България обмисля да купи употребявани F-16 от САЩ

Ако това стане факт, те ще бъдат на разположение на родните ВВС през 2015 г.
479
България обмисля да купи употребявани F-16 от САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България обмисля отново да закупи от САЩ употребявани американски изтребители F-16.

Среща на тази тема е била проведена във Вашингтон между българския министър на отбраната Аню Ангелов и главния секретар на американските военновъздушни сили Майкъл Донли, съобщава специализираният сайт F-16.net.

Преди около четири години българското правителство също обмисляше подобна сделка.

През миналия месец министър Ангелов неофициално съобщи за началото на проект на военното министерство за снабдяване с нови многоцелеви изтребители.

Ръководството на българските Военновъздушни сили се очаква да състави до края на 2010 г. примерна визия за ролята на ВВС, както и за възможностите за развитие на базата на наличните правителствени ресурси, отблезязва изданието.

През 2011 г. министерството планира да направи пазарно проучване и да разгледа оферти от производители на военно оборудване.

Търгът за доставка и самият договор може да бъдат факт най-рано до края на 2012 г. , което означава, че първите доставки на изтребителите могат да се очакват през 2015 г.

Според Ангелов дългият период за осъществяване на плановете за покупка не би трябвало да буди притеснения, като се има предвид, че в момента България разполага с 16 изтребителя МиГ-29.

Тези машини, които наскоро бяха модернизирани, ще могат да се използват до 2030 г. През 2012 г. обаче се предвижда да спре употребата на изтребителите МиГ-21.

Предстои Министерство на отбраната да подпише договор за поддръжка на МиГ-29, който беше забавен за известно време поради липса на финансиране, отбелязва изданието.

Още новини от икономика и политика
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
371
0
 
1
 
! Отговори
xaxa преди 13 години
dobre de i bez tva nqmame armiq za kvo sa ni tezi neshta samo da fur4at kintite na danukoplatcite
370
2
 
19
 
! Отговори
аc преди 13 години
руcия ни подари нови МИГ-ове 29 преди 20г. , а сега американците ще ни ПРОДАВАТ употребявани (може и обстрелвани ?!) ф-16? големи съюзници са !?! и все пак сме държава втора уптреба да не забравяме
369
1
 
11
 
! Отговори
P.djuf преди 13 години
100 милиона евро за система за връзка на касовите апарати с данъчното, дето я няма никъде по света.200 милиона долара за стари самолети.100 милиона за мисия в Афганистан.А иначе "пари нема, действайте"!
368
2
 
3
 
! Отговори
Тошко преди 13 години
Предлагам ви да помислите за нов начин за защита на небето в случай на война. Принципа не е нов и ни го показа изригналия вулкан в Исландия. Ако във въздуха се намират достатъчно на брой частици, които да променят средата, като я прави непригодна за летене на каквито и да било летателни средства. Тогава въобще няма да са необходими всякакви там изтребители и други подобни летящи глупости. Как беше съборен Ф-117 в Сърбия и защо след това беше бомбандирано китайското посолство?
367
5
 
4
 
! Отговори
sasho преди 13 години
Мутрата пак ще гушне комисионната !?
366
0
 
21
 
! Отговори
мм преди 13 години
До къде я докарахме ,да направим първата бомбандировка от самолет във света, а сега да нямаме 10 самолета
365
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
R.AKTIVNITE OTPADACI NA HAMERIKA ZA6TO 6TE SE HVARLQT PO NA6TE ZEMI, NQKOY ZADAVA LI SI TOQ VAPROS
364
1
 
15
 
! Отговори
X преди 13 години
Вместо да купим чисто нови СААБ чиято цена на полет е само 6000 долара на час, ще купим много по-скъпо стари Ф-16 чиято на полет е 36 000 долара на час и са много по-лоши като характеристики. NARODA KOY GO PITA A ?? BB NE E LI HAMERIKANSKI AGENT A ?? TUK VE4E E HAMERIKA NO SE KAZVA BULGARIA. DRUG PAT DA MU MISLITE KOGO IZBIRATE
363
2
 
15
 
! Отговори
СУ-47 преди 13 години
СТИГА СТЕ ОБИРАЛИ БОЛКУЦИТЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ,АМИ ВИЖТЕ ПО ДОБРЕ РУСНАЦИТЕ КАКВИ САМОЛЕТИ ИМАТ И КАКВО МИСЛЯТ В ДИСКАВЪРИ ЗА ТЯХ И ОСТАНАЛИТЕ ПИЛОТИ ОТ ЕВРОПА ГЛУПСИ НАД ГЛУПЦИТЕ ЩЕ СЪБИРАМЕ *** НА САЩ КОНСЕВЕНИ КОТИИ...
362
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
OBA4E BALGARIQ SI NQMA DOSTATA4NO V.PROSTRANSTVO ZA DA SI TRENIRA PILOTITE :))
361
2
 
13
 
! Отговори
gaidar64 преди 13 години
Погледайте малко кадри от авиационни изложения и там ще видите кои самолети правят най- сложните въздушни маневри във въздуха,сравнете Мигове и Сута с Ефове и други .Това говори много за сложноста на изграждане на ивиационния комплекс.Всичко останало е политика и много пари.Без авияция, няма нация.
360
2
 
4
 
! Отговори
gerber преди 13 години
abe otkriha edin klub na ataka do nas i 4lenovete sa mu vsi4ki narkomani ot kvartala i otrepki.a i edin rom ima.
359
2
 
10
 
! Отговори
gaidar64 преди 13 години
Ало,лаици и многознаиковци в милото ни отечество колкото щеш.Четете малко специализирана литерартура,това не лъжица за всяка уста.Никой не говори за Су-30МКИ,МиГ-35,които са изтребители от поколение 4++,с изменяем вектор на тягата,с РЛС с фазирана антанна решетка,многоканални по цел и ракета това са основните неща които се гледат за един съвременен изтребител.
358
1
 
9
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Заблуждаваш се за Атака.Имаха много добра икономическа програма, но да си чувал Сидеров напоследък да се изказва, откакто захапа кокала?Да си чувал че негласно всички с висше образование са отстранени от всички местни структури?Да си ходил на събранията им и да си виждал как момчета с вид на *** -клошари манипулират събранията?И на тях не им е чист косъма...
357
2
 
11
 
! Отговори
Az :) преди 13 години
ГЕРБ излезе една голяма лъжа, шега един голям виц, и пак си идвам на думата, че остана само АТАКА да дойде на власт и да видим и нея.. И все пак, който и да е на власт, докато Америка дърпа конците, а ние ходим по свирката и, няма да има нищо по различно от последните 20 години.. Само далавери, от които "политиците" си пребират пари!
356
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поредният данък който явно сме задължени да платим на големият брат
355
6
 
4
 
! Отговори
ало преди 13 години
колко бойни полета има мига и колко Ф16? кой се е доказал в боя? айде да фащат тягата и да отлитат на изток
354
7
 
9
 
! Отговори
СВЪРШИ ДАЛАВЕРАТА... преди 13 години
.......ЕЙ,ЙЙЙЙ.....СВЪРШИ ДАЛАВЕРАТА С ПРЕОБОРУДВАНЕТО НА СЪВЕТСКИТЕ ЩАЙГИ-"МИГ", "СУХОЙ" И БРАКУВАНИТЕ РУСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ!ЩО ХОТЕЛИ ,СЕ ПОСТРОИХА ПО МОРЕТО С ТОВА ПРЕОБОРУДВАНЕ ,....ДЕТО ИЗОБЩО НЕ СТАНА!!!!
353
0
 
12
 
! Отговори
крадец преди 13 години
Пак ще има ГОЛЯМО ЛАПАНЕ,ГОЛЕМИ КОМИСИОННИ.Явно са усетили,че няма да изкарат целия мандат и гледат кой от където може да КРАДЕ.АЛОООО ГЕРБ НАЛИ СМЕ В КРИЗА,БЕ?Защо не купите по-евтините и качествени SAAB-защото няма да има ПОД МАСАТА!И вие сте същите ***!!!!!!!!!!!
352
3
 
17
 
! Отговори
По повод КРИЗАТА преди 13 години
Абе нали в БЪЛГАРИЯ има КРИЗА. Защо се харчат пари за стари самолети вместо да се оправят заплатите и да се подобри стандарта ни на Живот. КАК ДА ИМА ВЯРВАМ НА ПОЛИТИЦИТЕ КАЖЕТЕ МИ? Тука ми мирише на интереси,Подкрепете ме с плюс ако мислите че съм прав.