Аварията в Чернобил – минута преди, минута след

Вижте черно-бели кадри от инцидента, променил света
Обновена: 26 апр 2016 20:53 | 26 апр 2016 19:01,
95

Сватбено тържество в град до Чернобил седмица след аварията. Снимка: Reuters

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чак пък променил света....Като си спомня само какви промени претърпя света от едни други радиоактивни "експерименти"...Но този инцидент има най голяма тежест в атаките срещу "безпомощните и агресивни" руснаци.
56
2
 
7
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Не се карайте.Радиацията беше безплатен подарък от братята руси за 1 Май.И нито един тук не е посочил истинската причина за аварията. Имаше филм за това.Инженерите са провели изключително опасен опит по нареждана на КПСС, за да се види дали отпадъчното горива може да се използва за бомба.Подробности съм забравил.
55
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До чукча 842014 мисля официално при изследване на теченията потвърдиха че е стигнало до САЩ но не съм сигурен. Тоест сигурен съм че е стигнало САЩ не съм сигурен коя година беше.
54
1
 
2
 
! Отговори
чукча преди 8 години
Това ако е вярно,не ми се мисли,направо никаква вносна риба не трябва да купуваме,въпреки че с тези течения,не се знае до къде ще стигне....
53
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 81 прод2 майТЕПКО съобщава за открита пукнатина в кабелна шахта в близост до 2 блок, от която изтича радиоактивна вода в Тихия океан. Съдържанието на радиоактивен йод I131 в морската вода е 7,5 милиона пъти над допустимата норма4 майТЕПКО започва да изпуска 10,000 метрични тона високорадиоактивна вода в океана, с цел да се освободи място за складиране на радиоактивна вода. Проби от морската вода около централата показват наличие на радиоактивен цезий 1,1 милиона пъти над нормата
52
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 81Троле дето нещо не разбираш. Два реактора в Фукушима са ПРОДЪНЕНИ и тях БУКАВАЛНО ги удавят във вода за да не прегреят вече 5 година. Понеже са продънени радиоактивна вода изтича под почвата и след това в океана. Колко кубика едва ли някой знае. Освен това цялата събрана радиоактивна вода и почва е складирана под открито небе на площадката на централата. Още една Цунами и всичко това ще отиде в океана а това са ХИЛЯДИ ТОНОВЕ.О останалите 4 реактора един е СЕРИОЗНО повреден
51
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 78Я вземи попрочети малко литература.По това ВРЕМЕ КАНАЛНИТЕ РЕАКТОРИ ИМАТ ДВЕ ПРЕИМУЩЕСТВА ПРЕД ВВЕР които са при нас в Козлодуй - По-голяма мощност 2.5 пъти и могат да се зареждат с ново гориво без да с спират за 3 месецаНо първо поколение имат недостатък при АВАРИЙНО спиране може да се увеличи производството на неутрони а от там мощността. Подобна авария преди Чернобил има в ИТАЛИАНСКА ЦЕНТРАЛА но без взрив.След Чернобил реакторите са преработени за да се избегне ефекта
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много престъпления се извършиха от комунистите, но това като че ли е най-голямото! Да не информираш хората и да не отмених манифестацията за 1 май, а в същото време да ти доставят храна от другия край на света и най-безобразно да лъжеш, че нищо не е станало и то само и само за да не признаеш, че в "безгрешния" СССР някой е направил фатална грешка... е това ако не е престъпление!
49
1
 
16
 
! Отговори
До 73 преди 8 години
А като си помислиш, че повечето дори са били без защитно облекло... направо 100% смърт!
48
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поклон пред всички участвали в потушаването на аварията и изграждането на саркофага!
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, не знам точно какво е гръмнало и колко радиация е отнесло към България, ама знам, че тоя йод ще го помня до края на живота си! И как учителките ни плашеха да се прибираме "Деца, бягайте, че радиацията идва!" А в нашите детски спомени тя си беше нещо като Баба Яга и ако не се прибереш веднага ще те хване. Ужас! Пък после една добра приятелка се разболя от левкемия... и докторите бяха категорични, че е заради Чернобил.
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ние си хапвахме салатка и си манифестирахме на 1 май... май валеше и дъжд! Абе, направо идилия! А нашите велики другари "случайно" забравиха да ни информират, че е станало нещо. Разбрахме доста време след това, а сега не се чудете, че има толкова много болни от какво ли не. Ами като добре ни облъчиха като деца, сега ще си светим.
45
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле, абе вие по пет на ден ли пускате? Имам в предвид статии за Чернобил.От двете нули явно добре плащат.А дали пък случайно не забравихте да напишете статия за изказването на немската депутатка , която обвини наглосаксонците, хамериканците, франсетата и швабите за 1.3 млн. души избити само за последните 5 години, в името на демокрацията и преди всичко на печалбата?
44
4
 
13
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Толкова много коментари,а на никой не му направи впечатление омайващият лозунг отпред : СЛАВА НА КПСС, Уникално. Ама то като погледнеш паметника....,а политбюро,подредено по азбучен ред. Ум да ти зайде.Както казваше мой приятел от Аскьой.
43
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Черноби гръмна един реактор, а в Фукошима гръмнаха Три и продължава да изтича радиация.А извинявайте тя японската радиация не е толкова вредна като руската.Само да отбележа че в Чернобил беше изграден купол а японците го поливат с морска вода да порасне здрав и силен.
42
1
 
12
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Ние сме толкова малка страна, че ако недай боже стане нещо с нашата АЕЦ в Козлодуй... Скоропостижно си заминаваме всичките... Някои няма и да разберат какво е станало.
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се всичко стана под опеката на Рейгън, който се беше вманячил да изкорени кумунизма. Заедно с ниските цени на петрола и тнт направо ликвидираха съветите, които наистина бяха непоправими идиоди и тиквуни като нашия бияч.
40
5
 
15
 
! Отговори
Труе преди 8 години
Рашките така и не разбраха какво стана. Главния инженер, който по правило беше руснак, го вкараха в затвора за 10г. и книга написа, има я в нета, и горкичкият умря от лъчева болест на млади години. Изобщо много трагична история, ама на война като на война, студена или гореща все едно.
39
4
 
19
 
! Отговори
Труе преди 8 години
Войничетата бяха направо хвърлени в пъклото, но имаше голяма опстност ядрото на реактора да се стопи и да се концетрира и да мине критичната маса. Би означавало около 100 пъти Хирошима, затова пускаха Борна кисилина с въртолетите. Цената на всички мерки надхвърли 50млрд.$, което беше доста по това време и съюза се скапа за 5г. след това. Една от много успешните операции на цруто. Шега няма.
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурен съм, че всички сте много информирани, но има един много хубав филм на тази тема - Battle of Chernobyl. Това което ме смрази е как на видеозаписите има прескачания поради високото ниво на радиация. Много тъжно и за хилядите които са изпратени с оскъдно или никакво предпазно облекло.