Радев: Трети март е съдбовен вододел

В 18,30 започна тържествената заря- проверка
Обновена: 3 мар 2024 19:18 | 3 мар 2024 19:00, Стела Стоянова
392
Радев: Трети март е съдбовен вододел
Снимка БГНЕС, архив

Точно в 18,30 часа днес започна тържествената заря проверка на площад "Народно събрание" в София. Тя е по случай Националния празник на България - 3 март. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.

На церемонията присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Николай Денков, председателят на Народното събрание Росен Желязков и още много гости.

 По-късно зала „Концертна" на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава, пише "24 часа".

Отново сме заедно, за да почетем 3 март. Ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Това заяви в словото си президентът Румен Радев.

"Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности. От армията на руския император Александър Втори, които сложиха край на 5-вековното османско иго. Отменян в миналото и атакуван днес", каза Радев.

"Празникът ни не е единствено отзвук от тътена на освободителната руско-турска война. Не отразява само победата на бойното поле. Трети март не е и датата на един международен договор, както неведнъж се опитват да ни убедят. Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи. 3 март постави заслужен венец на саможертвата на българските опълченци", каза той.

"Ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности от армията на руския император Александър II, които сложиха край на петвековното османско иго.

Отменян в миналото и атакуван днес, 3 март не само удържа на користния натиск. Благодарение на своя морален заряд, на волята на огромното мнозинство българи празникът се превърна в победа на идеали над нихилизма, на здравия български корен.

Защото празникът ни не е единствено отзвук от тътена на освободителната Руско-турска освободителна война. Не отразява само победата на бойното поле. Трети март не е и само датата на един международен договор. Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи", каза президентът в словото си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още по темата: Трети мартРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
6
 
11
 
! Отговори
Хей преди 2 месеца
Радев стига коленичи на руските завоеватели на България. Имай малко срам, не се коленичи пред поробителя болшевик. Срамно е нали си " главнокомандващ"? Срамно е Радев. Срам е да си Путин пионка в България.
293
3
 
8
 
! Отговори
На преди 2 месеца
Български на лицето Радев се нарича ***. Но той сам добави Путин Радев към майчиното си име.
292
2
 
9
 
! Отговори
Естествено преди 2 месеца
На про руския Радев да има подкрепа на руския *** болшевишки език. Но за предатели като Радев, няма и не може да има милост и при демокрация. Трябва да не мълчим а да прекъснем тази тази позорна страница на роби на поробителя ни руския брутален болшевизъм.
291
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тук един празен мечтател се излюпи...Било крайно време .Да станем като Швейцария...Щом е така , първо си оправи улиците.После научи депутатите да не се изразяват като селендури на панаир.После продавай скъпо, купувай евтино...Не както е сега...Една градинска люлка струва на държавата колкото една ,,Тесла"..
290
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И кога настъпи това ,,крайно време" бре.Кога се освободи от комунизма ли.И колко време бе.32 години ли мисли..Обаче има един проблем.Къде ще ги пратиме нашите олигарси.Че свикнали мързелуват на яхти по Черно прието и хотелче на Равда.
289
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Крайно време е за промяна на геополитическата ориентация на страната, докога ще сме роби на Европа?Има и други военни и иконимически съюзи освен НАТО и ЕС?
288
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Право на мнение!Това са американски лъжи, Трети Март се празнува от 1932 г.
287
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
българите стават само за наторяване на чужди държави. Избягаха на запад, щото ги е срам от България
286
1
 
5
 
! Отговори
3-ти март, ама друг! преди 2 месеца
Брест-Литовският мирен договор от 3 март 1918 г. между Четворния съюз (Германия, Австро-Унгария, България и Османската империя) от една страна, и Русия, от друга страна, слага край на руското участие в Първата световна война!!!
285
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На 3 март на българите е казано...,,бъдете търпеливи" .Търпението му е майката... 500 години сте търпели.Е , сега за някакви си 45 години, не мойте търпя.Българите обаче тогава са ги търпели точно 7 години.От 1878 г до 1885 г...Изглежда да са били доста не търпеливи.
284
3
 
12
 
! Отговори
Защо, бе хора? преди 2 месеца
Защо при подписването в Сан Стефано няма български участници? Хиляди българи все пак са загинали в сраженията.
283
3
 
9
 
! Отговори
Право на мнение! преди 2 месеца
Трети март е наложен за национален празник с указ на председателя на Държавния съвет Петър Младенов от 27 февруари 1990 г. и гласуване на последния тоталитарен, тодорживковски парламент от 5 март 1990 г.
282
2
 
8
 
! Отговори
Хммм преди 2 месеца
На 3 март 1878 две империи подписват мир. Там даже няма български участници!
281
4
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 2 месеца
На днешната дата празнуваме господството на червената проруска номенклатура. Защото тези, които смениха без всенародно допитване своя 9 септември като национален празник с 3 март, просто бяха принудени след перестройката да станат от борци против капитализма в капиталисти по руски образец.
280
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Плащаме си свободата, дано е за последно. Толкова години робство, направо си е чудо че още я има България.
279
2
 
8
 
! Отговори
По-точно преди 2 месеца
Може да се празнува 3 март, но нашият Национален празник трябва да бъде 22 септември. Сега това ловко се използва от едни политически сили за печелене на дивиденти.
278
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радеф...вземи си ,,вододела" и оди в Русия.Да не забравиш и Митрофанова.Че виж , станала почитателката на западните благинки.Оди в Русия да правиш ,,вододели " сред други народности и народи.Да видиме там, дали ще те търпят.
277
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Радев е родоотстъпник и национален предател. Дори на тази дата, която той смята за свята, говорейки на Шипка за единение, той и подръжниците му продълваваха да сеят разделение. Срам и позор да имаме такъв президент!
276
1
 
6
 
! Отговори
Истината!!! преди 2 месеца
Великобритания защити Съединението на България от 1885 г. срещу откритото несъгласие и протести на Русия, които водят и до абдикацията на Александър Батенберг!!!
275
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Голяма глyпост е да се празнува трети март като национален празник. Благодарение на САЩ и ЕС, а не на Русия, днес ние българите можем да ядем банани всеки ден, а не само на Нова година. Когато бяхме с Русия нямахме банани.