Демографски срив: Хотелиери търсят персонал от Бангладеш и Киргизия

По морето очакват гости от Румъния и Гърция още за Великден и Гергьовден
6 мар 2024 07:37, Анисия Иванова
153
Демографски срив: Хотелиери търсят персонал от Бангладеш и Киргизия
Снимка: БГНЕС

В курорта Слънчев бряг сезонът трябва да започне на 1 май. Тази година Великден и Гергьовден съвпадат, и за големите християнски празници, хотелиерите очакват гости от Румъния и Гърция. Естествено, ще има и много родни туристи.

"Ще отворим в началото на май, но не знаем ремонтът на летището дали няма да ни изиграе лоша шега. По принцип, винаги по това време идват първите израелски туристи. Сега знаем, че има заявен интерес от тях, въпреки войната, но те сигурно ще се откажат, ако не се преразгледа решението за ремонта на летището на Бургас", заяви хотелиерът и зам.-председателят на БХРА - Веселин Налбантов.

Според него и колегите му сезонът може да закъснее, може да се отрази негативно и цялото това говорене за ремонти, за превръщане на летището само в карго терминал и т.н.

"В последните години, преди да започне сезонът,  все нещо се случва, не знаем вече дали това не е тенденция", смятат хотелиери и кметове по Южното Черноморие.

Междувременно и кризата за кадри продължава. Търсят се всякакви работници преди сезона.

"За моя хотел ще наема 12 човека от Бангладеш и 15 от Киргизия. Има недостиг на хора поради демографския срив и поради презастрояването", каза Налбантов.

По думите му, имаме най-хубавата база в Европа, но демографският срив е проблем.

През 1989 година идващите на нашето море туристи са били 38 000, а сега са 550 000. Като се прибавят почиващите в Поморие и Бургас, гостите през сезона набъбват до 1 000 000 и поне 150 000 души трябва да ги обслужват, информира "Труд".

От своя страна, бургаската дирекция "Бюро по труда", организира трудова борса, която ще се проведе на 20 март, в сградата на ДНА. Ще присъстват работодатели от сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Всеки, който желае, може да се запознае с дейността на фирмите участници, ще има възможност да осъществи директен контакт с работодателите и да получи предложения за работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: морекризатуризъмкадри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
34
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 2 месеца
Ако не беше тази гавра с хората не отдавна, нямаше да се стигне до тук. Да вземат когото искат. Ама аз като знам, лично за себе си де... Че ще ме обслужват разни Бангладешци или други хора от третия свят, еми няма да ми е приятно. Сори. Тия хора живеят по начин по който не мен не ми харесва и не искам да ме обслужват тия. Не САЩ, а българските червени бизнесмени подмениха нацията ни. Вместо да дават добри заплати. Какво стана с молдовските и украинските работници..в Европа са..
30
0
 
24
 
! Отговори
морски преди 2 месеца
Аууу , специално то Бангладеш трябва да вземем работници ,защото там са 195 мил. на територия малко по голяма от нашата страна , а и гражданите им са с ислямистка религия и са по тъмни от тукашните им братовчеди
29
0
 
29
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
На кой ли му се работи всеки ден по 12 часа за 500 юро месечно... ===))) те така си изгониха работниците...
28
2
 
13
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
По скоро търсете медицински персонал за хотелите.
27
0
 
47
 
! Отговори
12345 преди 2 месеца
Тия пиявици още си мислят, че хората в провинцията работят за по 700-800 лв!?! И като ми предложи 1000лв и походно легло в склада, ще ударя джакпота! Ха ха ха! Мерси!
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нека сиу търсят хората. Който търси - намира.
25
0
 
22
 
! Отговори
моше преди 2 месеца
Хотелиерите искат с трици маймуни да ловят...
24
0
 
20
 
! Отговори
Афгански-барман: преди 2 месеца
Не иска бачка без пари! Не идва БългЕрия! Отива бачка друга колония! Антигуа,Аруба,Мартиника,Санта Лучия например! Хотелиер болгар остава здраве той!
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-хубавата база в Европа????? Да не би някой вчера тихо да е взривил Испания, Италия и Гърция. Тия съвсем изпличкаха легена
22
0
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Хотелиерите управители да крадат по малко да има и за собствениците.
21
0
 
35
 
! Отговори
Начуков преди 2 месеца
Налбантов, милиционер, викни да работят жена ти, сина, любовницата, мъжа и, може и техните деца. Никой тук няма да ти работи в скапаното митрохотелче два и половина месеца без осигуровка, на 6 часа (официално) и за 700 нетно
20
0
 
42
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Жалко, никой не иска вече да работи на морето за хляб и подслон и на 15 дена да прави един плаж! Разсипаха я тая държава!
19
1
 
33
 
! Отговори
..... преди 2 месеца
Ако даваха хубави заплати в туризма щяха да си намерят персонал,а сега няма!Само готвачите по морето вземат хубави пари и ползват ядене без пари което не е малко перо и пиене!И ако спят без пари някъде за сметка на хотела им е чиста печалба!За останалия персонал,хигиенистки,перачки,дори администратори кучета ги яли.Нали се видя оня *** от Англия преди 3 г. как беше ритнал чистачката в главата.Не ни имат за хора ,а за най-долни парцали!А се оказа че нашата чистачка била с висше образование!
18
6
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
малко ли са украинците ами ще търсим екзотика две години лежат по плажоветена наша издръжка а ние ще събираме капачки за техника и болни хора
17
0
 
29
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
много искам да внесете от бангладеш, Гърция и Турция ще ви се зарадват. каквито си ги внесете, това ще ви е бизнеса, лилав
16
0
 
34
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
Не демографски срив, а мизерно заплащане на труда.
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко започна с чуждите политици у нас!
14
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А нашите студенти ще идат на бригади в САЩ. Ами така е.
13
5
 
14
 
! Отговори
долу ес преди 2 месеца
всяка година нещо се случвало! ами случва се наритване на руснаците, вече и лукоил наритаха, скоро не карго, а агро летище. Само вън от ЕС ще ни оправи нали в Бургас все за ценности гласувате? ами ето ви ги Като внесете от бангладеш туризма ви ще цъфне, като дойде бял турист втори път ще ни прескочи, директно гърция.... българите се учат само когато ги наритат с лопатите по дървените тикви
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Винаги си задавам въпроса - няма хора, или няма за тези пари?!? Винаги работника ще иска повече, работодателя да плати по- малко. И без срив, ако им е изгодно ще докарат чужденци. Ако папуаси и кот'девоарци са им по- изгодни, ще спрат да наемат киргизи и бангладешци. Та това е. Със или без срив.