Скандал! Гоце отстрелял защитен козел в Узбекистан

По време на официално посещение Първанов е убил планински козел - архар, който е вписан в Червената книга
3 дек 2008 20:15,
161
Скандал! Гоце отстрелял защитен козел в Узбекистан
Снимка: Булфото

В Узбекистан отново ловуват редки животни. Посещенията в централноазиатската страна често се съчетават със сафари, като гледката на ловуващи арабски шейхове вече не е рядкост. „А високопоставеният първопроходец от Запада е българският президент Георги Първанов“.

По време на държавната си визита в Узбекистан той е отстрелял планински козел – архар, който е вписан в международната Червена книга.

Това съобщава сензационно виртуалната информационна агенция Ferghana.ru в критичен материал, подписан от Сергей Наумов.

Според сайта след лова за Първанов (президента на приятелската страна) не е имало никакви последици.

„Та нали официално са му разрешили да извърши криминално наказуемо деяние“, коментира Ferghana.ru и припомня, че според Наказателния кодекс на Узбекистан „нарушаването на режима на охраняемите природни територии се наказва с глоба до 50 минимални заплати или от лишаване от определено право за 5 години, или изправителен труд до две години“.

Запаленият български ловец“ е пристигнал рано сутринта на 7 ноември 2008 година в района на Горен Хаят (Джизакска област на Узбекистан).

Свита от над сто човека, включително и охрана, само заради няколко изстрела по планински козел са нарушили покоя на обитателите на Нуратинския държавен резерват.

Информационната агенция отбелязва, че в официалното съобщение след приключване на визитата на българския държавен глава в Узбекистан този факт не е попаднал.

Преди пристигането на българския гост служителите в резервата са разчистили пътеките, за да не се „одраскат от клоните на дърветата и да не се спънат в камъните“ гостите. Ловът е отнел около половин ден.

„Узбекистанското правителство вероятно е дало разрешение за лова на българския президент, затова на представителите на Държавния комитет за природа и Държавния биологичен контрол не им е останало нищо друго, освен да помогнат на г-н Първанов да половува успешно“, отбелязва Ferghana.

„Изстрелът на г-н Първанов се е чул не в ловните полета, а на територията на резерват, където ловът е забранен“, подчертава сайтът.

В едно от интервютата си президентът Първанов горещо говори: „Българските политици и държавни глави са отговорни за повишаването на жизнения стандарт на населението, за защита на българската национална идентичност и култура, запазването на екологичния баланс в страната и региона“.

„Хубава страна е България, но ето, приискало му се е малко екзотика на бившия комунист Първанов, навярно още помнещ ловните забави от Живково-Брежневите времена“, коментира Ferghana, като добавя, че гостоприемните домакини са му ги осигурили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
3
 
! Отговори
BBB преди 13 години
Preeeeee,ma nashiu Prezident golyam xuligan be !
162
1
 
3
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Първанов трябва да получи доживотна присъда затова, че връчи орден "Стара планина" на Ахмед Доган. Към това трябва да се добавят и 5 години за убийството на защитен животински вид.
161
0
 
2
 
! Отговори
Oще един факт преди 13 години
Разчистили пътеката 2-ро--премахнали клоните и 3-то ВЪРЗАЛИ МУ КОЗЕЛА И ЗАЧАКАЛИ.......
160
1
 
3
 
! Отговори
gocu преди 14 години
nema li koi da ytrepe toia zashtiten pyek pomak
159
0
 
7
 
! Отговори
преди 15 години
Ловът - хобито на богатите, известните. Само не мога да разбера защо въпросните *** смятат че едно животно е по-добре да е окачено над камината отколкото да е в гората. По принцип ловецът е първо - страхливец, той обича да убива, но го е страх да стане примерно професионален войник да не го утрепе някой него, второ - подлец, целиш животното отдалече, изневиделица от топличкото си чакало с оптическия си мерник и не му даваш никакъв шанс и трето - ***, защото не можеш да се поставиш на мястото на по-слабия. А това че Гоце бил страхливец, подлец и *** - нищо ново. Всеки път като видя снимка на таз *** си викам то бива-бива ръб ама чак пък толкоз, не ръб ами ръбище. А комсомолският бретон е толкоз зле, че все едно се казва Седефчов тоя ***.
158
0
 
3
 
! Отговори
blog преди 15 години
....vseki narod si zaslujava upravnicite,pak i toi e kato vsichki nas.ako ti naprimer si prezident niama li da si v sashtoto polojenie.....prosto na vsichki nas ni e takova saznanieto.HORATA vav vsiaka edna civilizovana darjava imat uchili]a i universiteti za tova da si VISH DARJAVNIK I POLITIK!!!
157
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
...роденА...
156
1
 
4
 
! Отговори
преди 15 години
Ами , не знам дали е "анъмка" буля Гоцевица, ама е роден в град Якоруда , където над 80% са помаци и то от най-антибългарски настроените...
155
0
 
3
 
! Отговори
pitankata преди 15 години
Верно ли е , 4е жената на "ловеца" била кадъна ?4етох го в един от форумите, на ..верно ли е ?
154
2
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Гоце си е на лов, разрешили са му да гръмне козела и то официално и той го гръмнал, голяма работа. В БГ избиха и животни и хора на никой не му пука, а вие се хванахте за някакъв козел в на маика си....
153
0
 
4
 
! Отговори
зорка преди 15 години
Козела архар гледал лошо към Зорка, Гоце се ядосал и ... какво не прави човек от ревност! Иначе е бил на лов за но-сърчета. В българия им викат недей бате -та.Има ги много!
152
0
 
3
 
! Отговори
хахахахахаха преди 15 години
Нашто Гоце преди да сгази лука в чуждата държава, го огази безнаказано у нас/ кога трепеше вълци,а хората горяха като факли във влака/. Поради заетост, с криминалното си хоби селянина от Сирищник пропусна да обяви национален траур. И няма повод, няма сила да принуди лъжеца да си подаде оставката...В Япония при такива случаи си правят Сепуко, у нас *** си правят Секуро ...Тоя чвор,ни изложи пред света - .
151
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Е,КАТО КОМУНИСТ-МУШМОРОК ПРЕД РАЗСТРЕЛ. НЕ ЧОВЕК,А ЖЕЛЯЗО...А КОЗЕЛА МЪРТАВ....
150
0
 
5
 
! Отговори
Срам преди 15 години
Бандитите се разхождат свободно, а народът живее зад решетки. Ние мълчим.
149
0
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
какво ти е сторил козела та си го убил.Ние не искаме да плащаме данъци за да се забавляваш с убийства на животни, а дали само животни.Защо не се заемеш с отглеждане на животни и растения.Създай нещо ,защо само унищожаваш.Спри да убиваш.Спри да позориш българия.
148
0
 
3
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Айде айде... ще каже човек, че други президенти не са го правили същото... И наши и на други държави...
147
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
да беше прострелял себе си тоя комунистически крадлив тапир - АГЕНТА ДОНОСНИК ГОЦЕ
146
0
 
2
 
! Отговори
partorg преди 15 години
ne e verno,kozelat prav e otkril ogan po parvanov,toi go e ubl pri samoza6tita.
145
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Кой ти каза че аМет свинско не яде--яде та чак ушите му плющят.
144
1
 
2
 
! Отговори
Оня, дето помни преди 15 години
По паспорт агент Гоце е "Седефчов". Но по професия е агент Гоце. Пък това, че за известно време е президент е подробност от родния пейзаж.