Невиждани снимки от Първата световна война

Тази година се навършват 100 години от началото й
23 май 2014 19:44,
65

Френски артилерийски офицери дават инструкции по телефона. Снимка: Reuters

Тази година се навършват сто години от началото на Първата световна война. За нея са мислили, че ще сложи край на всички войни, но оставя Европа разделена. Жертвите от нея са над 9 млн. от всички континенти.

За да отбележи началото на войната, агенция Ройтерс публикува невиждани досега снимки от войната. Акцентът на снимките е животът на обикновения войник на фронта. Снимките са дело на неизвестен фотограф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
15
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До Анонимен 31Подкрепям коментара с две ръце. Всички войни в последните 120 години са верижно свързани. Изходът на едната е причина за началото на следващата. Причината е, че в началото на модерния 20 век Великите сили още разсъждавали по изпитания начин, че воденето на война е професионален метод за придобиване на повече територия и влияние. А произволното рязане на територии от загубилия след края на войната било дългогодишна традиция. България знае най-добре за какво става въпрос...
29
0
 
8
 
! Отговори
... преди 9 години
В днешно време може да кажем че има същите наченки за война между великлите сили" както през ХХ век.Като погледнеш че през онова време Босфора и Дарданелите, битките за колониализъм и търговски пътища, и ги сравниш с днешните - войни за полезни изкопаеми и колониализъм чрез корпорации и монопол, ще доловиш много прилики....
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само като погледнете картата на Санстефанска България и землището което е обитавано главно от Българи, в момента щяхме да сме Фактор и то значителен в Европа!Следствие на което избухва Сръбско-Българската война, Балкански съюз-Османска империя, Междусъюзническата война( Балкански съюз, Османска империя-България).Неуредения Източен въпрос" и напрегнатостта във великите сили пораждат ПСВ.ПСВ поражда ВСВ.ВСВ поражда Студената.ТУ БИ КОНТИНЮ... !
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупaв нaрод->глупaви политици->кaтaстрофa след кaтaстрофa. И тaкa от освобождението нaсaм.
26
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Войните от 1912-18 сa нaй голямaтa глупост в нaй новaтa ни история. Нaдценявaме се безумно много и пшaщaме огромнa ценa. Тези 6 години предопределят съдбaтa ни.
25
0
 
20
 
! Отговори
КАЛАШНИКОВ преди 9 години
Ние и без техника сме били велика армия.
24
0
 
20
 
! Отговори
Помни! преди 9 години
През ПСВ се бием на страната на Германия и пакта, главно заради Балканската/междусъюзническата война, в която съседките ни забиват нож в гърба и отделят Български територии населени главно с Българи!Другите 2 фактора са политически и икономически. Кой какво ни предлага, коя велика сила е по благосклонна да помогне на България пред света да реализира националния си интерес - обединение на Българите в техните балкански територии!
23
6
 
8
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До До Анонимен 22Точна приказка. През ПСВ Русия се бие на страната на Антантата, докато ние се бием на страната на Германия и Австрия. Руснаците дошли през Румъния и ни нападнали в Добруджанско. Но нашата армия сритала руските ***, които дотогава били непобедими. Те си плюли на петите и повече не припарили до българската граница. Ние се водим загубили ПСВ без да сме реално победени. Просто Австрия се разпада, а Германия вижда че остава сама и също се предава, с което войната свършва.
22
6
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 22 преди 9 години
До Анонимен 22глупак си Точно през 1СВ воюваме срещу Русия и то заедно с Турция
21
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
както тогава, така и сега пак трябв ада ритаме руски ***!
20
4
 
17
 
! Отговори
Капитан Берторелли преди 9 години
ПСВ както и ВСВ и всички войни изобщо освен смъртта на милиони хора носят богатство в невиждани размери за неколцина банкери.Световни банкери ... А Вие си спомняйте с умиление за вашите дядовци ...
19
2
 
3
 
! Отговори
леви преди 9 години
До НагоренПопокатепетъл само така си мислиш или са те накарали да мислиш.чети,търси,чети
18
1
 
6
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
ПСВ е възникнала заради политическите търкания в Европа в края на 19 век и политическите съюзи, сключени между отделни държави с общи интереси. Берлинският конгрес подарява на Австро-Унгария цяла северна Сърбия и Босна. Започва борба за независи мост и нейната кулминация е точно убийството на австрийския престолонаследник Франц Йосиф. После колелото се завърта, Великите сили се завъртат с него и войната започва. Заради подобни грешки са създадени ООН и ЕС. По-добре слаб съюз, отколкото война.
17
30
 
4
 
! Отговори
засрамен преди 9 години
Точно загиналите прадядовци са добър повод да се каже ИСТИНАТА, не да се замитат говната под килима и подменят с разни митове за храбри и напети войници и за "добрата война".България тогава, както и днес, е най-бедната държава в Европа, с най-жалките войници, обаче с ЕЙЙЙЙЙ ТАКИВА претенции - през 2та Балканска война напада всичките си съседи от простотия и лакомия и яде пердах яко - логично!Какъв "героизъм и величие" тука - това е само СРАМММММ !!!!
16
0
 
42
 
! Отговори
Lan преди 9 години
Прадядовците ми са загинали на фронта и ти ,дребно човече, нямаш право да петниш паметта им! Когато става въпрос да дадеш живота си за нещо, което е толкова възвишено като държавността и гол да го направиш - няма значение!
15
1
 
36
 
! Отговори
Lan преди 9 години
Българският войник е бил велик! Униформата НЕ прави войника, но и униформите са ни били на ниво, защото в онези времена и българските жени са били велики. Българско знаме няма пленено НИКЪДЕ. София се е обстрелвала по въздух, защото на нито един фронт никой не е могъл да пробие до България. А ти (номер 2) явно не си българин - тогава може да си се срамуваш на воля!
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПСВ води до ВСВ и Студената война.
13
0
 
28
 
! Отговори
ники преди 9 години
до 2- риНямам скенер, за да сканирам снимка на пра- дядо ми, които е бил капитан тогава. Със сигурност ще се засрамиш от думите си.
12
7
 
25
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Абе лъохмани от днес.бг,защо не публикувате някоя българска снимка от тогава а ???????????? Да *** и НПО кр*тените
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като се запознае с европейската история човек неволно започва да си мисли какъв късмет е извадил, че се е родил във времена на мир. Почти 70 г. не и имало война на континента и голям световен конфликт - нещо, което е било изключено само до преди по-малко от век. Сигурно вече го приемаме за даденост, а не е. Мирът изисква постоянни усилия от всички."Хора, обичам ви, бдете!" - последното изречение от "Репортаж, писан с примка на шията" на Юлиус Фучик - чешки журналист, екзекутиран от нацистите.