15% от младите хора у нас лентяйстват - нито учат, нито работят

Това са 147 000 младежи
Обновена: 20 мар 2024 17:42 | 20 мар 2024 17:30, Нели Христова
136
15% от младите хора у нас лентяйстват - нито учат, нито работят
Снимка: Pixabay/useche360

Делът на младите хора, които нито учат, нито работят у нас, е около 15%. Това каза икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика пред "Фокус". 147 000 младежи у нас според статистиката на Националния статистически институт от последното тримесечие на 2023 г. не учат и не работят. Става дума за хора между 15 и 29 г.

По думите му делът на неактивните младежи лека-полека намалява – от 20 до 15%. "Това обаче всъщност са високи проценти. Тук влизат доста млади майки, чиито съпрузи издържат семейството. Тази група няма интерес да се връща на пазара на труда, а и е редно да се запитаме дали трябва да се опитваме да я накараме да направи това. В ромската общност е заключена голяма част от неактивните младежи в България. Географски тази група е доста разпръсната, далеч от активните пазари на труда, с много ниски професионални умения", допълни той.

"Третата интересна група е тази на сезонните работници. Един такъв човек не би влязъл лесно в статистиките, но половин година всъщност той е активен работещ и се издържа – себе си и семейството си, от гурбет в Гърция, например. Младите българи късно напускат домакинството – в периода 29-30-годишна възраст . Това позволява на младежите да поддържат по-дълго статут на неактивни – нито работещи, нито учащи", уточни Николов.

"Виждаме в Пловдив сериозно присъствие на неактивни младежи, в Сливен, Ямбол, Бургас. Би било интересно да видим къде е формулата домакински труд, когато младата жена избира да бъде домакиня. Дали има места, където това е сериозно засегната тенденция, която обознавача различен културен модел. Ако мислим, че някъде двучленното семейство е типичен пример, очакваме там да има по-малко неактивни младежи, защото това домакинство се стреми да се издържа само. При многофамилното съжителство по-малко млади хора бързат да се включат активно в трудовия пазар", поясни икономистът от ИПИ.

"Селското стопанство не успява да намери кадри, както и преработвателната промишленост. В IT секторът също има спад на обявите. Ще видим дали тенденцията е дългосрочна или става дума за моментно забавяне", добави икономистът от ИПИ Адриан Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един приятел прави фитнес програми с изкуствен интелект и ги продава в нета на българи и чужденци но иначе не работи на трудов договор.
75
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 70 Еманципацията е страшно нещо докато жените не се сблъскат с реалността. Разбира се има изключения, където жените са на много високо ниво и искат да премерят умствени и физически възможности с мъжете. За физически е смешно да се каже, защото ако някоя най-добра жена в даден спорт застане срещу един много добър спортист( не най- добър) тя няма шанс, какво остава ако се изправи срещу най-добрия. Това важи във всички сфери на живота. Съжалявам, дами! Това е истината и вие го знаете!
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да работя! Ще стана партиен член на ГЕРБ или ДПС и така няма да работя и ден повече!
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тези проценти идват най-вече от ромите, занимават се предимно с кражби и измами, но никой не им държи сметка, дават им социални, а те бръмчат с мерцедес таралясник да търсят да "наберат" нещо
72
5
 
3
 
! Отговори
СОЦИАЛ-ПАТРИОТ преди 1 месец
Аз като бях в България работих държавна работа, е заплатата беше малко, но се гордея, че работих тази работа. Трябва да се работи единствено за държавата и частниците да не се допускат, и никой да не се съгласява да работи за тия измамници! Частниците са гадни експлоататори!
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е за това нещо, че във футбола не ти требва образование, не го нападайте толкова чиляка :)))
70
1
 
4
 
! Отговори
до 70 преди 1 месец
Тази илюзия работи, само ако приемем, че мъжът винаги ще има работа - което знаем, че не е така. И какво става иначе - развод и деца без баща? Така добре ли е, регулирано ли е?
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са 15 % , поне 50 %
68
1
 
6
 
! Отговори
До каратиста преди 1 месец
Поздравявам те за колана. Исках да кажа друго. Един млад човек може да не учи, да не работи. Но ако става сутрин и излиза да тича(например); или се занимава с някакъв друг спорт, значи не е лентяй.
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 70, а родната ти родителка е трябвало да те абортира! Само заносваш ресурси. Нулева добавена стойност от 0тпадъци като теб!
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 65 Той няма "висше техническо образование", елементарни са ти подвеждащите реплики. Има някаква жалка купена диплома за "администриране". Това има. А за средното му образование няма нужда да съм бил в класа му, за да знам, че няма как да завършиш средно обраозвание в София, ако живееш и играеш в Пловдив, както е бил Гонз, когато е "завършвал".
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Футболистите немат дори основно повечето, не знам защо им изисквате некакви висши образования, все едно Марадона или Меси да имат висше...:)))
64
1
 
2
 
! Отговори
УЬО преди 1 месец
Защото повечето от тях изкарват пари от ютуб, тик-ток и инстаграм, ама ще ги питам като остареят кой ще им плаща заплатата, като няма да се водят че са били на работа и един час...
63
2
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 1 месец
Не са само младите хора лентяи тук. Над 90% от останалите в България са непоправими лентяи - млади, средна възраст и стари. Я вижте как този сайт се пълни по цели нощи от пияни дъртаци, които спорят за/против Русия или Путин --- най-главното за процеси, които не зависят от тях. Хора на средна възраст масово гласуват за ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС за да получават пари без бачкане, а младите са масово на дрога и са напълно неадекватни. Честно казано читавите хора в България са под 10 000 ОБЩО в цялата страна.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прави впечатление, че точно тия, които обянсяват за "тиквата" и "джендари" и риват за "ниски заплати", са тия, които защитават откровеното купуване на дипломи и назначаването на абсолютни хамали на високи длъжности позиции. Дали осъзнават какви ги говорят?
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
само 15%? малко ми се виждат
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 63 За футболен треньор се иска висше техническо образование ли или за президент на БФС ? Бе ти си за лудницата бе! Муахахахаха..иначе откъде е ясно че не е "изучил" средното си образование??? Ти лично в неговия клас ли беше през годините като учеше Гонзо за средно? Муахахахахахаа...Карлуковооооо те зове...БЕГОМ МАРШ!
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 62 Не си я е изкарал "за престиж" а точно за да заеме някой пост за който се извосква формална квалификация. А той средното, че не си го е "изучил" това е ясно. Има доказателства, че това няма как да стане физически.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И за какво му е на Гонзо висше техническо образование, като той си знае че ще си изкарва хляба във футбола. За престиж си я е изкарал тази диплома. Иначе за средно образование да завърши си има акъл. Вие хептен за абориген го взехте. Сякаш да изкараш средно се изисква много мозък. Бе вие откачихте бе!
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 57 Другия вариант е да *** раш (може да не е буквално, може да си продаваш гласа, морала каквото се сетиш без оглед на някакви прилични разбирания) или да крадеш. Няма друг начин.