Президентът върна новия закон за старите отпуски

Нарушават се основни трудови права
5 юли 2010 13:23,
205
Президентът върна новия закон за старите отпуски
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание някои от разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Те предвиждат натрупаните отпуски до 31 декември 2009 г. да бъдат изчистени до края на 2011 г. Въвежда се и изискване отпуските да се ползват година за година.

Според държавния глава приетия закон предизвиква обществен интерес, тъй като има особено важно значение за огромен брой български граждани.

С него се цели намаляване на неблагоприятните последици на икономическата криза, но се преуреждат и основни трудови права, смята Първанов. 

Държавният глава не е съгласен с разпоредбите на закона, които засягат трудовите права на гражданите, гарантирани от Конституцията на Република България. 

С посочените разпоредби се отнема придобито от работниците и служителите право на отпуск – неговото реално упражняване и заместващото го парично обезщетение при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение, твърди Първанов.

Поради несъответствие на посочените текстове с Конституцията на Република България, с международни актове, с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни правни принципи президентът упражни правото си на вето върху закон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

При формиране на позицията си Първанов е отчел и изразените в публичното пространство становища, включително и официалното становище на КНСБ. 

Той споделя категоричната позиция на синдикалната организация, че ограничаването на правото на ползване и обезщетение за вече натрупани отпуски ще има негативно действие за правоимащите.

Президентът смята, че направените предложения от синдикатите са рационални и би следвало да се отчетат при измененията на кодекса, категоричен е държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
6
 
9
 
! Отговори
баба Лена преди 13 години
Гоче то се е събудил от литъргичния си сън!
110
2
 
13
 
! Отговори
БГА БАЛКАН за 1 лев преди 13 години
Ония с КЮФТАЦИТЕ ни гласят 24 % плосък данък!ВЕРВАЙ ми!
109
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДРаги не пиши глупости Руската страна не иска да се публикуват договорите сГАЗА
108
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След агент гоце никой няма да иска да е президент и вече няма да има тази безмислена институция.
107
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
алекс 2добре де, като ги говорите тия глупости вярвате ли си?имате ли идея КОИ са хората с неизползваните отпуски?примерно в полицията.... имате ли идея КОЛКО почивни дни имат полицаите, които не са ги ползвали? че със полагащите им се основни и допълнителни дни отпуска в момента в софия почти няма полицай, който да не му се полагат поне 100 дни отпуска?че дори любимия ви бойко, като си отиде от полицията си взе неизползваните отпуски като парично обезщетение, нали?
106
2
 
10
 
! Отговори
ivanina-j преди 13 години
Някой питал ли го е бай Иван искал ли е или не да си ползва отпуската? Когато искаш да си я ползваш ти казват, че не можело, а пък после не можело и да ти я платят. Те , тези с големите отпуски по 300-400дни ще си се оправят, да му мисли кьор Асан, дето пак ще го прецакат, уж всичко се прави,та да не се увътрела държавата-кьор фишек.
105
3
 
7
 
! Отговори
БГА БАЛКАН за 1 лев преди 13 години
И АЕЦ КОЗЛОДУЙ ли е губещ та го бастисаха и него!И СИН ПОТОК беше губещ, като ЮЖЕН ПОТОКМай няма сметка и от БЕЛЕНЕ, *** и това не е вярно!ВЕРВАЙте МИ!
104
1
 
7
 
! Отговори
алекс 2 преди 13 години
Никога не са ме оставяли да не си ползвам отпуската комунистите.А техните приближени ги трупаха,въпреки че често отсъстваха,ужболнични,компенсации и др измишльотини.Кой по добре вдига кракта,кой му носи нещо,я друг келпир.
103
2
 
8
 
! Отговори
Мастър Йода преди 13 години
Да прогледне сляпото, страшно е, наистина! Но да не прогледне никога, само гербави заклинания да повтаря, без мисъл в главата, още по страшно е! На свободите ни посегнаха, на книгите ни, на общуването ни в интернет, сега и от труда ни крадат! Какво ли още да се случи трябва, за да прогледнат като теб, шараните?!
102
4
 
10
 
! Отговори
До 88 преди 13 години
За да обвиняваш Орешарски, трябва да си прочел договорите, влючително и засекретените клаузи. Понеже Бакърджиев въведе секретността в договорите, ми кажи кой носи вина, да не знаеш цената на входа и изхода. При обвинения от подобен мащаб се говори с ЦИФРИ и ФАКТИ. Когато нямаш такива и не си чел договорите, считам казаното от за КЛЕВЕТА и МАНИПУЛАЦИЯ на общественото мнение. Защо не гласува ГЕРБ за предложението на депутата от БСП за разсекретяване! Когато не знаеш, не говори, смешно е!!!
101
1
 
6
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Знам ... работил съм там.
100
2
 
9
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Народа "го гризе чепат" защото от 20 години, бившите комунисти (преоблекли се в нови дрехи) се редуват да са начело на властта и въпреки, че уж се дръглят помежду си и сини и червени и жълти и турци, САМО ГЛЕДАТ ПО ОЩЕ КОЛКО КОЖИ ДА СЪДЕРАТ ОТ ГЪРБА НА ГОЛИЯ!
99
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ей, стига с тия безумия и малоумия, костов продаде бга балкан, булбанк и кремиковци за едната комисионна, стига намесвали `комунистите` в тая простотия, чисто седерастко изпълнение си бяха тия `приватизации`...зададох ви въпрос. имаме жена, българка, работила, здравно осигурена, плащала си ВСИЧКИ данъци, родила дете, гледала го 2 години в отпуск по майчиство....какво казват ГЕйБерските ви души? не и се полага платената отпуска ли? и клъц - с голямата ножица - нито отпуска, нито пари?
98
3
 
9
 
! Отговори
БГА БАЛКАН за 1 лев преди 13 години
А знаеш ли колко МАТРИАЛ работеше пак там .. КРЕМИКОВЦИ!80000 души със средна работна заплата над 1000 леваА занаеш ли колко данъци и колко вагони и колко пристанища!БАСТА!
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Остава сега да ме накарат да пикая преди работа за да не се получават 'натрупвания', които може да си взема накуп следобяда!
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес агент на ДС значи амнистиран престъпник изпълнител на заповедите на античовешката комунистическа идеология.Агент Гоце е нещо като Гьобелс
95
2
 
3
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Не знам защо така агресивно ми казваш неща, които не само, че вече знам, а и отдавна и аз ги говоря. За да видиш, че съм съгласен с теб, моля те, влез във сайта VBOX7 и виж клиповете ми "Поздрав за изедниците" и "Иван Костов Изумруд" - имената им (без кавичките) пусни в търсачката на сайта.
94
7
 
6
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
дано ти е платил добре! "най-достойният ни президент" - сериозно ли? Пази боже слапо да прогледа!
93
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Продаде ги защото бяха губещи ,а тия след него продадоха печелившите енерго дружества и печалившото БТК и сега нищо не хващаме от тях.
92
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
e това не го разбирам :)обсъждаме това, че Първанов е върнал закона, който ОТКРАДВА от хората ПОЛАГАЩИТЕ ИМ СЕ ОТПУСКИ, обаче бойкогъзоблизците пак ни занимават със: цени на газа, анекси на орешарски, червени администрации, *** махали и какво ли още неи все пак... какво правим според вас със българка, която е родила и отгледала дете, ползвайки отпуска за раждане и гледане на дете (2 години), през които и се полагат поне 40 дни платена отпуска? сега и отнемате тази отпуска, защото?..