Медът в ЕС с уникален номер, за да не се фалшифицира

Той е една от най-фалшифицираните стоки
Обновена: 31 яну 2024 15:27 | 31 яну 2024 15:12, Стела Стоянова
19
Медът в ЕС с уникален номер, за да не се фалшифицира
Снимка БГНЕС, архив

Страните от ЕС ще затегнат здраво контрола върху търговията с пчелен мед, който се оказва сред най-фалшифицираните храни.  

Европейската комисия и европарламентът готвят ново законодателство, което ще гарантира пълна проследяемост на произхода на бурканчето - час до кошерите, става ясно от съобщение на сайта на ЕК. За целта партидите мед ще имат уникален идентификационен номер, така че да е ясно кой е производителят, пише "Сега".

Отделно на етикетите трябва да бъде ясно посочено какво е съдържанието - дали медът е от страна от ЕС, дали са смесени различни видове и откъде са те и т.н. Целта е да се сложи край на "коктейлите" със захарни сиропи, оцветители и др. и на "преопаковането", при което примерно китайски мед или странни смеси се представят за чист пчелен мед "Made in EU".

ЕК посочва, че ще бъде създадена "платформа за събиране на данни за подобряване на контрола, откриване на фалшификации, свързани с меда, както и за предоставяне на препоръки за система за проследяване, която позволява медът да бъде проследен обратно до производителя или вносителя”.

Предстои новите разпоредби да бъдат обсъдени и одобрени от Европейския парламент и от страните членки.

Миналата година Брюксел огласи резултатите от операция “From the hives”  ("От кошерите") - мащабни разследвания в целия ЕС, проведени през 2021 и 2022 г.  От взети в различни страни, вкл. и България, общо 320 проби мед в 147 са установени отклонения и нарушения на директивата за меда, или в 46% от случаите.

Според евродирективата в пчелния мед не може да има никакви други съставки, включително и полезни хранителни добавки. Разследванията обаче открили, че се използват недопустими практики - например смесване на качествен мед с евтини захарни сиропи.

Докладът на ЕК посочва, че специално в България са били взети проби от осем фирми, като при три от тях имало данни, сочещи за измами или за съучастие в измама. Най-често внос от Китай и от Турция е бил представян за български мед или пък е правено смесване.
 
"Най-големият абсолютен брой съмнителни пратки в ЕС са с произход от Китай (74%), Като относител дял обаче начело е Турция  - с 93% съмнителни пратки. Медът, внесен от Обединеното кралство, има още по-висок процент на съмнение (100%) - вероятно заради внос на мед, произведен в други страни, и допълнително смесване в Обединеното кралство преди реекспорта му в ЕС", съобщава здравната дирекция на Европейската комисия.

Анализът на ЕК откроява следните видове измами:

- използване на захарни сиропи за фалшификация на меда и понижаване на цената му - както в страни извън ЕС, така и на територията на ЕС;

- използване на добавки и оцветители;
- маскиране на истинския географски произход на меда чрез подправяне на информация за проследимост;
- извършване на анализ в акредитирани лаборатории за адаптиране на смеси от мед/захар, за да се избегне възможно откриване от клиенти и официални органи преди операции по внос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: пчелен медизмами
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Знаещ преди 2 месеца
Много е труднна пчеларската
16
1
 
1
 
! Отговори
Глупости преди 2 месеца
Няма уникални неща във ФАЛШИВИЯ ЗАПАД!!!
15
1
 
1
 
! Отговори
43657 преди 2 месеца
Абе, като чета тея с какво се занимават във ЕС, и още повече какво решават. Мисля, че трябва да спрат да шмъркат, ядат луди гъби
14
1
 
4
 
! Отговори
Кон преди 2 месеца
Пак имитират дейност тези търтеи от Брюксел. Етикети, как ще попречат да ни сипват захарен сироп в бурканите? Няма начин с етикети това да стане. Само ще поскъпне медът, като крушките, краставиците и всичко, до което се докоснат тези п е да ли.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами салама народен :)))
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Китайският мед е т.нар.индустриален мед. Няма никакви полезни качества.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На ЕС и меда ли му е оригинален ? На китайския кво му е ? Пчелите ли са по различни ? Недемократични пчели :))) Големите претенции на евроатлантиците че са нещо повече от другите хора .
10
2
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До Медопроизводител айтиброкеровисшиста вече разбира и от мед, леко разкривайки опорката, че прекувачите с кошери само на книга, ще се опитат да вдигнат продажната цена на "натуралния" (да се разбира не от магазина) мед. и съответно пчеларите ще им кажат къде да седнат и кво има за вечеря
9
2
 
9
 
! Отговори
гост преди 2 месеца
Няма по вкусен мед през зимата от свинският с кисело зеле на фурна .
8
0
 
4
 
! Отговори
Медопроизводител преди 2 месеца
Представете си колко дървета и цветя трябва да има за да може пчелите да съберат нектар от тях да го сгъстяват, запечата и за да има във всеки дом истински мед с килограми. Абсолютно невъзможно. Или цената на буркан мед скача на 40+ долара и сме ок.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И украинския мед е отлично качество особено примесен с кока)
6
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
ъм. то и сега се иска партида, ако например си зареждаш ресторанта. нещо много читалищна статия, частните, особено био производителите минават през лицензирани лаборатории, така че за тях това не е новина. а в меда "за продаване" по веригите има 40 процента мед в най добрия случай така че там е добрутро свао положението. некой нещо намерил да препише да върже надника, от основен източник внучето на работническо дело. хаштаг закривай
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия май не знаят как се отпечатва етикет? Който иска да фалшифицира, ще фалшифицира. В ЛИДЛ никой няма да гледа откъде е меда, а може да е от Великобритания /ти да видиш, 100% бил съмнителен/ Аз на ваше място, в ЕК, щом смесват меда с евтини захарин сиропи, ще вдигна цената на захарта! /Хи-хи/ Толкоз ви е акъла, щом ще слагате номера. Като го проследихте за изледване, какво?
4
0
 
6
 
! Отговори
Любопитен съм преди 2 месеца
Ваксините за Кралството същите като за Источна Европа ли са? Или и те са фалшифицирани а? Щото май и те са различни, само да не ми излезе някой с тезата че климата е различен и са съобразени с климата!!!
3
0
 
11
 
! Отговори
Интересно преди 2 месеца
Само медът ли се фалшифицира? Яйцата, хлабът, олиото, висококачествено ли е ? Не фалшифицирани .... То да не е по БДС ? Ако имаше закони, всички хлебопроизводители щяха да са в Белене до сега.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ха... добра стратегия ,ще купя буркан 98876546763567829..
1
0
 
13
 
! Отговори
Глупости. преди 2 месеца
То няма два буркана еднакви. Всеки, който знае как се образува меда знае този факт.