15% от младите хора у нас лентяйстват - нито учат, нито работят

Това са 147 000 младежи
Обновена: 20 мар 2024 17:42 | 20 мар 2024 17:30, Нели Христова
136
15% от младите хора у нас лентяйстват - нито учат, нито работят
Снимка: Pixabay/useche360

Делът на младите хора, които нито учат, нито работят у нас, е около 15%. Това каза икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика пред "Фокус". 147 000 младежи у нас според статистиката на Националния статистически институт от последното тримесечие на 2023 г. не учат и не работят. Става дума за хора между 15 и 29 г.

По думите му делът на неактивните младежи лека-полека намалява – от 20 до 15%. "Това обаче всъщност са високи проценти. Тук влизат доста млади майки, чиито съпрузи издържат семейството. Тази група няма интерес да се връща на пазара на труда, а и е редно да се запитаме дали трябва да се опитваме да я накараме да направи това. В ромската общност е заключена голяма част от неактивните младежи в България. Географски тази група е доста разпръсната, далеч от активните пазари на труда, с много ниски професионални умения", допълни той.

"Третата интересна група е тази на сезонните работници. Един такъв човек не би влязъл лесно в статистиките, но половин година всъщност той е активен работещ и се издържа – себе си и семейството си, от гурбет в Гърция, например. Младите българи късно напускат домакинството – в периода 29-30-годишна възраст . Това позволява на младежите да поддържат по-дълго статут на неактивни – нито работещи, нито учащи", уточни Николов.

"Виждаме в Пловдив сериозно присъствие на неактивни младежи, в Сливен, Ямбол, Бургас. Би било интересно да видим къде е формулата домакински труд, когато младата жена избира да бъде домакиня. Дали има места, където това е сериозно засегната тенденция, която обознавача различен културен модел. Ако мислим, че някъде двучленното семейство е типичен пример, очакваме там да има по-малко неактивни младежи, защото това домакинство се стреми да се издържа само. При многофамилното съжителство по-малко млади хора бързат да се включат активно в трудовия пазар", поясни икономистът от ИПИ.

"Селското стопанство не успява да намери кадри, както и преработвателната промишленост. В IT секторът също има спад на обявите. Ще видим дали тенденцията е дългосрочна или става дума за моментно забавяне", добави икономистът от ИПИ Адриан Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
14
 
! Отговори
Тъ.панар преди 1 месец
Е, айде сега. Щом могат да си позволят да живеят без да работят, какъв е проблемът?Никой не е казал, че задължително трябва да се работи. Работим за да живеем. Никой няма да ходи да работи за друг, ако може да не го прави. Тая мантра вече се изчерпа. Ред е на работодателите, да се замислят защо нямат работници.
95
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цял живот роб на системата , за да ти дадат една пенсия ,ама чак на 70 години , която едва покрива сметките .За каво да се бачка ? Цял живот бачкане за една ипотека на две стай и кухня , това ли трябва да направят младите ?
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
102, скрий се, шкембо. Всички разбраха, че там долу нямаш нищо.
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаме една такава в компанията, майка й е някаква голяма работа по министерство на образованието и имат десет апартамента, които дават под наем, тя го кара само по моловете живота. За какво да работя, казва, като всеки месец ми идват по десет хиляди на картата, да работят селяните.
92
4
 
2
 
! Отговори
Екс Ви преди 1 месец
Бъцкам си достатъчно от крипто и форекс. Който има време да инвестира в нечий друг бизнес и печалби срещу подяния под формата на заплата - добре е дошъл
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
икономистът от ИПИ Адриан Николов защо не отиде да работи в селското стопанство или в преработвателната промишленост
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 87 Къде в коментара ми видя злоба, кукло? В коя сфера като си много отворена вие жените сте по- добри от мъжете освен в раждането и кърменето? Кажи маааа, кукло?
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 97, това, че твоето ниво е толкова ниско не значи и, че другите са така Явно държанка ти е целта в живота :) Не проектирай своите недъзи върху другите!
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, подигравате му се на 83, че е против еманципацията, ама това е защото е непознат. Ако срещнете някой богат, който е готов да ви издържа, пък вие да се откажете от работата, не вярвам да не го погледнете и да му откажете ;))
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 74 Пак продължаваш с простотиите си бе. Та Пловдив до София е един час път по магистралата. Че аз пътувам почти всеки ден особено лятото при трафик до работното си място толкова дето работата ми е в града. Не може да учи в София за няколко часа и след това да тренира в Пловдив на същия ден? И най-важното. Гонзо играе 1993-та в Локо Пловдив, а тогава е 4-ти курс в София. А в 4-ти курс можеш да се явяваш от дъжд на вятър в училище. За Карлуково си ти казах!
86
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много голям е процента на лентяйстващите млади хора у нас. Това не говори добре за нас като общество.
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 89, прав си! Ама като са некадърни как да стане? Масата 5 лв. не мога да изкарат! А за гледане на дете... и дума не може да става. Жалка картинка, но факт!
84
0
 
4
 
! Отговори
36 годишен преди 1 месец
Е, аз съм един на мама и на тати, те си бачкат, и аз бачкам (но понякога се случва и да остана без работа), но съм си при тях и спестявам пари. Вече има много хора в България които имат по едно дете, и като се замислиш, ако един човек живее до 40 годишна възраст при родителите си те все едно са отгледали две деца!
83
0
 
1
 
! Отговори
до 86 преди 1 месец
те работят далавери, как да присвоят нещо, как да имат повече влияние на друго място, та да им плащат за спокойствие... кайсии май нямат, те са по-скоро безполови червeи
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 73Да вземем тогава да направим втори национален отбор и там да се уредят младежи да играят.
81
7
 
2
 
! Отговори
до 83 преди 1 месец
ако забележиш дамите работят, гледат деца, работят и домакинска работа, защо силния мъж не вземе да изкарва пари и да си гледа децата, като разбере за дете и бяга бързо
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 81Има много младежи българи които нямат работа - не са само ромите.
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 83, гадничко ли е да си сам и никоя да не те поглежда? Ясно е от къде ти идва злобата :)
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ББ и ДП какво работят? Само си клатят кайсиите в парламента и плещтят глупости по медиите
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 78, той този с един коментар доказа, че не може да мисли... пък ти искаш да разсъждава в перспектива. Има си специален термин за такива. Злобата му идва от факта, че жените изобщо не го поглеждат дори. И така е честно!