Желева не е нарушила закона. Точка!

Пише правосъдното ни министерство
15 яну 2010 09:15,
364
Желева не е нарушила закона. Точка!
Снимка: БГНЕС

Румяна Желева не е нарушила законодателството на Република България по отношение на несъвместимост и конфликт на интереси.

Това е заключението на българския зам.-министър на правосъдието Жанета Петрова, цитирано от NewEurope.

За периода, през който е била член на Европейския парламент, Румяна Желева не е била в положение на несъвместимост спрямо положението на народен представител по националното законодателство в нарушение на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, четем в становището й.

В документа, който можете да прочетете тук, пише още:

Като член на ЕП, Румяна Желева не е била длъжна да подава декларация по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, но въпреки това е оповестила имущественото си състояние.

Преди два дни справка на Dnes.bg показа, че докато Желева е била евродепутат (20 май 2007 г. до 21 юли 2009 г. – бел.ред.), е била и управител на регистрираното в Бургас дружество „Глобал консулт" ЕООД.

Още по темата
Според Търговския регистър едва на 9 април 2009 г. Желева е продала акциите си на Ивета Колева и Светослав Донев. Цената на сделката е общо 5000 лева, колкото е минималният капитал по това време.

На общо събрание на фирмата същия ден Желева е освободена от длъжността управител, а двамата нови съдружници преименуват компанията на „Ауто Спа" ООД.

Според европейското законодателство представител на страната в Европарламента няма право да участва в управителните или контролните органи на търговски дружества.

Двете длъжности (евродепутат и собственик на фирма – бел.ред.) са несъвместими и тя е укрила този факт в декларацията си за конфликт на интереси.

Очаква се днес премиерът Бойко Борисов да обяви официално съдържанието на документа, изготвен у нас, но може да се окаже, че нанесените политически щети вече са твърде големи, за да бъде одобрена кандидатурата на Желева, коментира NewEurope.

Освен това оставал и въпросът с показаната от нея некомпетентност според голяма част от изслушалите я депутати от Европейския парламент по ресора, за който тя кандидатства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Грозна и нагла
332
0
 
0
 
! Отговори
има и още преди 14 години
има и още ,но са за членове на ГЕРБ и обкръжение....както и за съдружници 50/50........Малко еконфесионално ....Молба за приемане,с пет препоръки от членове.Тлъста банкова подложка...........ИИИИИИИИИИИИИИИИИИ..............Заповедите правопропорционално намаляват-спрямо подложката.
331
0
 
0
 
! Отговори
е пак е Балканджи преди 14 години
(и свето да го пазиш). [5:16] Почитай баща си и майка си, както ти заповяда БОЙКО, Бог твой, за да живееш дълго и да ти бъде добре в оная земя, която ти дава БОЙКО, Бог твой. [5:17] Не убивай. [5:18] Не прелюбодействувай. [5:19] Не кради. [5:20] Не лъжесвидетелствувай против ближния си. [5:21] Не пожелавай жената на ближния си и не пожелавай дома на ближния си, нито нивата му, нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, (нито никакъв негов ***,) нито постаму в европарламе
330
0
 
0
 
! Отговори
Блканджи....... преди 14 години
[5:12] Пази съботния ден, за да го светиш, както ти е заповядах БОЙКО, Бог твой; [5:13] шест дена работи и върши всичките си работи, [5:14] а седмият ден е събота на БОЙКО, твоя Бог: не върши (в него) никаква работа, ни ти, ни син ти, ни дъщеря ти, ни робът ти, ни робинята ти, ни волът ти, ни оселът ти, нито някой твой ***, нито пришълецът ти, който е у тебе, за да си почине робът ти и робинята ти (и оселът ти), както и ти; [5:15] и помни, че (ти) беше роб в БСП, но БОЙКО......
329
0
 
0
 
! Отговори
БалканджиЙово преди 14 години
[5:7] да нямаш други богове пред лицето Ми. Б.[5:8] Не си прави кумир и никакво изображение на това, що е на небето горе, и що е на земята долу, и що е във водите под земята, [5:9] не им се кланяй и не им служи; защото Аз съм БОЙКО, Бог твой, Бог ревнител, Който, за греха на бащите, наказвам до трето и четвърто поколение децата, които Ме мразят, [5:10] и Който показвам милост до хиляди поколения към ония, които Ме обичат и пазят Моите заповеди. [5:11] Не изговаряй напразно името на БОЙКО
328
0
 
0
 
! Отговори
БалканджиЙово преди 14 години
[20:6] и Който показва милост до хилядно коляно към ония, които Ме обичат и пазят Моите заповеди. [20:7] Не изговаряй напразно името на БОЙКА, Господа, твоя Бог, защото БОЙКО няма да остави ненаказан оногова, който изговаря името Му напразно. [20:8] Помни съботния ден, за да го светиш; [20:9] шест дена работи и върши (в тях) всичките си работи; [20:10] а седмият ден е събота на Господа, твоя Бог: недей върши в него никаква работа ни ти, ни син ти, ни дъщеря ти, ни робът ти, ни робинята .
327
0
 
0
 
! Отговори
БалканжиЙово преди 14 години
Чада божии,спазвайте десетте БО(ж)И_КОВИ заповеди.......Грешка повече са.[20:2] Аз съм БОЙКО, Бог твой, Който те изведох от Египетската земя, от дома на робството; [20:3] да нямаш други боЙКове, освен Мене. [20:4] Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята; [20:5] не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм БОЙКО, Бог твой, Бог ревнител, Който за греха на бащи наказвам до трета и четвърта рода децата.
326
0
 
0
 
! Отговори
mean преди 14 години
Това правителство се компрометира още в началото си.... ужас....пак ще има "чупене на прозорци".... ама този път маи ще е скоро :)аз гласувах за ГЕРБ....за съжаление.... :(
325
0
 
0
 
! Отговори
M преди 14 години
Вярното подзаглавие би било "Заповяда Борисов".
324
0
 
0
 
! Отговори
avatar22 преди 14 години
ПРИВЕТ НДСВ ! СЛЕД ТОВА РЕШЕНИЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО Е РЕДНО НДСВ ДА СЕ РАЗГРАНИЧИ ОТ АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА КАТО КЛЕВЕТНИЧКА И ДА Я ЗАМЕНИ СЪС СЛЕДВАЩИЯ КАНДИДАТ ЕВРОДЕПУТАТ. ИНАЧЕ СЕ ЯВЯВА КАТО СЪУЧАСТНИК В МРЪСНИЯ ЗАГОВОР СРЕЩУ ЖЕЛЕВА.БСП ГИ ОСТАВЕТЕ -- ТЕ РЕАНИМИРАТ...
323
0
 
0
 
! Отговори
ПУТЕВ преди 14 години
а за здравните книжки пише ли в закона *** такъв
322
0
 
0
 
! Отговори
ИИ преди 14 години
Това становище е срамно за цитиранато "Министерство", но какво да се очаква от министри от един и същ кабинет - да се защитават естествено. Може да е естествено, но не е нормално и морално в една държава, претендираща да е правова. И само да поясня, че това е политическо становище на министрество, нямащо нищо общо със съда и съдебната власт въобще. Не знам каква тежест си мислят че може да има, още повече пред ЕК. Все едно съученик да издаде на приятелчето си извинителна бележка за отсъствие
321
0
 
0
 
! Отговори
hi hi преди 14 години
Koi vyrva na pravosadnoto ministerstvo.Kakvoto im kaje bate Boiko tova ste napravi.No v Evro sayuza NE MOJE DA KOMANDVA.da beshe y nakaral da si nau4i uroka i da ne ni srami.4ao bebi.
320
0
 
0
 
! Отговори
ББ преди 14 години
Изявление на ББ: - "Правилникът на Народното събрание не е закон, и не съм го обещавал. А законът не е Правилник на Народното събрание, което не съм го обещавал, но скоро ще го обещая. Това, че Правилникът на Народното събрание не е закон, не означава, че е незаконен, но не означава и че законът е неправилен. Всъщност не зная какво е незаконен правилник и неправилен закон, защото още не съм чул, това, което ще кажа утре по кабеларките."
319
0
 
0
 
! Отговори
ЖАНА преди 14 години
В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ НА МНОГО ЗНАЕЩА И ВЕЛИКА Г-ЖА ЖЕЛЕВА НО ЗА ЕВРОПЕИСКИЯ СЪЮЗ Е НЕДОАТАТЪ4НО.ДА СИ 4ЛЕН НЕ Е КАТО ДА СИ ЕВРО КОМИСАР.ЗА ТОВА, СЕ ИЗИСКВА ОСВЕН ЗНАНИЯ И МНОГО ОПИТ.А ПРИ НЕЯ ИМА ПОВЕ4Е САМО4УВСТВИЕ И ВИСОКОМЕРИЕ ОТ КОЛКОТО ЗНАНИЯ.СЪЖАЛЯВАМ ,4Е ВИ СЕ ДОВЕРИХ.ВИЕ СТЕ ПОРЕДНИТЕ ЛЪЖЦИ.
318
0
 
0
 
! Отговори
ККК преди 14 години
Е как ще е нарушила закона?Няма такова нещо!!!В България закона важи само за обикновени хора.За мутри и протежетата им политици не важи!!!Те са висша категория господари и ние сме техните слуги.Докато масовият българин е мишок,котараците ще се угояват...с него
317
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мнението на МП е погрешно. То се хваща за чл. 73 от К, където се сочи, че НС приема закони, решения, становища, декларации и обръщения. И оттук се правел изводът, че правилникът, който задължава Желева да подаде декларация, не бил "закон". Абсолютна глупост!Първо - чл. 73 не посочва нищо за правилниците. И следователно не може да бъде основание да се заключи, че правилникът не е закон.Второ - под термина "закон" в правото се разбира не само законите, но и кодексите, правилниците и наредбите.
316
0
 
0
 
! Отговори
ХАХА преди 14 години
Гошо Чугуна - ГРЕШИШ МНОГО ЗА ПЪРВАНОВОТО АНТОНЧЕ.ТЯ НЕ Е КАВАЛДЖИЙКА ТЯ Е ДУДУКЧИЙКА
315
0
 
0
 
! Отговори
хах преди 14 години
не нарушила закона...то пък кой вярва още на нашия ''независим'' съд
314
0
 
0
 
! Отговори
кастратор преди 14 години
Е как яма да е нарушила законите?! Нали вие си ги мислите и прилагате само за ваши хора!?Звучи несериозно... А и аудиторията вече не е толкова наивна.