Президентът върна новия закон за старите отпуски

Нарушават се основни трудови права
5 юли 2010 13:23,
205
Президентът върна новия закон за старите отпуски
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание някои от разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Те предвиждат натрупаните отпуски до 31 декември 2009 г. да бъдат изчистени до края на 2011 г. Въвежда се и изискване отпуските да се ползват година за година.

Според държавния глава приетия закон предизвиква обществен интерес, тъй като има особено важно значение за огромен брой български граждани.

С него се цели намаляване на неблагоприятните последици на икономическата криза, но се преуреждат и основни трудови права, смята Първанов. 

Държавният глава не е съгласен с разпоредбите на закона, които засягат трудовите права на гражданите, гарантирани от Конституцията на Република България. 

С посочените разпоредби се отнема придобито от работниците и служителите право на отпуск – неговото реално упражняване и заместващото го парично обезщетение при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение, твърди Първанов.

Поради несъответствие на посочените текстове с Конституцията на Република България, с международни актове, с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни правни принципи президентът упражни правото си на вето върху закон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

При формиране на позицията си Първанов е отчел и изразените в публичното пространство становища, включително и официалното становище на КНСБ. 

Той споделя категоричната позиция на синдикалната организация, че ограничаването на правото на ползване и обезщетение за вече натрупани отпуски ще има негативно действие за правоимащите.

Президентът смята, че направените предложения от синдикатите са рационални и би следвало да се отчетат при измененията на кодекса, категоричен е държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
12
 
! Отговори
неда преди 13 години
Отпуската е за почивка. Но има производства с непрекъснат режим на работа, където е трудно да се ползва отпуск и се натрупва, без вина на работниците. Трябвало в новия закон да се предвиди възможност за тези производства да имат удължен период за ползване на отпуски, а работодателя да се задължи да осигури отпуск за работниците до 10-15 дни през летните месеци. Чиновниците трябва да ползват отпуската си, а не да я трупат за да им се изплати, каквато е практиката от години.
130
10
 
7
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
Трипер Гущеров още се върти, като змия в предсмътна агония. Края на лапачката наближава!
129
12
 
7
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
Новината в превод (от Лъчийски на Истински език): Поставеното лице Агент Гоце, изпълни забавя закона за да се протакат реформите и да защити олигархичните кръгове които са го изгигнали.
128
2
 
4
 
! Отговори
Tedy преди 13 години
Na mene mi se vijda smisleno 4e vurna zakona. Kogato kazaxa 4e sa go glasuali vsik4i po4naxa da pi6tiat, i toi slu6a be slu6a, vednuj de ma moje i da e ot polza ::D
127
3
 
4
 
! Отговори
Идеално! преди 13 години
Така, както си гледам от далеч- В Бг всичко е идеално- и работа и заплати и почивки и стандарт на живот...Обаче единсвеният проблем са отпуските...Сега в момента се решава този ЕДИНСТВЕН проблем и е нормално да има вето!Ще мине малко време и нещата ще се оправят, защото Българските политици традиционно ще намерят най-доброто решение за НАРОДА!Решението се крие в доброто взаимодействие на Боко с мощните синдикални организации и крупните индустриални инвеститори в сраната!Това е ясно бе хора!
126
6
 
12
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Избрали са го ... турци гласуващи под строй, *** за по 5 лева гласа и червени баби - хардлайнерки! Тоя президент, е по-голям българофоб и от Жабата и от Коня ... мислих си че по-големи *** от тях не може да изберем - ама ето го - избрахме си, та и го преизбрахме.
125
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
избраха го *** и турците,гоце авджията и т н
124
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"социалният" ГОЦЕ е върнал 1-2 закона за 7-8 г., а сега от 1 година ежедневно дава интервюта и съвети, връща законопроекти и се бърка в изпълнителната власт. При това Гоце се позовава на нарушения на конституцията, но редовно нарушава същата, не само нашата и на други държави, дори отстреля забранен вид в резерват в нарушение на конституцията на държавата и на множество международни закони и спогодби, но за това мълчи както мълчеше по време на управлението на тройката ***, създадена от Гоце
123
6
 
6
 
! Отговори
men преди 13 години
Уважаеми господине, такава е волята на народа но като гледам ти си от хората които се чудият къде да поизбият някой друг комплекс, защото писаниците ти нямат нищо общо с статията а са нападки срещу президента, който е избран от народа т.е. много повече хора от теб са решили че този човек става...и са го избрали да е държавен глава, дали ти изнася или не е друг въпрос
122
12
 
6
 
! Отговори
майка преди 13 години
Родила съм 2 деца и съм си ползвала навреме отпуските.Всичко е въпрос на желание,а и по кодекс бях длъжна да ги ползвам,поне работодателят ми така каза.нямал пари да ми плаща,защото не съм комуниска,така си мисля.СЛЕД КАТО ИЗЛИЗА СЕГА,ЧЕ МНОГО НЕ СА ГИ ПОЛЗВАЛИ.тРЯБВА ЗАКОН ЗА ВСИЧКИ,БОРИСОВ Е ПРАВ,стега шуро бадженащина.
121
1
 
2
 
! Отговори
bb преди 13 години
Правото трябва да е насилствено поради причините които изредих (има хора изпаднали в цикъл от който не могат да излезнат). Биологичното право няма по принцип нищо общо. Здравната каса напротив на това което казваш има най голяма файда ти да си здрав защото като се разболееш не печели а ГУБИ пари за да те лекува. Тая поправка в законите на запад масово е направена по препоръка на здравните каси доколкото ме държи паметта.
120
1
 
8
 
! Отговори
някой преди 13 години
ами нали затова започна цялата тази простотия - защото не искат да плащат, а искат да се освободят от доста хора и да сложат свои на тяхно място. Това е скирият замисъл. И тъй като по досегашното законодателство, ако съкратят тези хора, ще трябва да им изплатят всички неизползвани отпуски, затова тръгнаха да постигнат целите си чрез законодателна промяна със задна дата и с цената на драстично орязване на права.Защото сега нищо не налага старите отпуски нито да се ползват, нито да се плащат, тъй като хората не са тръгнали да напускат, т.е. сега икономия няма да се реализира, защото няма от какво.. Нямаше проблем промяната да влезе в сила от 2011 г. и да важи занапред. Още повече, че преди години имаше такъв текст в закона - ако до 3 г. след придобиване на правото на отпуска, не го използваш, правото ти се погасява.Това е гавра с демокрацията и не за първи път - мнозинството на спечелилата партия в парламента гласува, както му кажат и така облича със закон частни, персонални или ведомствени интереси, а не интереса на цялото общество.
119
2
 
4
 
! Отговори
АнтиКаруцар преди 13 години
Така и не разбрах как се боримс кризата като постоянно се въвеждат нови официални празници и се насилват хората да си взимат отпуските, с беглите ми познания знам само, че колкото повече се работи, толкова по-добре за икономиката, а в *** вместо да се поощряват тези, които искат да работят повече крадат от тях или ги принуждават да не работят...Егати ГЕРБ-а, егати мизерията...
118
3
 
9
 
! Отговори
Мастър Йода преди 13 години
В планетат Гърция, когато 15-а заплата им режеха, стачки и бунтове имаше. Нашия труд когато ограбват, ние се радваме! По този, който съгласен не е, плюем на поразия. Явно, правата ни, парите ни, трудът ни, ценност за нас не са! Миналото на Гоце и принадлежността му към ДС по важни са, от правата ни собствени! Затова, Гърция родина на демокрацията е, пък България - на Азис...
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
село Светля е бившето Празноглавци, не Сирищник.
116
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ооо гоце, как е лова
115
5
 
11
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Гоце не е *** ... много си е хитър даже, виж го как от 8 години само *** комисионни, прави тройни коалиции и върти целия народ на малкия си пръст! Такива и в комунистически Китай ги разстрелват ... ама ние нали сме "демокрация" та си ги преизбираме.
114
6
 
7
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
Гоце си прави предизборната кампания с нашите пари гад!
113
6
 
9
 
! Отговори
13 преди 13 години
георги първанов от село сирищник(старото му име до скоро беше "ПРАЗНОГЛАВЦИ"----ИСТИНА Е НЕ СЕ ШЕГУВАМЗНАЧИ АЗ СЪМ СОФИЯНЕЦ А ПРЕЗИДЕНТА ГОИЦЕ Е ПРАЗНОГЛАВЕЦ(ОТ ПРАЗНОГЛАВЦИ)---ХАХАХАХАХАХАХАНАЙ-ТЪПИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА СВЕТА
112
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този *** още ли е жив бе..