Щедър май: Как със 7 дни отпуска да си осигурим 16 почивни дни

Малко аритметика - голям купон
21 апр 2024 09:14, Петър Бойчев
33
Щедър май: Как със 7 дни отпуска да си осигурим 16 почивни дни
Снимка Пиксабей

Тази година празниците са подредени благосклонно, няма ретрограден меркурий при тях. Така че ако вземете 3 дни отпуска може да се насладите на 10 почивни дни.

1 май (сряда) е Ден на труда и е официален почивен ден. 3 май (Разпети петък) и 4 май (Велика събота от Страстната седмица) също се водят официални почивни дни за Великден. На 5 май (неделя) е и самият Великден, когато православното общество отбелязва Възкресение Христово. Тази година обаче ден след Великден на 6 май е Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия.

Има и още два месеца с по 19 работни дни тази година. Това са септември и декември. През септември заради Деня на Съединението и Деня на Независимостта, а през декември заради коледните празници.

Тази година Великден почти съвпада с 6 май - Гергьовден, а 1 май - Ден на труда, е официален почивен ден. Така от почивните дни в началото на месец май само 2 май е работен, а доскоро беше и учебен. Кметовете по райони могат по собствено усмотрение да решават дали въпросният ден да бъде неучебен. Вече голяма част от местните управници съобщиха, че са взели решение учениците да имат по-дълга ваканция.

И така, ако си вземете 2, 7, 8, 9 и 10 май (само 5 дни отпуск), всъщност ще почивате близо 2 седмици, като ще имате на разположение 2 уикенда.

Ако имате възможност, може да си вземете още и 29 април (понеделник) и 30 април (вторник) и ще имате 16 пълни почивни дни. Така последният ви работен ден ще бъде 26 април и ще се върнете на работа чак на 13 май. И всичко това само със 7 дни отпуск.

Работа в ден, който е обявен за официален празник, се плаща двойно. Двойна заплата би се дължала, когато служителят по график трябва да работи в празничния ден.

Ако обаче не е включен в графика и работодателят го извика на работа законът изисква да му бъде платена четворна надница. Това е така, тъй като 100% увеличение за извънреден труд се изчислява върху нормалната надница за работа в официален празник, която е удвоената дневна заплата.

Работата по време на официални празнични дни често е съпроводена и с полагане на извънреден труд, за който законът е предвидил увеличено възмездяване. Когато служителят работи над установеното за него работно време в работен ден работодателят му дължи възнаграждение с 50% увеличение за всеки час извънреден труд, пише standartnews.com.

Ако работата е в почивни дни, то увеличението е със 75%. За извънреден труд в официален празник работодателят трябва да плати увеличение от 100%. Тези две основания (увеличено заплащане за извънреден труд и увеличено заплащане за работа по време на официален празник) са различни и за всяко от тях работникът или служителят следва да бъде удвоено възнаграден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: майотпускапочивни дни
Още от Общество
Дъжд, облаци, жълт код
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това може да си го позволи само държавният безполезен общински,съдебен,полицейки или друг негоден за нищо държавен хрантутник.При часен работодател не сава.
29
3
 
1
 
! Отговори
Ббб преди 3 седмици
Откога е тази статия, от днес, ами не е вярна, още онзи ден решиха 2 май да е почивен в цялата страна, тука за какви районни кметове говорят. Ама информирайте се преди да пушете, че стават глупости.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако дебеловратият работодател демократ му е скъпо да пусне работници в платен отпуск, то по-добре да фалира и да се маха. Така ще освободи място за кадърни бизнесмени
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За мен всеки ден е почивен ден. Работя каквото си искам и когато си искам. Пенсионер съм ......
26
1
 
2
 
! Отговори
Ами преди 3 седмици
нали се плаща на друг за почивните! Е кой шеф ще пусне работник в платена и ще плаща на втори два пъти? Може на държавна, ама на частно ще фалира!
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На лекар се ходи ако си здрав, ако си болен и не ти мине от самосебе си , забрави!
24
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз съм в държавната администрация,почивам в работно време, местя хартия от един шкаф във друг и се оплаквам от непосилния си труд! Разбира се ниско заплатен -3500 лева! Слушам руска музика и харесвам Путин, но не мога да кажа защо! Чиновник с хемороиди от седене!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За някои търтеи трябва ушен лекар, да подслушват по-добре!
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 4Това всеки може да го направи. Отива се при личния и се обяснява че ще се ходи на почивка с жената и децата за седмица и искаш да съчетаеш почвните дни и да ти издаде болничен. Важното е по време на болнчия да не качваш снимки в социалните мрежи понеже шефа може да ги види и да разбере че не си болен.
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вземате си болничен и така.
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако май е щедър на отпуски, лятото е щедро на бързи кредити - народна мъдрост.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 16 А колко често в рамките на един календарен месец инсталираш wordpress? А за една година?
18
8
 
4
 
! Отговори
за българина преди 3 седмици
почивни са 365 дни в годината, и така цял живот,той само се води н аработа ,някъде назначен от чичо си,получава космическа заплата и те така,защото господ е бългрин за съжаление
17
1
 
12
 
! Отговори
Василев преди 3 седмици
Някои хора цял живот да в отпуск. Харчат парите на родителите си,които вероятно са за няколко поколения.Всеки се сеща откъде и как са спечелени.
16
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вчера смъкнах 1500 кинта да инсталирам и конфигурирам един WordPress за 3 часа. Бай бачкер са радвяа на толкова за две седмици работа :)))
15
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ох, дамите пак ще ми правят орални услуги за да разпиша едно листче
14
10
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 3 седмици
Отдавна почти никой, полагащ квалифицран труд, не ходи в офис :) Работим по 2-3 часа на ден таван. И да - цял май отпуска и кеф.
13
5
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 седмици
До овн 5 Веднага се сещам за Байко Рашков.Министър на МВР , шеф на митническа мафия .Сега ясно ли е от къде са 11 имота на бореца против купуване на гласове ?
12
6
 
5
 
! Отговори
Фифи преди 3 седмици
А който е на надница ?
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Слабо ме вълнува. С неограничена отпуска съм. Паралелно имам и Б2Б ангажименти, но там си има крайни срокове. Да му мисли бачкерът долу, дето му плащали на свършена работа и го хокат как залепил плочките криво.