Готвят промяна в правилата за гражданска отговорност

Джигитите ще си плащат щетите
21 апр 2024 18:00, Петър Бойчев
59
Готвят промяна в правилата за гражданска отговорност

Шофьорът да плаща за смачканите ламарини и пострадалите хора, ако причини катастрофа при превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч. Това е едно от предложенията на Асоциацията на българските застрахователи, направени по внесените от Министерски съвет в парламента промени в Кодекса за застраховането, пише в. Труд.

Автомобилите задължително трябва да имат застраховка “Гражданска отговорност”, която покрива риска шофьорът да причини щети на имущество или да нарани хора.

Застраховката е задължителна, за да има гаранции, че пострадалите ще получат обезщетение.

С промени в Кодекса за застраховането от бранша искат да бъдат разширени случаите, при които след като платят по “Гражданска отговорност” могат да потърсят парите от виновния шофьор.

Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч, ако произшествието е станало след преминаване на червен сигнал на светофар, или на пешеходна пътека.

Извършването на престъпление при шофиране в населено място със скорост с над 50 км/ч над ограничението и при минаване на червено би могло да бъде приравнено на груба небрежност, дори на евентуален умисъл, затова тези обстоятелства трябва да станат основания застрахователят да търси парите за изплащане на обезщетения от виновния водач, посочват от Асоциацията на българските застрахователи.

Според експерти по пътна безопасност ситуацията с удар на пешеходна пътека е по-различна от катастрофа при превишаване на ограничението на скоростта с над 50 км/ч, защото произшествието на пешеходна пътека може да е и поради неразумно преминаване на пешеходец, защото улицата е прекалено тъмна или заради други фактори, за които шофьорът няма вина.

Докато скоростта на движение е изцяло решение на самия водач на автомобила.

Ако парламентът приеме предложението шофьорът да плаща за причинените вреди при шофирате с голямо превишение на ограничението на скоростта или при минаване на червено, промяната ще има дисциплиниращ ефект спрямо водачите, посочват от АБЗ.

За тези шофьори ще има допълнителни последици от тяхното поведение, което е в особено висока степен на обществена опасност, допълват от Асоциацията на българските застрахователи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от Общество
Щедър май: Как със 7 дни отпуска да си осигурим 16 почивни дни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Глупости. Цялата работа е застрахователя да прави повече пари като част от обезщетенията ще плаща виновния
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Демек застрахователните прехвърлят риска към шоферите. И по този начин спестява разходи.При това положение колко ще е намалението на цената на гражданската?
14
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това не е промяна, това е рекет!
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
не разбрахте ли... застраховките могат да покриват само разходите на застрахователя... не напразно застраховането е изобретено от мафията.. също като профсъюзните синдикати... създадени са само за печалби...
12
0
 
37
 
! Отговори
Идиокрация преди 3 седмици
Това е като да отидеш на ресторант, ама да си носиш продуктите, сам да си ги сготвиш, сервираш, измиеш чиниите, а накрая келнера да ти връчи сметката!
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще купят политиците и ще прокарат този закон. Хората да си плащат щетите сами , а гражданската е за да богатеят застрахователите.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В края на крайщата никой няма да плаща, застрахователите прибират пачките и всички останали са прецакани....а пък как ще определят дали някой е карал с 49 или 50км/ч???? Още една изнудваческа нелигитимна идея.
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Уж бонус-маус, а накрая хем за застраховха ще плащаме, хем за щети. Бaл съм ти територията!
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щом всичко зависело от шофьора, защо гражданската не е на шофьора според категорията, а на автомобила? Защото 1 шофьор кара 3-4 коли нали ;) - домашни, служебни, наети и т.н. и те няма да имат нужда от застраховки ;)
7
0
 
14
 
! Отговори
Трифон преди 3 седмици
То ако шофираш с 50 на голям булевард верижно меле ще направиш, всички натискат 60+. Аз що спрях и каското 1200 лв, на година, няма нужда.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А гражданската за какво е ???
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Т.е. застрахователя само да прибира пари, а всичко друго ще си го плаща застрахования, отгоре!???
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Често и просто застрахователите да не изплащат Нищо само да събират пари като рекетьори и мафия.Все пак политици стоят зад застраховките .Както се видя зад цялата мафия стоят политици.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А мизерниците ще събират едни пари,без да носят отговорност. Много ми е интересно как след като застраховката е на автомобила, някой друг ще плаща за вредите нанесени от него,автомобилът да си плаща за щетите. И без това определени автомобили сами ускоряват,за да правят мръсно на шафьорити. Не искат гражданската отговорност да в персонална, както е в Англия например и става все по-висока ако си рисков профил водач.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Време и за каско да спрат да плащат, не само на пияни но и на груби нарушители, освен това трябва за такива хора изобщо да им се отказва застраховка или да е 5 пъти по-скъпа!
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е безумие. За превишаването с над 50км/ч съм абсолютно съгласна. Но с преминаването на червено или пешеходна - не. Защото то може да се случи ако на шофьорът му прилошее, например. Или ако му откажат спирачките. Или ако не прецени времето. Ако изкочи човек внезапно. Или куче. Значи ако на някой му стане лошо и причини катастрофа, сам ще си плаща щетите на задължителната застраховка, която би трябвало да ги покрива? Как това е честно и справедливо?