15% от младите хора у нас лентяйстват - нито учат, нито работят

Това са 147 000 младежи
Обновена: 20 мар 2024 17:42 | 20 мар 2024 17:30, Нели Христова
136
15% от младите хора у нас лентяйстват - нито учат, нито работят
Снимка: Pixabay/useche360

Делът на младите хора, които нито учат, нито работят у нас, е около 15%. Това каза икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика пред "Фокус". 147 000 младежи у нас според статистиката на Националния статистически институт от последното тримесечие на 2023 г. не учат и не работят. Става дума за хора между 15 и 29 г.

По думите му делът на неактивните младежи лека-полека намалява – от 20 до 15%. "Това обаче всъщност са високи проценти. Тук влизат доста млади майки, чиито съпрузи издържат семейството. Тази група няма интерес да се връща на пазара на труда, а и е редно да се запитаме дали трябва да се опитваме да я накараме да направи това. В ромската общност е заключена голяма част от неактивните младежи в България. Географски тази група е доста разпръсната, далеч от активните пазари на труда, с много ниски професионални умения", допълни той.

"Третата интересна група е тази на сезонните работници. Един такъв човек не би влязъл лесно в статистиките, но половин година всъщност той е активен работещ и се издържа – себе си и семейството си, от гурбет в Гърция, например. Младите българи късно напускат домакинството – в периода 29-30-годишна възраст . Това позволява на младежите да поддържат по-дълго статут на неактивни – нито работещи, нито учащи", уточни Николов.

"Виждаме в Пловдив сериозно присъствие на неактивни младежи, в Сливен, Ямбол, Бургас. Би било интересно да видим къде е формулата домакински труд, когато младата жена избира да бъде домакиня. Дали има места, където това е сериозно засегната тенденция, която обознавача различен културен модел. Ако мислим, че някъде двучленното семейство е типичен пример, очакваме там да има по-малко неактивни младежи, защото това домакинство се стреми да се издържа само. При многофамилното съжителство по-малко млади хора бързат да се включат активно в трудовия пазар", поясни икономистът от ИПИ.

"Селското стопанство не успява да намери кадри, както и преработвателната промишленост. В IT секторът също има спад на обявите. Ще видим дали тенденцията е дългосрочна или става дума за моментно забавяне", добави икономистът от ИПИ Адриан Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Ученето и работата не са задължителни.След като могат да си го позволят,да не учат и да не работят.Какъв е проблемът?
115
5
 
1
 
! Отговори
SWIFT преди 1 месец
Правила за държ.компост и бачкатори:т.1не гледай в паничката на другия-не си му на акъла и банковата сметкат.2Не ти е длъжен никой опъвай си каиша несе обяснявай /виж пак т.1/т.3Да си държ.компост и неудачник не е работа,а Тиха Форма на Гниене т.е личен проблем.т.4-Компоста няма право на мнение той е постоянно заменим/виж отново точки 1,2,3/т.5-Ти си роден бачкатор и никой не го вълнува мнението ти.10-12 часов работен ден, вкл.събота са твоята съдба.
114
0
 
7
 
! Отговори
Германия преди 1 месец
И с какво държавните старчески 0-т-репки ги мотивирахте тези хора да е по различно? Нали знаете поговорка! " Който гроб копае другиму,см пада в него ' В следващите 30г тези тълпи от безработни дисоциализирани наркоманизирани пофанизирани и без избор престъпници по неволя просто не сте сънувал какво ви чака.
113
8
 
4
 
! Отговори
Euroslayer29 преди 1 месец
Да бачкаш(работиш) е Божието НАКАЗАНИЕ за първородния грях,бре!Само гглупаците бачкат щото немат акъл да правят друго т.е.да не бачкат!
112
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рано или късно ще се сблъска с живота чалга поколението, тия с джуките се амортизират и чичко паричко ги заменя с по млада партида. Родителите няма да дават пари до безкрай на синчетата. Ще трябва и да се работи.
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Позната, вече пенсионерка, наскоро тегли 8 годишен ипотечен кредит за да си купи панелна гарсониера, за да може щерка и (в средата на 30-те) да се шири в големия и текущ апартамент, а тя и мъжа и да се изселят в малкия. Пък още е младо момичето, ще има време и за работа.
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ги пращат да охраняват границата и да стрелят на месо - за всеки нелегален който не е влязал в страната да получават бонуси.
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сигурно са от тия които правят най-много катастрофи по пътищата!!нещата са свързани!!!
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да има младежи с бърнаут и затова да не работят - да направят от министерството един служител да има право на 30 платени дни отпуск през годината ако получи бърнаут.
107
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 118 Кукло еманципирана, за 100-тен път те питам: В коя сфера на живота жените са по-добри от мъжете. Само не ми излизай с номера в Художествената Гимнастика, кукло. Муахахаха....
106
0
 
6
 
! Отговори
За младите индийки преди 1 месец
Авторът пише "Тази група няма интерес да се връща към пазара на труда, А Е И РЕДНО ДА СЕ ЗАПИТАМЕ ДАЛИ трябва да се опитваме да я накараме да направи това". ПЪРВО, тези деца-жени никога не се били на пазара на труда и ВТОРО, не ги издържат техните съпрузи (те изобщо нямат съпрузи в юридическия смисъл на думата). Издържа ги работещият и плащащ данъци българин, а покрай тях издържа и осеменителите им, които също нямат интерес да се вясват на пазара на труда!
105
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами живеят си живота тия 15%. За кого да работят? За тлъсти гербери, седесари и други бандити, които да им изпият живеца, за да могат да си купят още един Майбах? Когато решат, ще заминат да работят на запад и ще изпратят един среден пръст на бившите им потенциални работодатели!
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 115Отпдадат понеже не ходят. Ако ходят на училище и след това на вуз си вземат диплома.
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко от тези младежи са отпаднали от училище още преди да завършат основно образование?
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 112 Ти се майтапиш с това за мравките, но имаше преди 2-3 години акция "Преброяване на врабчетата в България". И как се преброяват ми е чудно, като те всичките са еднакви??? Напомня ми на комедията "Преброяване на дивите зайци" с великия Тодор Колев.
101
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 95На младите хора не им се работи и модела на работа от понеделник до петък от 8 до 5 е стар и неактуален към днешна дата.
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От бюрото по труда ще организираме една пробграма за заетост за младежите - младежите участващи в тази програма ще броят мравки и ще попълват дневници и накрая на месеца ще получават минималната заплата.
99
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 105 и 107 Еманципирана кукличке, що не отговориш на въпроса ми: В коя сфера на живота, вие жените сте по-добри от мъжете? Казвай бързо мааааааа???!!!! Муахахахахаха..... Ще кажеш, ама друг път, кукличке Барби.
98
0
 
16
 
! Отговори
AAA преди 1 месец
Искате да ни настроите един срещу друг, ама няма да стане. "Лентяйствали"! Като няма работа или има за 700лв на месец какво да правят? Робството отмина. Работете вие за тия пари.
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Тъ.панар, те си знаят защо. Ама ще опитат всякакви врътки за да си поддържат нивата на печалбите :)

Спонсорирани публикации