Олекотяват наказанията по някои престъпления

Вече и прокурори ще участват в изготвянето на закони
19 яну 2010 16:26,
37
Олекотяват наказанията по някои престъпления
Снимка: БГНЕС

Някои текстове от Наказателния кодекс ще бъдат променени, така че част от престъпленията да бъдат декриминализирани и по тях да се налагат административни санкции.

Това стана ясно след среща между министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, правосъдния министър Маргарита Попова главния прокурор Борис Велчев и ръководителите на прокуратурите в страната.

„Идеята е законът да бъде изчистен от текстове, по които няма обществена нужда да се работи, прокурорите да се съсредоточат върху делата, свързани с тежката престъпност, а върху по-леките дела да се работи по-облекчено и те да получават и административна санкция“, коментира правосъдният министър Маргарита Попова.

Главният прокурор Борис Велчев уточни, че декриминализацията се отнася за 5 състава от Наказателния кодекс.

Той даде пример с шофирането в пияно състояние – през 2008 година 27% от всички обвинителни актове са били по член 343 б от НК (предвиденото наказание е лишаване от свобода, бел. ред.), а ефективна присъда са получили едва 0,06% от случаите.

С отпадането на подобни текстове ще бъде облекчена прокуратурата, която в момента е свръхнатоварена – делата, по които работи обвинението, са 1 милион.

 „Това, което ме учуди, е, че има прокурори, които имат по 1000 дела“, каза министър-председателят Бойко Борисов.

Прокурорите ще участват активно в промяната на текстовете от Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс, съобщи премиерът.

„Досега законите се правеха от адвокати, сега искаме те да се правят от прокурори“, беше категоричен той.

За целта още тази седмица ще се проведат срещи с парламентарно представените партии.

 „Това, което се договорихме, е да бъде извършена една експертна оценка и прецизиране на текстовете, които ще се гледат на второ четене в парламента“, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
хаха преди 14 години
проба
16
0
 
0
 
! Отговори
Незнайко преди 14 години
Очаквам до 10 дена и престъпниците да почнат сами да си пишат наказанията, откраданл за година условно примерно или нещо такова
15
0
 
0
 
! Отговори
Деян преди 14 години
Я пък ти. Що ще вземат на пияницата 2000лв. бре? Ако си пие кротко без да шофира или да се бие? Само щото се е напил ли да го глобяват?
14
0
 
0
 
! Отговори
РОСЕН преди 14 години
Има голямо значение коя клика прави законите но за кокошка винаги няма прошка
13
0
 
0
 
! Отговори
ЧиКария преди 14 години
Трябва да се преследват до дупка *** каращи в пяно състояние или друсани до козерката . Няма нужда марихуана или екстази крачката от леките към тежките наркотици е много малка . Или може би Цецо Цветанов покровителства освен анфетаминовата че и други мафии?
12
0
 
0
 
! Отговори
много добре преди 14 години
Много добро решение! Вземи на пияницата 2000 лв. глоба. Така ще го заболи много повече, отколкото глупавата пробация, която ще му наложи съда!
11
0
 
0
 
! Отговори
IND преди 14 години
Номер 4 е напълно прав!
10
0
 
0
 
! Отговори
reader преди 14 години
До "я" - пише се съжаляваш, а не съжеляваш, и се пише изказване, а не исказване.... наркоман неграмотен.И за твое сведение, никога не съм гласувал и няма да гласувам за комунистите.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
parodiq e taq strana
8
0
 
0
 
! Отговори
factotum преди 14 години
Време и да декриминализират употребата на марихуана,не да гонят хлапетата с по един грам ,а да се съсредоточат върху истинските престъпления!
7
0
 
0
 
! Отговори
faian преди 14 години
За мен това си е добро решение.Не може за кражба на кокошка и за кражба на кола да се лежи еднакво дълго,Иии след като примерно от хванати 600(примерно) пияни шъофиори,да лежат само 6-човека.Закона трябва да е еднакъв за всеки.Какви са тези неща като,по-пиян и ще лежи и по-малко пиян ще се глобяваме
6
0
 
0
 
! Отговори
я преди 14 години
абе комунистчета долни спрете да си пишете коментарите ,само чакате да се появи нова тема и веднага почвате да я цапате с невежите си исказвания и мнения ,на кой му пука че съжеляваш че си гласувал егати нещастните същества....
5
0
 
0
 
! Отговори
ddt преди 14 години
Vreme e da se dekriminalizira i Marihuanata , do 5 grama - puskane :))) ot 5 grama do 1000 grama globa 20 leva, ot 1 - 5 kg globa 200 leva, nad 5 kg uslovna prisuda :)))
4
0
 
0
 
! Отговори
разум преди 14 години
Да, това е разумно - вместо законите да се пишат от адвокати и да печелят дела на базата на зле написани закони или да вадят от затвор абсолютни престъпници, е крайно време наказанията и законите да се движат от обвинителите, а не от частния бизнес. Сори на адвокатските тлъсти хонорари. И явно не сте разбрали идеята на по-ниските наказания - ГЛОБИ, за да се разтовари прокуратурата и да функционира по съществени и тежки дела.
3
0
 
0
 
! Отговори
reader преди 14 години
Вече съжалявам че гласувах за тия нещастници от ГЕРБ
2
0
 
0
 
! Отговори
loli преди 14 години
ДО ГОСПОДАТА-УПРАВЛЯВАЩИ!ВМЕСТО ДА ЧИСТИТЕ ЗАКОНИТЕ,ИЗЧИСТЕТЕ ДАРЖАВАТА ОТ ВСИЧКИ ПРИСТЪПНИЦИ,КАТО ЗАПОЧНЕТЕ ОТ ВАС!
1
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Сериозно? Ще падна от стола направо! Вместо да се повишат наказанията те ги намалят! Нямам думи просто! Направо да закрием институцията наречена СЪД и да мирясат!