Ще се возим в нови 76 модернизирани вагона

Това е видима крачка към реформа на железницата
29 мар 2024 19:38, Инна Ангелова
20
Ще се возим в нови 76 модернизирани вагона
Снимка: БГНЕС

С нови 76 модернизирани пътнически вагона ще се оборудва БДЖ. Днес беше подписан договор за доставка между „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и Deutsche Bahn. Първите 19 вагона ще пристигнат през април, а останалите ще бъдат доставени по график в началото на юни.

БДЖ ще модернизира над 20% от подвижния си състав и ще обслужва най-натоварените направления от София до Варна, Бургас и Русе. Договорът включва доставка на 60 пътнически вагона от салонен тип за пътуване във втора класа, 6 специализирани пътнически вагона за превоз на трудноподвижни лица и велосипеди, както и 10 вагон-бистра. Общата стойност на договора е 30,5 млн. лева, която включва и всички разходи по доставката им до България. Единичната цена за 1 вагон възлиза на 391 166 лева.

През януари министърът на транспорта Георги Гвоздейков съобщи, че Министерството и БДЖ са във финална фаза на преговори за закупуване на модернизиран подвижен състав от Deutsche Bahn. Седмица по-късно представители на МТС и БДЖ заминаха за гр. Лайпциг и посетиха базата на DB за оглед на подвижния състав и изчистване на всички детайли по сделката. По думите на транспортния министър това е първа видима крачка в реформата на българските железници, която 30 години се е провеждала само на хартия.

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт, оборудван е с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака. Последният планов ремонт на вагоните е извършен в периода 2018-2022 г., а до декември 2023 г. те са били в експлоатация по железопътната мрежа на Германия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: БДЖвагонигара
Още от София
Бюджетът на столицата - за заплати, градини и паркинги
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вагони за скрЪб, стaри, изнocени и глaшaтaите на БДЖ се хвалят с тях. Докъде са стигнали в cлyгинaжa?!
18
1
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 4 седмици
Нови са били преди години.Вагоните са втора употреба от Германия.Цената е ок.400 000 евро на вагон.И от самолет се вижда Шарлатанска далавера.ПП/ДБ министърчето добре е захлебило от комисионната.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще пътуваме с удоволствие!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не мислете, че някой производител на вагони държи чисто нови, току-що произведени такива на склад и чака точно БДЖ да се накани да ги купи....
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вярно е, че са втора ръка, но въпреки това са все пак някакво спасение в сравнение с настоящите, които са от както съм ходил прав под масата, а вече съм на 50 години. Модернизирани са, имат удобни седалки, климатици, модерни вакуумни ***. Да, много хубаво е чисто нови, но дори и да "има пари", трябва да се обяви обществена поръчка, простотии, обжалвания, а сроковете за доставка след подписване на договор са минимум 3-4 години. А дотогава?
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вкарват трошки а не нови.
13
8
 
7
 
! Отговори
Един преди 4 седмици
Само 30млн струват. Значи над 10г Бойко и неговата свита не можаха да намерят 30млн за хубави вагони така ли , а хвърляха милиарди за тръби , магистрали , самолети, електронно правителство и какво ли още не. Сега усещате ли как на ГЕРБ и вашия банкянски герой 5 пари не му се дават за вас , за матряла.
12
6
 
3
 
! Отговори
Долу мутрите преди 4 седмици
Колега :за промяната,колко ли неща може да се променят в Българи към по-добро,ако ПП можеха да управляват еднолично няколко години, без Опг Герб-дпс...уви няма да разберем...стадото си стригане и гърч.
11
3
 
1
 
! Отговори
Долу мутрите преди 4 седмици
Абе ренде,ако се имаш за втора ръка копейка си е твой личен проблем!
10
9
 
2
 
! Отговори
За Промяната преди 4 седмици
Браво на министър Гвоздейков и кабинета на Академик Денков! Благодарение на тях и ПП-ДБ нещата в България се случват! Затова трябва да се гласува за Промяната на изборите!
9
3
 
6
 
! Отговори
Долу мутрите преди 4 седмици
Браво, сигурнен съм,че дори и втора ръка пак ще бъдат много по-добре от сегашните кошници. При гербаджиите ново йок,нали трябва да поддържаме автобусните линии на дружките от ДПС .Браво на ПП и Гвоздейков за експресната инициатива .
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Токоз сме напреде вече като Европейци че и един завод за вагони не може да си построиме. А изкупуваме отпадаъците на другите и се хвалиме дори!
7
5
 
6
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 седмици
МЪКА ЛИ ТИ Е ЗА РУСКИТЕ КОНСКИ ВАГОНИ ЗА КАТЪРИ И ПРАСЕТА....ХАХАХАААА..???!!!
6
1
 
10
 
! Отговори
рендетУ преди 4 седмици
Вторъ ръка вагони, за вторъ ръка хора, за колите и качеството на хранатъ да не говорим - абе, свикнахме веке!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бре, брях. От къде ги гепихте тие вагони? От Столипиново?
4
4
 
7
 
! Отговори
супер! преди 4 седмици
Дойче Бан, немското БДЖ има само качествени вагони. Най-сетне да пътуваме и ние като бели хора.
3
5
 
4
 
! Отговори
гост преди 4 седмици
Возете се. Аз си имам кола!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не е важно да са нови, а чисти, не оповръщани и о, с, р,а,н,и тоалетни.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще се возим... В скрапа на германците, при това от тип конски вагон..