България обмисля да купи употребявани F-16 от САЩ

Ако това стане факт, те ще бъдат на разположение на родните ВВС през 2015 г.
479
България обмисля да купи употребявани F-16 от САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България обмисля отново да закупи от САЩ употребявани американски изтребители F-16.

Среща на тази тема е била проведена във Вашингтон между българския министър на отбраната Аню Ангелов и главния секретар на американските военновъздушни сили Майкъл Донли, съобщава специализираният сайт F-16.net.

Преди около четири години българското правителство също обмисляше подобна сделка.

През миналия месец министър Ангелов неофициално съобщи за началото на проект на военното министерство за снабдяване с нови многоцелеви изтребители.

Ръководството на българските Военновъздушни сили се очаква да състави до края на 2010 г. примерна визия за ролята на ВВС, както и за възможностите за развитие на базата на наличните правителствени ресурси, отблезязва изданието.

През 2011 г. министерството планира да направи пазарно проучване и да разгледа оферти от производители на военно оборудване.

Търгът за доставка и самият договор може да бъдат факт най-рано до края на 2012 г. , което означава, че първите доставки на изтребителите могат да се очакват през 2015 г.

Според Ангелов дългият период за осъществяване на плановете за покупка не би трябвало да буди притеснения, като се има предвид, че в момента България разполага с 16 изтребителя МиГ-29.

Тези машини, които наскоро бяха модернизирани, ще могат да се използват до 2030 г. През 2012 г. обаче се предвижда да спре употребата на изтребителите МиГ-21.

Предстои Министерство на отбраната да подпише договор за поддръжка на МиГ-29, който беше забавен за известно време поради липса на финансиране, отбелязва изданието.

Още новини от икономика и политика
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
411
1
 
23
 
! Отговори
??? преди 13 години
Не разбрах от кой се пазим ,че ни трябват стари изтребители .На богатите им трябва оръжие да си пазят богатството.Нашето богатство -младите хора отдавна са слуги в богатите държави.Единственото необходимо предпазно средство ,което може да си позволим сега са ламаринените ***- та като се наведем да се кланяме към запад да не стане сакатлък откъм отзад.
410
1
 
19
 
! Отговори
емигрант преди 13 години
Нали сме държава втора употреба логично и армията да е с дрехи втора употреба.За какъв *** са ви тея самолети бе кавали.Кои ще напада брания ви бостан и за какво.Трябва да обучите и някои *** да ги кара и поправя.
409
0
 
9
 
! Отговори
ceci_ преди 13 години
Мда не трябва да си Ванга за да предвидиш БГ-Управленеца.Щом идва на власт - веднага се мисли за далавера тя е първото и единствено НЕЩО. Другото водещо е да се лизне *** на Големия-Брат (ГБ). Та не е проблем да се дадат милиарди на ГБ за скрап, обаче е голям проблем да се дадат същите тези пари за АЕЦ. Проблем е разбира се ГБ не иска АЕЦ, ГБ иска бантустан да има 16 вехти кошници без гориво и оръжие на статична експозиция за да вдигат самолюбието на местния диктатор. Африка здравей!
408
2
 
11
 
! Отговори
съшия преди 13 години
та Ф 16 най добрия Ф 16 има скоропоедмност от 236 до296 метра в секунда в зависомост от версията. а миг 29 336 -метра.су 27 има завъратане 360 гдадуса в минута а найдобрите натовски самолети не могат да мината 240 градуса в минута.все пак това са възможности за които нашите разбирачи в МО мълчат.няма по добро от рсукия авиационен гений.ако през 1917 сикорски не беше избягал в мерика нямаше и хеликоптери да имат/БЕЛ-сикорски?
407
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето ви и сметката:2-4мрд за стари самолети или 2-4 милиарда за инвестиции в инфраструктура, индустрия, образувание или ако щете атомна елцентрала.А това не е наш избор. Ние сме само да плащаме. И да ни плашат с ракети от Иран, с терористи от Газа, с газ от Русия и тн. И си плащаме...А ББ получава похвалите и наградите.
406
0
 
4
 
! Отговори
факт преди 13 години
Австрия купи 18 Еврофайтер-и за 3мрд евро през 2003. После новото правитество реши,че не им трябват за патрули и искаше да излезе от договора. Да, ама не! Накрая им намилиха броя до 15 и цената от 3 на 2мрд евро. Годишните разходи за подръжка за 65мл евро. Това прави 4мрд евро (за бюджетираните 30г експлуатация) без разходите за пилоти и капиталови разходи. или казано по друг начин, всеки австриец ще плаща по 6-7 евроцента на календарен ден през следващите 30 години за тези самолети.
405
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 13 години
За националната сигурност би било много по-добре да си купим една Бомба - никой няма да смее да ни нападне - сред държавите страна с атомно оръжие е все едно човек с автомат в лош квартал - зъбят му се в гърба, ама никай не смее да го пипне.
404
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Ф16 ?!? А защо не направо двуплощници от Първата световна? И колко ще ни струват тия самолети, отдавна остарели морално, защото само един Миг-35 ще се справи в бой с 10 броя Ф16? И откъде ще вземем пари, при положение, че сме в криза, че държавата е изправена пред фалит, че отказва да се разплати с Българските фирми, тласкайки ги към фалит? Животното Б.Б. се държи като африкански диктатор, който остава народа си да гладува, но купува оръжие !!! Това правителство е ГИБЕЛНО за България !!!
403
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 13 години
Американците успяха да продадат Ф16 само на Полша, и то след като им дадоха Патриот ракетен гарнизон със 150ч. американски персонал. Австрия, Чехия и Унгария отказаха да купят втора употреба. Защото това са самолети от Белгийските ВВС - стари и употребявани, които са за продажба от 2003.
402
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, и? Ние не ги купуваме, за да си правим турнири по догфайт. Купуват се за въздушен патрул и подържащи функции, кой ви говори за водене на голяма война?
401
0
 
4
 
! Отговори
kkk преди 13 години
Ф-16 е много лош изтребител. Някой *** ако съдят по войната в персийския залив е голяма грашка. Там имаме най големите държави една огромна армия срещу някъкви 30 съветски истребителя лишени от подръжка поради ембаргото.
400
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 13 години
е това го очквах :Д:Д:Д:Д:Д:смешна работа :ДД:Д:Д:Борисов и от там ли ще спестявя "Д"Д"Д"
399
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ф16 си е перфектна машина, става за всичко и е евтин. Ф16 при изтребителите е това, което е Калашников при автоматите.
398
2
 
0
 
! Отговори
Кърджаали преди 13 години
Да бе на булгаристанеца му давай само за без пари, мечти от комунизма.
397
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Доста пари за американски вторични суровини!
396
0
 
1
 
! Отговори
PR преди 13 години
както винаги втора употреба за БГ
395
0
 
0
 
! Отговори
Andreshko преди 13 години
kakvo da spodelia s Vas ... vsichko e super ... darjavata ima nujda ot voenna aviacia ... O.K. .. NO sled kato tolkova mnogo napraviha NATO za da stanem chast ot pakta (koeto e mnogo hubavo razbirase), zashto ne ni dadat for free tezi samoleti ... nali taka ili inache shte pazim tehniat zadnik .... ???? Nikoy ne se zamislia za tova ... -:(:( i ne samo za tova a i za mnogo drugi polojenia v politikata ni kam NATO i EU ... Thank you !!!
394
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 13 години
F-16 e "Fighting Falcon", Tomcat e F-14 ;)
393
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
F-16 (Tomkat)
392
0
 
0
 
! Отговори
dancho82 преди 13 години
dano vsi4ki ste naqsno kakvo zna4i vtora upotreba F-16!Tova sa samoleti ot kraq na 70-te i sa samo s edin motor,koeto za savremenen samolet e sme6no!!Zna4i iskame da kupim 30,35 godi6ni lamarini!!Ne stava taka ka4estvena armia!!