Порошенко от парада: Митът за братство с Русия ни дърпа назад!

Украйна празнува 25 г. независимост
24 авг 2016 16:07,
183

 Снимка: БТА

За 25 години независимост Украйна не успя да постигне целите, провъзгласени през 1991 г. - най-вече заради "постоянното равнение по Москва", заяви украинският президент Петро Порошенко по повод 25-ата годишнина от обявяването на независимост.

"Не бяхме способни да скъсаме с миналото, оплетохме се в клоните на (политическата) многовекторност и седяхме на два стола", каза той на парада в Киев по случай Деня на независимостта. "Постоянното равнение по Москва и вярата в митичното братство, социалистическият светоглед се бяха загнездили в нас, като тежки топузи висяха на краката ни и не ни даваха да се движим напред."

Именно Украйна бе инициаторът да се ликвидира Съветският съюз, отбеляза специално Порошенко. "Преди 25 години си избрахме независимо бъдеще, така причинихме онова, което Путин нарече по-късно най-голямата геополитическа катастрофа", заяви той.

Президентът на Украйна обвини Русия, че продължава да спъва европейския вектор в развитието на страната му, като се мъчи да й наложи икономическа блокада и води война в Донбас. По думите му през последните 2 и половина години в Източна Украйна са загинали 2504 украински военни.

Основен гарант за суверенитета на Украйна са нейните въоръжени сили, а не Будапещенският меморандум, подчерта президентът.

Будапещенският меморандум е подписан през 1994 г. от Русия, САЩ, Великобритания и Украйна и затвърждава безядрения статут на украинската държава. Страните се задължават да зачитат независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна.

В Москва говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви за радио "Лайф Звук", че "САЩ постоянно дават указания на украинските власти и управляват ситуацията в страната", предаде ТАСС.

"Знаем, че г-н (вицепрезидентът на САЩ Джо) Байдън се обажда в Украйна както у дома си по няколко пъти седмично и дава указания. Това са само официално съобщаваните обаждания. Мога да кажа със сигурност, че повечето обаждания изобщо не се огласяват", каза тя.

Според Захарова подобен натиск щеше да е уместен, за да бъде принуден Киев да спазва договореностите от Минск. Щом обаче стане въпрос да се търси от Украйна отговорност за провалянето на тези договорености, "никой не заплашва да бъдат спрени траншовете или да бъдат върнати парите", добави руската представителка.

Тази седмица сп. "Атлантик" помести интервю с Байдън, в което американският политик разказва, че Вашингтон е настоявал Порошенко да уволни предишния украински генерален прокурор Виктор Шокин, заплашвайки да не предостави на Киев кредитна гаранция от 1 милиард долара, пояснява ТАСС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
6
 
! Отговори
национални празници преди 7 години
Унгария 15 март (Ден на революцията, 1848 г.), 20 август (Ден на Свети Ищван I първи крал и основател на държавата) и 23 октомври (Ден на републиката и революцията, 1956 г.)Узбекистан 1 септември (Ден на независимостта от СССР, 1991 г.)Финландия 6 декември (Ден на независимостта от Русия, 1917 г.)Грузия 26 май (Ден на независимостта от Болшевишка Русия, 1918 г.)
75
2
 
6
 
! Отговори
национални празници преди 7 години
Приднестровие (Русия) 2 септември (Ден на независимостта от СССР, обявена през 1990 г., не е международно призната държава)Таджикистан 9 септември (Ден на независимостта от СССР, 1991 г.)Татарстан 30 август (Ден на суверенитета от СССР, обявена независимост през 1990 г., непризната спрямо Руска федерация на референдум през 1992 г., има статут на автономия)Туркменистан 27 октомври (Ден на независимостта от СССР, 1991 .Украйна 24 август (Ден на независимостта от СССР, 1991 г.)Унгария 15 март (Ден на революцията, 1848 г.), 20 август (Ден на Свети Ищван I първи крал и основател на държав
74
2
 
7
 
! Отговори
национални празници преди 7 години
Армения 28 май (Ден на независимостта от СССР, 1991 г.)Естония 24 февруари (Ден на независимостта от Болшевишка Русия, 1918 г., същият ден се празнува и като Ден на републиката)Киргизстан 31 август (Ден на независимостта от СССР, 1991 г.)Латвия 18 ноември (Ден на независимостта от Болшевишка Русия, 1918 г.)Литва 16 февруари (Ден на независимостта от Русия, 1918 г.)Молдова 27 август (Ден на независимостта от СССР, 1991 г.Полша 3 май (Ден на конституцията) и 11 ноември (Ден на независимостта от Австро-Унгария, Германия и Русия, 1918 г.)Приднестровие (Русия) 2 септември (Ден на неза
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До t-rexТо другарЕто четат само руска версия на историята, според която са ни освободили през 1944 от фашистко робство, радиото е измислено от Попов, а кирилицата е руско творение :)))
72
5
 
5
 
! Отговори
zsv преди 7 години
"В Москва говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви за радио "Лайф Звук", че "САЩ постоянно дават указания на украинските власти и управляват ситуацията в страната" - а мазния ГЗ с джуджешки ръст и плешива кратуна дава постоянно указания на Белата Златка дрогирана, на агент Гоце, на *** и Доган, на ПееФски свинеподобния и т.н.Руските *** никога не са спазвали договори, споразумения и тям подобни.Те нареждат и очакват дребните русофилски роби да изпълняват!За това сме зле
71
4
 
6
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
продължение към 87Да не говорим, че ако малко си чел история твърдението, че Украйна винаги е била руска земя ще ти се стори смешно най-малко защото Украйна е повече полска отколкото руска, да не говорим, че на мястото на Украйна е имало държава с написана конституция и закони много преди руснаците да се научат да четат.
70
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Порошенко унищожи Урайна , това е факт , да си говорим празни приказки няма смисъл, скоро тя ще се разпадне на части
69
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който е с Русия рано или късно го прецакват.
68
5
 
5
 
! Отговори
Коцето преди 7 години
другари украинци, вие и руснаците сте една кръв. Ако си мислите, че Америка и пука за украинския народ, жестоко се лъжете. Ако има финансова изгода американеца си дава ***, ако няма - изобщо не се интересува. (справки- втората световна война).
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според Захарова подобен натиск щеше да е уместен, за да бъде принуден Киев да спазва договореностите от Минск."Ами то според договореностите от Минск още на 31.12.2015 трябваше да няма руски военни и оръжие в Донбас и границата между Донбас и Русия трябваше да бъде 100% предадена на Украйна. Нищо такова не се случи и сега по стара руска традиция вината се прехвърля от болната глава на здравата.
66
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки трезво мислещ човек може да направи съпоставката в развитието последните 25 години между Полша и Украйнам две индентични държави, Полша скъса категорично с Русия, направи лустрация и днес е водеща икономика в източна европа с минимална заплата по-висока от среднта в Москва, Украйна остана под крилото на Кремъл и разрухата там е пълна.Това е разликата между ЕС и Кремъл
65
4
 
6
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
До ВрабчеПо-полека я карай че като те гледам как се пениш всеки момент ще ти изпусне дюзата в гащите. Първо никой не е освирквал Порошенко в Киев. Ако наистина знаеше за какво говориш щеше да си наясно, че точно в Киев най-много мразят руснаците и са прозападно настроени и това е още от преди разпада на СССР. Второ, вече и децата разбраха, че който е в орбита на Русия бял ден не е видял противно на това дето ти го разправя Волен Сидеров. За справка можеш да се разходиш до Молдова или Беларус
64
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
стига с тая държава Украйна , такава не съществува , това е територия която е била винаги под окупация от монголци, поляци , литовци, турската империя и дори швеция прави опит да ги окупира но Петър 1 спасява територията , казвала се е киевска рус и е взета под опеката на Русия и повечето от населението и е такова . Крим е подарен на Украйна през 1954 год от СССР , но тогава никой не е смятал че Украйна ще бъде троянския кон за разпадането на СССР .Просто крим се върна където му е мястото
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво нередно има ако Порошенко и Байдън се чуват по няколко пъти на седмица, пита се в задачата? Захарова може ли да обясни къде е проблемът Украйна и САЩ да координират действията си?
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛофтиКолкото хърватите отново се побратимиха със сърбите, толкова и украйнците ще се побратимят отново с руснаците, омразата която Путин посади в Украйна срещу всичко руско, няма да отмине поне през следващите 100-150 години
61
9
 
4
 
! Отговори
Лофти преди 7 години
Идва му времето на тоя Украинците ще са отново в съюз с бртаска Русия. Въпрос на време
60
4
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Застреляни двама украински водачи на БТР, подло из за угла, когато подивели донбаски империалистически бабички правят жива верига пред военната колона ( след това вече никой не им цепи басма, разгонени са със стрелба на месо) Застреляни 4-*** украинци в Одеса, което вече прелива търпението и колорадите са опечени на заслужено барбекю. Вината е в Путин империалиста, а не в хората, които си бранят свободата.
59
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За времето след т.нар. "Майдан" г-н Порошенко е увеличил личното си богатство 7 пъти... за разлика от подопечните му, които даже не са си направили труда да присъстват на днешния "парад", най-модерната военна техника на който са били американските джипове "Хамър"! Мъката е голяма, но не за всички!
58
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украинците са нашите етнически братя, а москалите изклаха дедите ни или ги нарочиха за татари.
57
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпрос на време е украйнците да се окупитят и да ошамарят руснаците, Путин си вкара голем автогол с Крим