Габриел няма да е външен министър, но човек на ГЕРБ ще заеме поста

Политолози: Ротация ще има, трите формации имат изгода от кабинет
12 фев 2024 11:43, Анисия Иванова
53

И трите формации в кабинета имат изгода от правителството, така че ротация ще има. Около това мнение се обединиха политолозите доц. Татяна Буруджиева и Светлин Тачев.

Месец преди ротацията противоречията в управляващото мнозинство се увеличават, а тонът е все по-остър. Поредната точка на препъване е кой ще заеме мястото на външен министър. От ГЕРБ предупредиха, че ако Габриел не заеме този пост, сглобката ще се счупи.

"Основанията трябва да се търсят в обсесията в "Продължаваме промяната" относно символичния характер на нещата. Вероятно си представят, че става ротацията и в чужбина няма техен човек, който да покаже, че управлява. Досега знаехме, че Асен Василев е червената линия. Сега се оказва, че и Денков е червена линия. Ненормално изглеждат преговорите между партньорите в управлението", каза доц. Буруджиева в студиото на "България сутрин".

Компромис ще има, на мнение е събеседникът ѝ Светлин Тачев.

"ГЕРБ ще вземат вземат поста. Отстъпката ще е следната - няма да е Мария Габриел, ще е друг човек от ГЕРБ. Борисов напомни, че без него те не могат да управляват. Няма други проблеми около трите формации, които да спънат възможността да направят ротация. Няма нещо, което да ги принуди да приключат с това правителство. И трите формации имат изгода от правителство", коментира Тачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на доц. Буруджиева политическите действия в ГЕРБ са силно ориентирани към това как ще се почувства партията им, защото тя е в "неприятна ситуация".

"Наближават избори. Борисов има сериозна активност по партийни структури и заздравяване на партията. Всяко нещо, което правят, ще бъде ориентирано към това доколко ще могат да издържат техните структури, да изтърпят управлението. Не изключвам да се премине и към по-драстични разговори. Възможно е и този път ГЕРБ да отстъпят. ДПС е концентрирано върху националната си конференция. В ДБ Христо Иванов мълчи, а ген. Атанасов е активен във всеки един скандал. ИТН, БСП и по-малките партии нямат полза от това да са 2 в 1 с европейските избори", анализира тя.

За Борисов не е изгодно да има избори, които да се проведат бързо, посочи Тачев. "Продължаваме промяната - Демократична България" не мислят в реалността, а в "техни балони", добави от своя страна доц. Буруджиева. "Нямаме усещането като граждани, че мислят за нас и интересите ни", допълни тя.

Събеседникът ѝ е категоричен, че Мария Габриел няма как да е и външен министър, а Николай Денков не е фигура, която може да заеме този пост, тъй като е човек в друга сфера.

"Две такива предложения, неестествени, ще родят нещо трето. Това ще е изходът", прогнозира Тачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Пищата е голяма. Има за всички. Ще се разберат
26
6
 
25
 
! Отговори
Сензационно! преди 2 месеца
В момента в който правителство подаде оставка, за да се извърши така наречената ротация, президентът Радев няма да връчва никакви проучвателни мандати. Той ще излезе пред народното събрание и ще им каже: От този момент насрочвам нови избори за Велико Народно Събрание. E6eTe cu MaйkaTa 6e3pogHuцu, разтуряйте целият този цирк, дигайте цирковите си трупи и отивайте сред народа, да го убеждавете в евроатлантизма си. В същото време пред парламента ще има над двеста хиляди български граждани, които, ако НС не се разпусне ще щурмуват сградата и с шутове ще изгонят 6e3pogHuцuте-хрантутници от парламен
25
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Четири годишните инсталирани случайници , са случайници отвсякъде . Видяхме до къде докараха България, но най-виновни са не те, а заблудените им облъчени последователи,заради което сме в марианската падина.
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тя се справяше добре до момента, сега кой умник ще се прави на външен министър :))) Външната политика ни е традиционно много слаба, тоест никаква, то и да менкате човек след човек, все тая :)))
23
4
 
5
 
! Отговори
неразбрал преди 2 месеца
Галя от Посолството не е ли по-подходяща от глуповатата пома.киня?
22
7
 
9
 
! Отговори
реалист преди 2 месеца
Щом като Гаргито може да е премиер ,значи всеки може да е премиер.Полуграмотна ,грозновата , необразована , нагла и безпричинно нахилена, но вярна на дон Тиква и бандата от разбойници от ГЕП.
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе най важното е България да има стабилно, евроатлантическо управление. Всичко друго е без значение.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми в България никога не се знае какво ще се случи, всъщност се знае но не се знае, край няма :))) Мейби сме кръстопът на 2 свята и затова ни дърпат отвсякъде :))
19
3
 
10
 
! Отговори
Приятел преди 2 месеца
До обективен-Аз бих я взел на бостана.Само за август ,защото през останалото време ще плаши и полезния дивеч.
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е как се остава копана и то от ДБ с най-много претенции и с най-малко тюфлеци и ПП със зейнали уста.От никой от тях няма да чуете за избори.Отиват на б.кл.у.ка.
17
3
 
12
 
! Отговори
Няма такава държава преди 2 месеца
Стига бе , от къде ще намерим по-страшно плаашило от Гарагамелата ,от с.Хаджидимово ,помашкия район?Може би подсмърчащата Катя Универсала ,сменила 3 министерства докато мъжлето и гепи няколко десетки милиона? И онова полово неопределено същество Даниелка МитоФФ ,приличащо на гол олюв?
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая напусна ЕС за да получава тук може и по-малко 5 000 лв.
15
3
 
13
 
! Отговори
обективен преди 2 месеца
Тази и за лелка в детска ясла няма да я назнача !!!
14
4
 
7
 
! Отговори
посолствоТО ? преди 2 месеца
Това е нашата воля.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Битката е кой да седи до камината в Белия Дом..
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Hиk'ви aвaнти зa нarлeцитe oт ПП-ДБ!
11
8
 
5
 
! Отговори
Кой какъв е! преди 2 месеца
Без съмнение битката за Външното министерство е битка между евро-атлантиците и враговете на Свободния свят. Сами можете да се досетите кой какъв е в тази битка...
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПП-ДБ нетрябва да отстъпват пред мафията ГЕРБ-ДПС. Никакви други хора на ГЕРБ освен Мария Габриел не трябва да има в управлението!
9
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е мандата на ПП-ДБ. ГЕРБ нямат думата. Те могат само да подкрепят или не кабинета на Промяната но без да участват в него. Такава е договорката.
8
6
 
10
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 2 месеца
Кво стана . Нали Папа-тата нямало да се навеждат пред Бойко. Все пак се наведоха че и за палците се хванаха. За тях изборите са като за Дявола -тамяна. 100% няма да хванат 4%