Външно: Гърция спи, премиерът ни – не

България твърда - съди комшиите за компенсации
23 яну 2010 19:09,
153
Външно: Гърция спи, премиерът ни – не
Снимка: БГНЕС

"Нека никой не бърка действията на българския премиер с бездействието на гръцките власти от другата страна на границата"", заяви зам.-министърът на външните работи Константин Димитров.

Така той се противопостави на някои оценки в гръцките медии, че отиването на Борисов на граничния пункт е дипломатически недопустим ход.

"Грижата за добросъседските отношения не значи, че не трябва да защитаваме българския национален интерес, интересите на българските превозвачи, на българския туристически бизнес", заяви Димитров по БНР.

"Зачитането на договора за присъединяване и на двете страни към ЕС предполага безусловно свобода на придвижване на стоки и на хора, неща, които бяха нарушени от стачкуващите гръцки фермери", допълни той.

Още по темата

По думите му решителната намеса е показала личното желание на нашия министър-председател за решаване на този случай.

Според него именно гръцката страна е тази, която не полага необходимите усилия, за да се осигури свободното движение на стоки и хора през българо-гръцката граница.

Димитров допълни, че независимо от насърчителните сигнали по границата, процедурата с иска ни срещу Гърция по линия на ЕК не е прекратена.

"Не можем да знаем какво ще постанови Европейския съд в Люксембург, но сме длъжни да поставяме непрекъснато въпроса за компенсации на щетите, понесени от на нашите превозвачи и от туристическия бранш. Европейският съд може да постанови глоба за Гърция, но дали това може да бъде компенсация?", попита реторично дипломатът ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много патриоти има тука..Как сте се опраили с Византийците? Христянството от Византийците го взехте също така и бг азбука и безплатна защита от Турците за 1000 години.Като падна Византия и Константинопол от Турците благодарение и на Българска помощ, доидоха Турците и ми взеха и останахме 500 години под турско робсво..А Боико трябва да спре да играе на 'cowboy' в европа понеже все едно се опита да съди Аглия или Франция, маи е забраил че Гърция е от 1980 член на ЕС и е от 10 първите държави на ЕС
104
0
 
0
 
! Отговори
FAKT преди 14 години
ZASHTO MI SE STRUVA CHE TOVA E PROVOKATSIA?AMI DA OTIDAT PRED TEHNIAT PARLAMENT!NE SI SPOMNIAM,KAKVA PARTIA UPRAVLIAVA V SASEDITE?
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
помните ли едно време как се оправяхме с Византийците,
102
0
 
0
 
! Отговори
До 99 преди 14 години
Ако Гърция се издържаше от български туристи, щеше да е фалирала много отдавна. И това с контрамерки от рода на "ти да видиш какво мога аз да ти направя" е толкова тъпо и инфантилно, че няма накъде!
101
0
 
0
 
! Отговори
До 97 преди 14 години
Абе, приятелю, да не би Доган или Станишев да спряха разплащанията с частните фирми, които са изпълнявали държавни поръчки ? Май точно Симеон Дянков го направи това. И никой не разбра защо обрече на изтезания дребния и среден бизнес. Вероятно обаче ти нямаш такива проблеми, защото твоят бизнес е близък до герберите и сега процъвтяващ. Не всички са като тебе, да знаеш.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Странно защо на гръцкото правителство не му пука за блокадите по границата, а фермерите им защо не блокират парламента си или някоя голяма вътрешна пътна артерия.
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
После на лято като се подготвят в северна Гърция да посрещат туристи и хоп стачка на нашите фермери и границата с Гърция затворена. После да видим кой колко ще загуби. Но като са ни прости политиците така ще е ... Сега ще ни осъдят гърците и ще ни направят за смях защото имат огромно лоби в ЕС а ние само черни точки. Хайде със здраве ...
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Изцяло грешен подход от страна на БГ. Трябваше да се действа по съвсем друг начин. БГ продажните медии трябваше нонстоп да заливат ЕС с информация и разтърсващи гледки на бедстващи тираджии и никакви преговори с гръцките фермери. Всеки протестиращ влязъл в БГ трябваше да става клиент на българската полиция, поводи бол. Трябваше да се показва на ЕС постоянно къде си харчат парите протестиращите. И натиска да стане чрез ЕС а не с директни нападки към Гърция.
97
0
 
0
 
! Отговори
ДО 94 преди 14 години
Абе приятелю ти къде живееш в КОСМОСА ИЛИ В МОСКВА 40% от икономиката се държи от доган и 40% от твоята бсп ти ако си имал някакъв БИЗНЕС нямаше да пешеш никога глупости в тоя ЖИВОТ.
96
0
 
0
 
! Отговори
de jure преди 14 години
Константин Димитров и Трайчо нищо не разбират. Някой да ги светне! Съдът в Люксембург не може да постановява компенсации!!! А до глоби няма как да се стигне за първо дело. наймного ЕК да заведе иск, а Съдът да го отхвърли, защото нарушаването на свободата на движение е оправдано заради свободата на изразяване. Освен това, движението е възможно през други пропусквателни пунктове, значи нарушението на свободата на движение не непропорционално. Да отидат пред гръцки съд за компенсации.
95
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 14 години
еми така е, гърция е фалирала.нова демокрация на караманлис, член на енп, дотам докара държавата....интересно, защо апологетите на тезата `социалистите съсипват държавата, десните я оправят` не се сещат за този доста близък пример за точно обратното?ндааааман от бойкогъзоблизци
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
интересно кой точно национален интерес защити Бойко Борисов, когато отреди печеливш в търга за производител на винетките, фирмата на жена си. Частна фирма, която участва с по-висока оферта, отколкото Български пощи, държавна фирма, с по-ниска цена на изпълнението. Интересно кой национален интерес защитава Бойко, когато кара всички софианци да се разплащат с държавата единствено и само през банката на жена му (СИБанк). Интересно наистина...ама за някои хора ще се окаже и трагично!
93
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 14 години
Гърция е банкрутирала държава и вижда макар и намесата на нашите комунисти срещу правителство ние пак тръгваме на горе с нашите зимни корорти искат да спрът туристите а не щото са се загрижили за тяхното земледелие гърците са били винаги МЪРЗЕЛИВ НАРОД за това висят по цял ден по кафетата и заглеждат чуждите ЖЕНИ.
92
0
 
0
 
! Отговори
aAaAa преди 14 години
ъъъ ..странно.. защо ли тва е единствения политик поставящ националния интерес на първо място - нещо което неговите бивши и сегашни съпартийци избягваха дори да споменават. Не си и помислям, че тези пари ще отидат при някой, който е реално засегнат от проблема /ако изобщо ги получим/ ..но дано да им намерят свястно приложение - не за хранене на рахо-вци
91
0
 
0
 
! Отговори
Сиктер преди 14 години
Българската външна политика на това правителство е демонстрация на пълна аматьорщина, непознаване на международни разпоредби, договори, закони. Тя разчита на бомбастични интервюта, противоречиви послания и *** PR акции. Това нито затвърждава авторитета ни навън, нито ни прави предсказуеми партньори на който и да било. Само група тираджии се кефят, както и обедняващи, претенциозни провинциалисти!!!
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Така той се противопостави на някои оценки в гръцките медии, че отиването на Борисов на граничния пункт е дипломатически недопустим ход.Е ТЕ ГЪРЦИТЕ НЯМАТ ДЪРЖАВА МОЖЕ ДА ИМ ПРАТИМ НАШИТЕ УПРАВНИЦИ ДА ГИ ОПРАВЯТ. ГЪРЦИТЕ СА МЪРЗЕЛИВИ ***.
89
0
 
0
 
! Отговори
ФИЛИБЕЛИЙКА преди 14 години
Ако гърците бяха толкова умни и активни,ако наистина имаха гражданско общество,нямаше да допуснат да ги ограбват курумпираните им и безхаберни политици-360 млрд дългове!!! Тяхното е вече олевяване и анархия!Моля,да не ни пречат!
88
0
 
0
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Не можете да кажете какво ще постанови Европейският съд в Люксембург? Ми добре, аз да ви кажа - компенсации на други страни за стачки до сега не са изплащани, няма и да почнат.А по въпроса със спането - как някой може изобщо да допусне, че Той има нужда от сън...
87
0
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 14 години
Ей ,това гузната съвест е лоша работа! Не може човечеца да подремне!
86
0
 
0
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 14 години
А като не спи ,като какво прави???????