България обмисля да купи употребявани F-16 от САЩ

Ако това стане факт, те ще бъдат на разположение на родните ВВС през 2015 г.
479
България обмисля да купи употребявани F-16 от САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България обмисля отново да закупи от САЩ употребявани американски изтребители F-16.

Среща на тази тема е била проведена във Вашингтон между българския министър на отбраната Аню Ангелов и главния секретар на американските военновъздушни сили Майкъл Донли, съобщава специализираният сайт F-16.net.

Преди около четири години българското правителство също обмисляше подобна сделка.

През миналия месец министър Ангелов неофициално съобщи за началото на проект на военното министерство за снабдяване с нови многоцелеви изтребители.

Ръководството на българските Военновъздушни сили се очаква да състави до края на 2010 г. примерна визия за ролята на ВВС, както и за възможностите за развитие на базата на наличните правителствени ресурси, отблезязва изданието.

През 2011 г. министерството планира да направи пазарно проучване и да разгледа оферти от производители на военно оборудване.

Търгът за доставка и самият договор може да бъдат факт най-рано до края на 2012 г. , което означава, че първите доставки на изтребителите могат да се очакват през 2015 г.

Според Ангелов дългият период за осъществяване на плановете за покупка не би трябвало да буди притеснения, като се има предвид, че в момента България разполага с 16 изтребителя МиГ-29.

Тези машини, които наскоро бяха модернизирани, ще могат да се използват до 2030 г. През 2012 г. обаче се предвижда да спре употребата на изтребителите МиГ-21.

Предстои Министерство на отбраната да подпише договор за поддръжка на МиГ-29, който беше забавен за известно време поради липса на финансиране, отбелязва изданието.

Още новини от икономика и политика
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе тези изтребители вече са морално остарели машини,а какво да говорим за 2015г... Все едно да купуваме трабантчета произведени 70-те години за депутатите само,че за милиони долари. Същото с колите втора употреба-запада се спасява от *** като при това печели и пари...
10
2
 
20
 
! Отговори
Ivan преди 13 години
Ebati tapoumieto, horata gladuvat I mizerstvat tiq idi... Samoleti shte kupuvat. Videnovden sled nqkoi mesec gi Chaka.
9
4
 
62
 
! Отговори
Егати преди 13 години
О боже .... купете и употребяваните им парни локомотиви. Купете им и буклука от бунището. Руските МИГ-ове, които имаме в момента, са по-евтини и по-добри, има обучени пилоти , инфраструктура , части и консумативи за тях.
8
1
 
31
 
! Отговори
Mъглата преди 13 години
това не е никаква новина! Бай ви Аньо-*** разиграва циркове пред братята американци! Новият изтребител от който ВВС-то ни има нужда ще бъде европейски. От ЕС ни притискат , като негови членове, да си оствавяме там паричките!
7
0
 
25
 
! Отговори
Изтребител преди 13 години
Това F-16 си е хипер модерен самолет, да помислят още 4 години, той ще стане още по-нов и никой във военното няма да прибере и левче от сдлеката.
6
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да има нещо друго за изхвърляне в НАТО , че да го купим- то не бяха стари корвети не бяха стари самолети. Същото като по времето на Фердинанд , когато Заимов прострелял щита на оръдие с пистолет и го наказали
5
3
 
50
 
! Отговори
197 преди 13 години
Не просто изтребители, ами изтребители които са за скраб с не знам колко годише стаж са тези ф16...
4
4
 
71
 
! Отговори
Немеца преди 13 години
Браво.. Купувайте скраб когато държавата гние от мизерия. Чудя се защо не купим от някой музей самолети от втората световна война. Те не са по лоши сигурно.
3
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали бяхме избрали Еврофаитера. Или трябва пак да дадем дупе на американците
2
5
 
79
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Тия новите управляващи обаче са на път да поставят рекорд по счупване на ***!!Защо ли?Който разбира от авиация и самолети може да ви обясни!!!Гнус ме е да коментирам даже!!
1
10
 
76
 
! Отговори
187 преди 13 години
това ако стане, лично ще поведа война срещу държавата...пенсионерите ровят в кофите ама ние изтребители ще купуваме...***...