Демографски срив: Хотелиери търсят персонал от Бангладеш и Киргизия

По морето очакват гости от Румъния и Гърция още за Великден и Гергьовден
6 мар 2024 07:37, Анисия Иванова
153
Демографски срив: Хотелиери търсят персонал от Бангладеш и Киргизия
Снимка: БГНЕС

В курорта Слънчев бряг сезонът трябва да започне на 1 май. Тази година Великден и Гергьовден съвпадат, и за големите християнски празници, хотелиерите очакват гости от Румъния и Гърция. Естествено, ще има и много родни туристи.

"Ще отворим в началото на май, но не знаем ремонтът на летището дали няма да ни изиграе лоша шега. По принцип, винаги по това време идват първите израелски туристи. Сега знаем, че има заявен интерес от тях, въпреки войната, но те сигурно ще се откажат, ако не се преразгледа решението за ремонта на летището на Бургас", заяви хотелиерът и зам.-председателят на БХРА - Веселин Налбантов.

Според него и колегите му сезонът може да закъснее, може да се отрази негативно и цялото това говорене за ремонти, за превръщане на летището само в карго терминал и т.н.

"В последните години, преди да започне сезонът,  все нещо се случва, не знаем вече дали това не е тенденция", смятат хотелиери и кметове по Южното Черноморие.

Междувременно и кризата за кадри продължава. Търсят се всякакви работници преди сезона.

"За моя хотел ще наема 12 човека от Бангладеш и 15 от Киргизия. Има недостиг на хора поради демографския срив и поради презастрояването", каза Налбантов.

По думите му, имаме най-хубавата база в Европа, но демографският срив е проблем.

През 1989 година идващите на нашето море туристи са били 38 000, а сега са 550 000. Като се прибавят почиващите в Поморие и Бургас, гостите през сезона набъбват до 1 000 000 и поне 150 000 души трябва да ги обслужват, информира "Труд".

От своя страна, бургаската дирекция "Бюро по труда", организира трудова борса, която ще се проведе на 20 март, в сградата на ДНА. Ще присъстват работодатели от сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Всеки, който желае, може да се запознае с дейността на фирмите участници, ще има възможност да осъществи директен контакт с работодателите и да получи предложения за работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: морекризатуризъмкадри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
23
 
! Отговори
Този Който преди 2 месеца
Сега си пуснете и обява, че търсите управител на хотел с Хинди. Хаххаххахаааахаххааааа!!!!
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През 1989 година само идващите германци на нашето море бяха над 70 хиляди,,защо празнословите бре?
49
1
 
12
 
! Отговори
Отварям да видя преди 2 месеца
обявите и намирам това: "A job at TUI offers more than your basic salary which already starts at 2.116 Лв. gross/month" Вие осъзнавате ли какво се опитва да направи най-големия туроператор в Европа? Да наеме хора на 2116 лв бруто!?!?!?!?! За 4 месеца!!!! А как оцеляват тези хора след това? На никого не му пука! Ей в това е проблемът! И на нас вече не ни пука! Абсолютна 0тврта е това отношение! Преди ми беше мечта да работя за тях! Сега мога само да им се подигравам! СМ ЕШ НИ ЦИ!
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Де е видяха тая най-хубава база?
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Джери Ако искаш и два месеца отпуска през лятото да им дава?
46
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имали най"хубавата"база в Европа а пък се пинтилят да дават прилични заплати на своя персонал,докато не разберете че хората заети в тоя бранш а и не само в него са най ценното богатство,демографската криза ще е факт и съвсем скоро ще се превърне в катастрофа!
45
1
 
34
 
! Отговори
Джери преди 2 месеца
Баце, проблемът ти не е в демографския срив, а в това, че не плащаш и не осигуряваш. Плащай хубави пари, осигурявай хората, предлагай им нормално работно време и екстри, да видиш как ще имаш много желаещи, които са българи... Иначе, разправяй си глупостите, ама няма кой да ти вярва вече!
44
3
 
14
 
! Отговори
Казах,ви преди 2 месеца
Когато ви споменах, че с това облъскване на украинците, само и само за да угодим на руснаците....отваряме пътя за араби, африканци и азиатци....медиите и инфлуенцарите мълчаха
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо ново. В Анталия също голяма част от персонала е от средноазиатските държави.
42
0
 
34
 
! Отговори
Любопитното е, че преди 2 месеца
преди "хотелиерите" и туроператорите се надяваха на децата и младежите. Днес вече дори не ги споменават :) НИКОГА не позволявайте на децата ви да работят в туризма! Преди години събирах храна за сервитьорите в хотела(от блок-масата), защото не им даваха месо! Криеха се и го ядяха все едно са престъпници. На мен ми се е случвало да ми кажат, че кюфтета за мен няма, защото са за туристите. Гаврата ви докара до това. Не летището, демографската криза или измишльотини! Вие си го направихте! МЪ Р ШИ!
41
1
 
19
 
! Отговори
Ivan Ivanov преди 2 месеца
в хотел Голдън Ина,Слънчев бряг,собственика спи с персонала си ,украинки на по 24 години,а има страхотно красива и сексапилна дама ,която незнам как го търпи,но явно не знае,срам и позор за хотела му,на публичен дом се е превърнал,пълен разврат!!!
40
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ха ха - а къде са сините бизнесмени? Вече 25 г ни управляват. Нали умнокрасивите ги избирате? При червените нямаше демографски проблем. Може би щото е ането беше безплатно? Нали комунистите са измислили любовта, за да могат да дупчат без пари!? И тази авантюра с Бангладеш и Киргизия ще свърши бързо - никой не иска да работи без пари! Ще си търсят работници сред римляните-нека си заработват помощите.Съсипаха всичко до което се докопаха, щото се по-баш от останалите...
39
0
 
20
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 2 месеца
*** идея си няма какви са хората в Бангладеш... Да си пусне разни влогъри които обикалят по тия страни и да видят... Нашия бизнесмен като почне бангладешкия персонал да се изхожда в градинката до хотела посред ден, да го видим колко ще му е приятно. И да види и той как ще се отрази на бизнеса. Да, и те са хора ама не ми харесва това, че се изхождат навсякъде по улиците и че спят с животните в спалнята и хола. Еми не искам такива да ме обслужват.
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да си опитомят маймуни - ще им излизат много евтино, ще им работят само срещу храна.
37
1
 
27
 
! Отговори
Европеец преди 2 месеца
Със заплати като в Бангладеш и цени по курортите като в Швейцария толкоз! Търсете си работниците от там!
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като потърсят още 2-3 години ще бъдат принудени да плащат и заплати
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Работих 15 години в туризма. Въпреки че работих за немски туроператор отношението към нас и опсокването си беше все едно работиш за български. Професията ми беше екскурзовод. Обожавах това, което правех, но преди 10 години просто си тръгнах. Както и много други. Днес просто се наслаждавам да наблюдавам врещенето на индивидите "работодатели" в туризма! Да, доставя ми удоволствие. Може да се разходя до борсата ви и да ви се подигравам от първо лице! Това си направихте сами! Така е честно!
34
0
 
15
 
! Отговори
Ъъъъ преди 2 месеца
Ще внасят от Бангладеш и Мозамбик с минимум три висшета и 2 магистратури
33
0
 
21
 
! Отговори
Ivan Ivanov преди 2 месеца
в хотел Голдън Ина,Слънчев бряг,собственика Румен Мончев спи с персонала си ,украинки на по 24 години,които внучки могат да му бъдат,срам и позор за хотела му,на публичен дом се е превърнал,пълен разврат!!!
32
0
 
13
 
! Отговори
Леля чичо преди 2 месеца
та хора бягащи от война гледат колкото се може по бързо да минат през тази територия , даже си плащат да ги извозят до сръбската граница а тез ми щяли да вкарват бенгалци на които икономиката ию е доста добре развита имат каквито си искаш производства там а заплатите им са малко под нашите , не знам с какво ще ги привлекат точно