Външно: Гърция спи, премиерът ни – не

България твърда - съди комшиите за компенсации
23 яну 2010 19:09,
153
Външно: Гърция спи, премиерът ни – не
Снимка: БГНЕС

"Нека никой не бърка действията на българския премиер с бездействието на гръцките власти от другата страна на границата"", заяви зам.-министърът на външните работи Константин Димитров.

Така той се противопостави на някои оценки в гръцките медии, че отиването на Борисов на граничния пункт е дипломатически недопустим ход.

"Грижата за добросъседските отношения не значи, че не трябва да защитаваме българския национален интерес, интересите на българските превозвачи, на българския туристически бизнес", заяви Димитров по БНР.

"Зачитането на договора за присъединяване и на двете страни към ЕС предполага безусловно свобода на придвижване на стоки и на хора, неща, които бяха нарушени от стачкуващите гръцки фермери", допълни той.

Още по темата

По думите му решителната намеса е показала личното желание на нашия министър-председател за решаване на този случай.

Според него именно гръцката страна е тази, която не полага необходимите усилия, за да се осигури свободното движение на стоки и хора през българо-гръцката граница.

Димитров допълни, че независимо от насърчителните сигнали по границата, процедурата с иска ни срещу Гърция по линия на ЕК не е прекратена.

"Не можем да знаем какво ще постанови Европейския съд в Люксембург, но сме длъжни да поставяме непрекъснато въпроса за компенсации на щетите, понесени от на нашите превозвачи и от туристическия бранш. Европейският съд може да постанови глоба за Гърция, но дали това може да бъде компенсация?", попита реторично дипломатът ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
Българка преди 14 години
До 122 Ами като са им раздадени тези 360 млрд евро,какво търсят повече?Защо са на опашката на Европа?Коя европейска държава си е позволила такъв дефицит?Защо да е за наша сметка?Хайде стига!
124
0
 
0
 
! Отговори
Европейка преди 14 години
Тия карти, за които ревете като вдовици за..... са абсолютно безплатни, плащаш само 0,12 стотинки за формуляр, попълваш го с една снимка и след 2 седмици си взимаш картата. И по-спокойно ще пътуваш в чужбина. Не мога да разбера какво толкова има сложно в това? И е БЕЗПЛАТНО!
123
0
 
0
 
! Отговори
слона преди 14 години
преди много години май се е работело по 16 часа в денонощието . питам се благодарение на кой ли в днешно време имаме толкова социални придобивки ? дали не е заради хора, като тези от другата страна на границата.
122
0
 
0
 
! Отговори
slona преди 14 години
само да ви кажа , че тези 360 милиарда дефицит в гърция са раздадени на гръцките граждани под формата на високи заплати , пенсии (14 бр.)и социални придобивки, за които ние само можем да си мечтаеме . нека си припомниме какво се случи с нашия излишък миналата година и колко от него беше даден на народа ?
121
0
 
0
 
! Отговори
Солидарен преди 14 години
Оставете го дремне човека бе ***!Оставете го да дремне, че да кортулясат всички *** и надупили се медии! На *** народ и господ не може да му помогне!Ще ви манипулират простаци като Бойко докато се *** държавата окончателно и безвъзвратно.
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Правилно реагираме, но трябва, освен твърдост, да проявим и тънка дипломация. Ако предприемаме нещо, нека то да е добре обмислено, обосновано, на стабилна законова основа, неоспоримо и да не носи негативни последствия за нас. Да не сме като слонове в стъкларски магазин. Тук е мястото за експертната намеса на външното ни министерство. Нека покаже, че има сили да работи професионално и...елегантно!
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Значи ако не платиш рекет на Божко изкормвача нямаш право да напускаш страната ?
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това вече е прието .Отнася се за здравните европейски карти.Без нея от април месец не можеш да напуснеш страната.
117
0
 
0
 
! Отговори
Пират преди 14 години
Гърция може и да спи, ама ние пиратите в Сомалия сме направили денонощно дежурство и чакаме с нетърпение и надежда сухопътния си колега-пират пичът Борисов.Нещо се позабави да донесе кинтите защото предполагаме, че от Външно министерство още работят с картите на Желева за Аденския залив. Ако иска Борисов да ни даде и на Африканския съд, но ние искаме а не даваме.Чао!
116
0
 
0
 
! Отговори
гневен преди 14 години
Не може кой откъдето свари, да се подиграва с нас, българите. Гърците са хитреци и се надяват, че и този път ще успеят на чужд /наш/ гръб. Винаги гледат своя интерес и не един път в историята са ни въртели гадни номера. Да отидат да блокират пристанищата си! Правителството им много по-бързо ще реагира. Вече им го казахме. Правят си оглушки. Браво на Б.Борисов и министрите му! Не са баби, а мъже. И България има глас и той трябва да се чува!
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това ако го приемат ще е антиконституционно и много мръсен номер към обикновения българин. Ако Бойко позволи това, ще си вкара страшен автогол.
114
0
 
0
 
! Отговори
Пътуващ преди 14 години
Предлагам,да не се крием сега зад (безусловното право в ЕС за пътуване),защото напролет многото останали българи без работа ще открият ,че няма да могат да напуснат България,заради новите закрепостяващи промени в законодателството.Много народ не го е разбал още.
113
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 14 години
ДОБРО УТРО, БОЙКО!И УСПЕШЕН ДЕН!;)
112
0
 
0
 
! Отговори
2128 преди 14 години
Да се забрани вноса от Гърция ! Нещастници ! Като няма на кой да правят зло, себе си наказваха, сами се палеха през лятото.
111
0
 
0
 
! Отговори
2128 преди 14 години
Нали в България няма вече армия и гърчулята започнаха да си позволяват да забравят историята.Знаете ли, християнка съм, но по време на кипърския конфликт бях на страната на Турция.Гърците са много некоректни хора .
110
0
 
0
 
! Отговори
do vsichki преди 14 години
Samo edin li e patia za Garcia ? Dokato problema se reshi ima i drugi patishta. " Koito iska, tarsi nachin. Koito ne iska namira prichina. " tova go e kazal golemiat balgarski maistor na mostove Kolio Ficheto.
109
0
 
0
 
! Отговори
Петрол преди 14 години
Разбира се, че е правилно да ги съдим. Има международни връзки; договори между фирми; търговия и други. Много хора и от наша и от гръцка и друга страна губят от това. А в икономиката, всички тези неща са свързани. Ако закъсат търговците, нали ще им падне оборота и на фермерите? Кой ще им купува реколтата? Те не мислят, а само искат. Да стачкуват не по пътищата, а в министерството си! - това е правилното. Нали в парламентите и министерствата се решават разпределението на бюджетите. Да вървят там
108
0
 
0
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 14 години
тиаааааааа *** гадни ни ограбват, па са като ги осъдим, ще е супер якууууу. У Б-то чакаме !натресоха ни го и айде да се съдим ..бухахахаххаха! "хайде дружно да решим и тоз случай" пф!
107
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 14 години
Точно на туристическия им сезон блокираме границата и да видят как е
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
нямаме си ние достатъчно проблеми, а ще ни занимават и с техните, че и милиони губим :(