Цената на природния газ е със 7% по-ниска през май

Тя е в размер на 54,70 лв./MWh
1 май 2024 18:23, Нели Христова
24
Цената на природния газ е със 7% по-ниска през май
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. май в размер на 54,70 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Цената е с около 7 % по-ниска от цената на природния газ през м. април, която беше в размер на 58,84 лв./MWh.

В утвърдената цена на природния газ са включени : компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в "Чирен", в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените от "Булгаргаз" ЕАД днес, 1 май, актуални данни, формиращи цената на природния газ за м. май.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка. В ценовия микс за м. май е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 76,56 % от потреблението за месеца и допринасят за постигането на благоприятни цени на синьото гориво.

Вторият източник за доставка на природен газ са закупените от „Булгаргаз“ количества след проведен търг на Газов Хъб „Балкан“ на 30 април т.г. В първоначалното си заявление дружеството предвиждаше тези количества да бъдат доставени на газовия терминал в Александропулис, по сключен договор с търговец за доставка на втечнен природен газ. Тези планове обаче претърпяха промяна след получено официално уведомление за отлагане на датата на началото на търговската експлоатация на гръцкия газов терминал.

С оглед променените условия за доставка на природен газ регулаторът извърши проверка на постъпилите данни от проведения търг на Газов хъб „Балкан“ и в съответствие с нормативните изисквания ги отчете в окончателното си решение за утвърждаване на цената на природния газ за месеца. Предложената от "Булгаргаз" цена от 54,76 лв./MWh беше намалена на 54,70/MWh. Допълнително са намалени разходи, формиращи компонентата "цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи".

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. май - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за м. май 2024 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: ценаприроден газКЕВР
Още от Общество
В колело от стрес: Какво е Burn On?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Таня преди 2 седмици
И какво значение има, след като всички умряха без газ от русия?
14
4
 
0
 
! Отговори
Vs преди 2 седмици
Май - надолу със 7. Ноември - нагоре със 17. И те така!
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А цената на нафтата и бензина колко 70 %нагоре ли
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Фют - То все има алтернативи, ама все има псоледици, ако ги позлваш.
11
0
 
0
 
! Отговори
Фют преди 2 седмици
До 9. Алтернативи има. Все пак сме в 21-ви век.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Еругей - АЙде да не се правим, че преди 2 години в Берлин, не ни се казваше, че ще трябва да държим на не повече от 17 градуса у нас, с опцията, че ако стане по-зле, ще смъкнем на 16 ...
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 5 - КНР? Какво по дяволите е това?
8
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кравари пак ще се молите на Газпром и Путин
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Фют - Раотата е, че никой не смее да я барне и търговията е бавна. Ако имаш производство, вече не можеш да разчиташ на газ.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щеше да е 17%,без договора с Боташ!
5
1
 
8
 
! Отговори
Фют преди 2 седмици
Как по-ниска цена на газа, до сега трябваше да е с космическа цена и ние премръзнали да молим:Бате, дай малко евтина газ:))))))))))
4
2
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Ромската перла Ваня нали квичeшe, че без Газпром ще yмреме от студ, фалити, безработица. И червените бaлъци гласуваха за нея :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Ай сиктир!!!
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Председателят на КНР пристигна ли в Европа?
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Другарите евроатлантици са яли много боб в последно време и са произвеждали евтина газ
1
1
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
55лв. на мегават :)))))))))))))))))))) Аре скачайте копейкиииии, без Газпром умрехме от студ :)))))))))))))))))))))))