България обмисля да купи употребявани F-16 от САЩ

Ако това стане факт, те ще бъдат на разположение на родните ВВС през 2015 г.
479
България обмисля да купи употребявани F-16 от САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България обмисля отново да закупи от САЩ употребявани американски изтребители F-16.

Среща на тази тема е била проведена във Вашингтон между българския министър на отбраната Аню Ангелов и главния секретар на американските военновъздушни сили Майкъл Донли, съобщава специализираният сайт F-16.net.

Преди около четири години българското правителство също обмисляше подобна сделка.

През миналия месец министър Ангелов неофициално съобщи за началото на проект на военното министерство за снабдяване с нови многоцелеви изтребители.

Ръководството на българските Военновъздушни сили се очаква да състави до края на 2010 г. примерна визия за ролята на ВВС, както и за възможностите за развитие на базата на наличните правителствени ресурси, отблезязва изданието.

През 2011 г. министерството планира да направи пазарно проучване и да разгледа оферти от производители на военно оборудване.

Търгът за доставка и самият договор може да бъдат факт най-рано до края на 2012 г. , което означава, че първите доставки на изтребителите могат да се очакват през 2015 г.

Според Ангелов дългият период за осъществяване на плановете за покупка не би трябвало да буди притеснения, като се има предвид, че в момента България разполага с 16 изтребителя МиГ-29.

Тези машини, които наскоро бяха модернизирани, ще могат да се използват до 2030 г. През 2012 г. обаче се предвижда да спре употребата на изтребителите МиГ-21.

Предстои Министерство на отбраната да подпише договор за поддръжка на МиГ-29, който беше забавен за известно време поради липса на финансиране, отбелязва изданието.

Още новини от икономика и политика
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
431
0
 
3
 
! Отговори
Братя Райт преди 13 години
Като за българите, най подходящи са китайските таралясници! И части ще има в Илиянци! Пък ако стане нещо и без това ще ги гръмнат още по летищата и ще минем по-евтино!
430
1
 
10
 
! Отговори
бате, бате... преди 13 години
Така се получава:"Борисов: Със САЩ имаме общи интереси и ценности"Ние си даваме ценностите, а американците си гледат интереса...(Бате, Бате и ти ли освен...Тате?!)
429
2
 
4
 
! Отговори
SS преди 13 години
ББ плюха, че имали да плащат някакви вертолети от предното правителство "поне бяха от европа" , а тези ще сключат договор за американски И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ КОЙ ЩЕ ГИ ПЛАЩА ДРУГОТО ПРАВИТЕЛСТВО ха ха ха какво лицемерие и наглост направо нямам думи!!!!!!!!!!!!!!!!!!
428
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защото ако бяха решили да купуват Сааб, щяхте да плачете, че не са избрали МиГ. А цифрите за цената на час полет си си ги изсмукал от пръстите.
427
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чудно защо вместо чисто нови СААБ с много по-добри характеристики и много по-евтини на час полет (около 5 пъти) ще купуваме стари таралясници много по-скъпо?!
426
2
 
16
 
! Отговори
Браво бе преди 13 години
Няма пари за лекари, учители, образование имате пари за Афганистан, Ирак, Косово и самолети. Алоу Украйна се отказа от членство в НАТО. А вие ще купувате *** на света. Тези пари не могат ли да отидат за задържане на цени на газ и ток. Гербери губите избиратели, много избиратели. Единственият ви читав министър е Цветанов, но една птичка пролет не прави!!! Загубихте ме като избирател с ду..давската си политика. Всички си изтеглят контингентите, само вие ги увеличавате!!! Предатели!!!
425
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-добре да закупим Трибестан на др. Аню Ангелов, да вдигне стария генералски жезъл в гащите, отколкото да харчим кървава народна пара за американските руини.
424
0
 
11
 
! Отговори
Ф-15 преди 13 години
Абе тия луди ли са...ще пръснат маса пари за изтребители, които белите държави до 2015 ще ги изтеглят от употреба. Службата на Ф-16 във ВВС на САЩ вече й се вижда края. Каквото и досие да има този самолет, вече е стар. АМан от *** и гъзоблизци братче. Айде бе българи, излизайте по улиците и сами решавайте кой за какво да ви харчи данъците...
423
0
 
9
 
! Отговори
lokki преди 13 години
интересно че последните модификации на МИГ-21 БИС са самолети способни да се сборят с Ф-16, затова ли именно с него ги заменяме , за да е по-плавен технологичния скок ли ? Или защото големия брат би се разсърдил ако си купим "Грипен" който е по-подходящ за България или пък не дай си боже нещо руско
422
0
 
7
 
! Отговори
lokki преди 13 години
КОЛИ ВТОРА УПОТРЕБА , САМОЛЕТИ ВТОРА УПОТРЕБА... . Време е правителството да им сложи някакъв акциз
421
0
 
9
 
! Отговори
Бонев преди 13 години
Аз предлагам България да закупи летящи чинии.С тях по лесно ще се махнем от тия *** дето ни докараха до това дередже.
420
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Една мисъл - само със 10 Su-35S, ще сме способни да държим всичко в обсег от 3000 км в напрежение!!!А ако им купим и по-няколко SS-N-22 Sunburn, турските кораби ще си останат закотвени в портовете!!!
419
1
 
11
 
! Отговори
васко преди 13 години
За какъв *** са ни тия самолети.Нали американците ще ни пазят???В България и без това вече няма ВВС.А с това което е останало......летят като *** вестници.
418
0
 
2
 
! Отговори
Mitko преди 13 години
Няма нужда от самолети - може да се ползва следната технология:"....Седят двама исландци - целите черни, около тях всичко черно, дървета черни, белите мечки - черни Всичко е в пепел, сажди. Единия замислено казва:-Драги ми Густавсон, мисля тези гуми не трябваше да ги палиме...Другия се почесва по темето и отговаря:-Спокойно Свенсон - ще ги излъжеме че е вулкан - и без това от пушека нищо не се вижда......."
417
0
 
0
 
! Отговори
Пеци Летвата преди 13 години
образУвание, е нещо което ти е необходимо, видимо.
416
1
 
2
 
! Отговори
Пеци Летвата преди 13 години
да купат най- много от най -евтините. хем пилотите ще летят, хем хората ще виждат секи ден ВВС.така и така тоо разграден двор дето сме в него, никой се не е засилил да го напада.
415
0
 
2
 
! Отговори
СУ -37 преди 13 години
До 430!!Преди да пишеш малко попочети!!! Сикорски е украински евреин!!!
414
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сикорски е поляк.Ф16 не се купува за да се надпреварваме с руснаците по скорост на въртене, а за въздушно патрулиране. Су 27 и МиГ 29 няма да идват насам, освен на авиошоу.
413
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боже, като прибираш гршните, защо оставяш смешните....
412
0
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 13 години
Те политиците са ни музейни експонати, защо не, и изтребителите. Да ги карат направо в Крумово, или по добре за скраб. САЩ за сетен път показват, че икономиката диктува политиката.