Габриел няма да е външен министър, но човек на ГЕРБ ще заеме поста

Политолози: Ротация ще има, трите формации имат изгода от кабинет
12 фев 2024 11:43, Анисия Иванова
53

И трите формации в кабинета имат изгода от правителството, така че ротация ще има. Около това мнение се обединиха политолозите доц. Татяна Буруджиева и Светлин Тачев.

Месец преди ротацията противоречията в управляващото мнозинство се увеличават, а тонът е все по-остър. Поредната точка на препъване е кой ще заеме мястото на външен министър. От ГЕРБ предупредиха, че ако Габриел не заеме този пост, сглобката ще се счупи.

"Основанията трябва да се търсят в обсесията в "Продължаваме промяната" относно символичния характер на нещата. Вероятно си представят, че става ротацията и в чужбина няма техен човек, който да покаже, че управлява. Досега знаехме, че Асен Василев е червената линия. Сега се оказва, че и Денков е червена линия. Ненормално изглеждат преговорите между партньорите в управлението", каза доц. Буруджиева в студиото на "България сутрин".

Компромис ще има, на мнение е събеседникът ѝ Светлин Тачев.

"ГЕРБ ще вземат вземат поста. Отстъпката ще е следната - няма да е Мария Габриел, ще е друг човек от ГЕРБ. Борисов напомни, че без него те не могат да управляват. Няма други проблеми около трите формации, които да спънат възможността да направят ротация. Няма нещо, което да ги принуди да приключат с това правителство. И трите формации имат изгода от правителство", коментира Тачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на доц. Буруджиева политическите действия в ГЕРБ са силно ориентирани към това как ще се почувства партията им, защото тя е в "неприятна ситуация".

"Наближават избори. Борисов има сериозна активност по партийни структури и заздравяване на партията. Всяко нещо, което правят, ще бъде ориентирано към това доколко ще могат да издържат техните структури, да изтърпят управлението. Не изключвам да се премине и към по-драстични разговори. Възможно е и този път ГЕРБ да отстъпят. ДПС е концентрирано върху националната си конференция. В ДБ Христо Иванов мълчи, а ген. Атанасов е активен във всеки един скандал. ИТН, БСП и по-малките партии нямат полза от това да са 2 в 1 с европейските избори", анализира тя.

За Борисов не е изгодно да има избори, които да се проведат бързо, посочи Тачев. "Продължаваме промяната - Демократична България" не мислят в реалността, а в "техни балони", добави от своя страна доц. Буруджиева. "Нямаме усещането като граждани, че мислят за нас и интересите ни", допълни тя.

Събеседникът ѝ е категоричен, че Мария Габриел няма как да е и външен министър, а Николай Денков не е фигура, която може да заеме този пост, тъй като е човек в друга сфера.

"Две такива предложения, неестествени, ще родят нещо трето. Това ще е изходът", прогнозира Тачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Мила преди 2 месеца
ПП-ДБ пак ще врътнат няква схема
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз предлагам Мис Силикон за външен министър. И без това кара депутатска кола, а България читав външен министър никога комай не е имала.
45
3
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 месеца
Татяна Буруджиева само глупости говори защото е комунист с руски чип в тиквата.
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НЕ НЯМА
43
2
 
4
 
! Отговори
Уфсъ преди 2 месеца
Крайно време е хаджидимовската ШалварТия да миряса, да си седне на гръчавия *** и да не се занимава с политика, и с това, което не разбира, да не обикаля из Европа като простинал конь(иааааааа) и да троши народна пара, ами да се установи в Хаджидимовския район, където да сади картофи и да ниже тутун.
42
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия гербави под..ги вече ни внушават какво щяло да бъде.Звездите ли им го говорят или някой им снася информация?
41
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПП наведе ли се??
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
......което е още по-лошо...
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ocтaвka нa nocoлcтвoтo!
38
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искате да кажете , че няма да е Габриел. но ще е друг Гаргамел??
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 37 Ти си като куче, което лае през оградата и тича докато свърши оградата, а ако оградата е разградена някъде по трасето, изведнъж се спира, подвива опашка и хуква в обратна посока!
36
7
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Това Герб не беше ли партия ? Политическа при това. Членовете, и членките им, ще си ги връткат дупетата преди ротацията им. Специалните поздрави са за приятелката ми РУЖА, както и за нейния брат РАДИ. Дружбенци хора, народни, честни и откровени. Като мен.
35
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 35, приказваш фантасмагории, дето и ти самия знаеш че няма да станат! А уплашения ще си ти ако те намеря!
34
4
 
14
 
! Отговори
кирчо преди 2 месеца
нали Кирчо каза, че няма да се наведат - е, наведоха се - за пореден път
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 34 Не всички! Само тези дето сте уплашени!
32
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 32, всички знаем че няма да стане тъй, а след като не стане ти ще се покриеш някъде и няма да си посипеш простата глава с пепел! А вие и на най-големите си протести сте събирали 200 души! 200 да, ама не хиляди! ХАХАХАХАХА
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Двете позиции ще подят нещо трето. ТО!
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 30 Ай да видим дали няаа да стане тъй!
29
1
 
22
 
! Отговори
Костя преди 2 месеца
Само за постове и излаз към софрата се карат.
28
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Сензационно!, a като се събуди - на гaщите петно!