Не се интересуваме от политкризата, а от безработицата и цената на живота

Не показваме особено доверие и към местните си власти
27 мар 2024 16:37, Нели Христова
87
Не се интересуваме от политкризата, а от безработицата и цената на живота
Снимка: БГНЕС

Покрай поредната от четири години насам политическа криза двете спорещи страни в правителството се борят - ако се вярва на техни лидери - за контрол над министерства като тези на отбраната, енергетиката, вътрешните работи, електронното управление... Но не това вълнува българите, показва ново проучване Евробарометър, проведено сред повече от две хиляди души в страната в периода 11 януари - 15 февруари 2024 г.

Отговорите показват, че:

- средно две трети се вълнуват най-вече от икономическата ситуация и безработицата (39%) и цената на живота (26%)

- с 28% здравеопазването заема следващото място по честота на посочване като отговор на въпроса "Кои според Вас са двата най‐големи проблема във Вашия регион в момента?" (при максимално възможни два отговора)

- образователната система (18%) е другият по важност проблем

- със средно 15% подреждането завършва отговорът "Хората и/или фирмите, напускащи региона", който в значителна степен е свързан с първия по значимост проблем - икономика, безработица, скъпотия.

В шестте български региона има нюанси на тези отговори, а в два от тях се появява и още един фактор - проблем с транспорта, пише "Дневник".

Никъде не са намерили водещо място престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени.

Макар икономическото състояние да присъства масово като проблем на анкетираните, те в същото време масово казват, че са в по-добро положение в сравнение с времето преди повече от две години. Силните оптимисти не са много - само 7% казват, че са в много по-добро състояние в сравнение със септември-октомври 2021 г. Други 48% средно за България отговарят с "по-скоро добра" е икономическата ситуация там, където живеят. Но в три от шестте български региона над една трета посочват "по-скоро лоша" и в Северозападна България този показател достига 40%. Също там всеки четвърти (24%) се е спрял на "много по-лоша".

По-подробните данни показват, че във всичките шест региона на България е намаляла групата на отговарящите с "по-скоро лоша", а най-отчетливо е това в Югоизточния район - свиване с цели 16 процентни пункта до 30% и увеличаване с 15 пункта до 52% на спрелите се на "по-скоро добра".

Българите са се показали оптимисти за личното си икономическо състояние в следващите 12 месеца. Повсеместно се вижда двуцифрено намаляване на избралите варианта "по-зле ще е" - между 11 (Северозападен) и 18 процента (Североизточен) надолу във всеки от шестте района.

Когато става дума за това кой е в най-доба позиция да обясни на хората ефекта от европейските политики върху всекидневието им, българите определено не дават предимство на собствените си политици и управници - нито на национално, нито на местно ниво. Между 18% и 24% в отделните района са посочили депутатите в Европейския парламент, като почти навсякъде доверието към тях по този въпрос се е увеличило за две години. Приблизително същата като брой група от анкетираните посочва Европейската комисия. Доверието, че депутатите в Народното събрание могат да обясняват европейските политики на избирателите си, е между два и четири пъти по-ниско. То е по-ниско и от това към общинските съветници и кметовете в България.

Огромно е станало недоверието към правителството към януари-февруари 2024 г., показват от Евробарометър. То е било 66% в Североизточен район, но на всички останали места е над 70%, като в Южен Централен и Северозападен достига 74%, а в Северен Централен - 75%.

Българите не показват особено доверие и към местните си власти, които избраха относително скоро. Само в Югоизточен район то е 50%, в останалите е по-ниско, като в Югозападен, където е столицата, е едва 36%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Два са проблемите, върху които трябва да се работи: здравеопазване и образование. Безработица почти НЯМА. Заплащането е личен проблем и грижа.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък се интересувам каква ли страховита сила е накарала зам. - омбудсманката да напусне поста си, само няколко дена преди Радев да може да я посочи за мин. - председател??? Защото, при новите правила, този мин. - председател ще може сам да определи всичките си министри, а при евентуална политическа криза, ще може да управлява доста дълго време...
59
0
 
5
 
! Отговори
Ром'с преди 1 месец
Севрозападна България нито им се работи,нито пък умееят нещо (80-90%)до 30-35 години,но пък пращат от самочувствие (Абе то в цяла България е май тьй) и все Малко им са парите... а те едни специалисти и работници -думи нямам.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези дето връщат папките да подават оставка на момента !Като никой не иска да поеме власта ,защо ще има избори ..веднага всички да подават оставки !И да се търсят ЧОВЕЦИ за НС .А тези марионетки вън !!!.като ги мързи да имат такъв ангажимент и отказват марш !И да връщат заплати !
57
0
 
0
 
! Отговори
до 53 преди 1 месец
Добре си седиш на табуретка ,А какви пещерняци има седят на главите си върху земята !
56
0
 
2
 
! Отговори
Алън Грант преди 1 месец
*** се интересува от нищо - само от чалга, ядене и сеир. Затова сме на последно място по всичко, но на първо по простотии.
55
0
 
1
 
! Отговори
НООО ИМА ВРЪЗКА !!! преди 1 месец
То нихилисти колкото искаш, НО да не може да направиш връзка между двете и да те мързи да идеш да гласуваш си е направо умствен проблем и никаква избирателна култура ! Много ниско ниво и големи проблеми пред страната ни за във бъдеще вещае тази неграмотност !!!
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласувайте за копейката, тя ще ви оправи.
53
1
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 1 месец
Глупости дрънкаш! Има си субсидии в Русия както и във всяка друга държава. За 2024 са гласували 377 милиарда рубли за фермерите.
52
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Ние българите сме най-грамотниьо народ, но от некъде ни идват некакви неграмотни политици, аз не можем да разберем от къде на такъв грамотен народ му идват такива неграмотни политици, това мене много ме очудва, седя по цял ден на една таборетка и се очудвам.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става в Брюксел?
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Русия няма никакви помощи и субсидии за земеделците. Земеделците в Русия се конкурират свободно на пазара. Супермаркетите в Русия са пълни с изобилие от стоки местно производство на конкурентни цени.
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно това ни е проблема, че не се интересуваме от политическата обстановка у нас. От там неграмотни тикви, лъжливи харварджии, крадливи кокорчовци и какви ли не *** ще управляват държавата, ще грабят милиарди вместо да строят болници и пътища, ще пращат децата ни и нас на война, ще си строят сараи, ще водят България към още по-дълбока пропаст, ще дрогират децата ни и още не знам какви злини. Най-лошото е че ние мислим че ЕС ще ни помогне, а те действат заедно за съсипването на България.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен АЕЦ Белене е и 3 пъти по-голема от Козлодуй.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисля, че е нормално човек да се интересува от живота, възможностите за работа и съответното заплащане повече от колкото да се интересува от сбирщина клоуни, които по цял ден говорят и правят глупости, но не и да работят в името на това да направят нещата по-лесни за всички.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българина отдавна е престанал да се вълнува от каквото и да било! За дъртите е достатъчно да имат храна на масата. За младите им стига да имат последен модел телефон с интернет, някаква кола и стотинки за бензин да ходят насам натам.
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Секи гледа парите. Ако ГЕРБ и ПП не могат да намерат пари и не дават няма да гласува за тех. По-добре комунистите че имаше работа.
44
7
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 44 преди 1 месец
:)))))))))))))))))) значи даже и за продажник НЕ ставаш! путинфиле! рашистанската икономика не е номер 1 в Европа тя е номер 1 във целия сват! :)))))))))))))))))) абре кажи на тоя дето ти плаща да си вземе парите! :)))))))))))))))))) Освен това в коя част на Европа се намира Япония в средиземно море или? :)))))))))))))))))))))
43
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската икономика през 2023 г. стана номер едно в Европа, и пета в света след Япония. Безцеремонно свали от пиедестала куцата патица Германия. Наред е Япония.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става в Брюксел, цъфти ли цъфтящата градина?