Тренчев в писмо до Борисов: Дянков срива държавата

Синдикалният лидер иска отстраняването и на Нона Караджова
30 сеп 2010 13:40,
256
Тренчев в писмо до Борисов: Дянков срива държавата
Снимка: БГНЕС

"С нарастваща тревога следя главоломното срутване, граничещо с катастрофа, в системата на здравеопазването", се казва в отворено писмо на д-р Константин Тренчев до премиера Бойко Борисов.

"Вече не стои въпросът дали има или не здравна реформа – състоянието е такова, че под угроза е цялата българска нация. Независимо от екзотиката в идеите и намеренията на бившия здравен министър проф. Борисова, тя единствена от кабинета се осмели да назове основната причина за срива в здравеопазването – Симеон Денчев Дянков", отбелязва лидерът на КТ „Подкрепа.

Тренчев посочва, че здравеопазването е само първата жертва по пътя към тоталния срив на държавата, който ставал все по-реален с всеки ден престой във властта на Симеон Дянков.

Той припомня, че социалните партньори още през 2009 г. и в началото на 2010 г. са излезли с антикризисни мерки, потвърдени с решение на МС, но Симеон Дянков „си позволи да не ги изпълни и неглижира тези договорености“.

Така той лишил фиска от свеж финансов ресурс в размер на милиард и половина лева и рискувал финансовата стабилност на държавата.

"Ние от КТ "Подкрепа" твърдим, че цялата му политика е дълбоко погрешна. Вместо малък дефицит през септември 2009 г. и стимулиране на бизнеса и заетостта, той ни стовари свръхдефицит и висока задлъжнялост, преследвайки химерата Еврозона.
Вместо приличен ръст на доходите и повишаване на потреблението, налице е точно обратното – свито вътрешно потребление и умиращ вътрешен пазар.

Вместо приходи в хазната от висок оборот на акцизни стоки и от ДДС за сметка на вътрешния пазар, налице са ръст на контрабандата и жалки приходи в бюджета", констатира още Тренчев в писмото си до премиера.

"Тежките въпроси са: Къде и за какво е похарчен огромният фискален резерв, който имаше България; Защо реалните приходи в бюджета стават все по-малки; Защо въпреки наличния резерв на здравната каса г-н Дянков не може да даде нито една стотинка и обрича на разруха здравната система, а българския народ – на геноцид; Застрашен ли е валутният борд; Защо, без да се замисли, г-н Дянков увеличи и без това огромния дефицит в осигурителната система чрез намаление на вноските; Защо утвърденото ръководство на "Сребърния фонд" не поеме своите функции, а министърът на финансите си позволява да решава вместо него", казва още лидерът на „Подкрепа“.

"Трябва да си дадем ясна сметка, че заетостта е сериозно застрашена, не само от задлъжнялостта на бизнеса, причинена от Тройната коалиция и безхаберието на Вашия икономически екип, но и поради националното предателство, извършено от г-жа Меглена Кунева и нейния експерт по екология г-жа Нона Краджова", казва още д-р Тренчев.

При подписване на договора за присъединяване на България към ЕС те най-безотговорно са се съгласили за малък гратисен период – до 2010 г., за достигане на екологичните норми на Европа от българските фирми, а Румъния е договорила 2017 г.

"Това на практика обрича на тотална безработица редица моноиндустриални райони, като Бобов дол например. Напомням Ви, че точно екипът на МОСВ не можа да се справи с нормативната уредба по продажбите на вредните емисии и до момента България не е взела нито една стотинка от тях, вместо да даде 500 млн. за зелена икономика", напомня още Тренчев.

"КТ "Подкрепа" отчита Вашите лични огромни усилия за овладяване на тежката ситуация. Но въпреки това министри като Дянков и Караджова минират с безумните си действия всяко Ваше намерение. Ние от КТ "Подкрепа" обичаме България и сме уверени, че Вие, в името на нейното спасение и просперитет, ще вземете спешни мерки за отстраняването на тези, които Ви пречат да изпълните добрите си замисли", се казва още в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още по темата: Константин Тренчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
2
 
6
 
! Отговори
АМАН преди 13 години
Ето виждаш ли мацко! Само го каза - читавите фирми, работят, ама не защото Дянков е там или не, а щото могат!Имаш бизнез знаеш колко фирми са изрядни ПЛАТЦИ А? Не може цялата държава да е само НАПаджии и Милиционери! Въпрос и на манталитет! А за мерките си права, но знаеш ли без да се изреже ГНИЛОТО здравото ще боледува. А сега се реже!!И така е нужно -за това толкова писъци и крясъци! Успех с бизнеса ти!
189
3
 
7
 
! Отговори
Wiliana преди 13 години
...:-)))))))))) 'МухоБойко', е това е точното определение за днес!:-)
188
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ели и така трябва. Но на държавата не и е работа да раздава пари на хората. Няма безплатен обяд.
187
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хехе, та да взема ш.баната държава? Ц!
186
0
 
0
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
ne razbiram i drugo, zashto vsichki umni hora tuk postaviat kato edinstvena alternativa na b.b. bsp?! zamislete se koi izkarvashe bulgaria ot videnovi krizi i tem podobni. nai-golemiat umstven i experten potencial e drugade hora.
185
2
 
5
 
! Отговори
БСП преди 13 години
Добре :)) няма да коментираме поведението ти по кръчмите , въпреки че съм сигурен,че и там си така сладкодумен , но не мога да приема че по някакъв заобиколен начин се опитваш да ми обясниш че си много доволен от управлението на ГЕРБ и от нехайното поведение на лъжеца Дянков , един вид на черното казваш бяло ! Ами право на собствен избор ти е но бих ти дал един безплатен съвет:чети повече , това ще те избави от кръчмарското битие ... надявам се :) УСПЕХ
184
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма да се плашиш. Момента е труден за всички. Народа не че няма пари, ами се стиска колкото може. Щото не се знае, иде зима. Ама работите леко-полеко ще потръгнат. Успех!
183
2
 
4
 
! Отговори
родина преди 13 години
Всички българи сме крадливи като ***,мгого администрация малко работници и на всички все някой друг ни е виновен за нашия мързел! Всеки втори работник работи с малка осигоровка за по-голяма заплата.Откъде пари за социални дейности?Бачкайте на светло!!!
182
1
 
0
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
loshoto v sluchaja e, che horata ot provansa se interesuvat poveche ot seiri i ot predavaniata po televiziata i pisanoto po presata. a kakto se vijda, samo edno slagachestvo i tova e. v sofia mu se nagledahme na cirkovete i sega edinstveniat shans na b.b. e bedniat chovechec ot provinciata. no iskreno se nadiavam, sled kato dechicata na otrudenia chovechec se izseliat do posledno v chujbina, da mo domachnee i da se pozamisli zashto puskajki si glasa v kutiikata, sam gi e izpratil na tam.
181
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Батака си го правиме сами друже. Нито чакам БСП да ми помогне, нито ГЕРБ. Искам само едно от ГЕРБ! Законова рамка и силен съд и прокуратура. Това е работата на едно правителство. И *** и станишев в кауша!
180
1
 
6
 
! Отговори
АМАН преди 13 години
Тоюно така пич. ББ го каза - искате това, онова, ама пари от каде да дойдат!? Ми от данъци, разбира се. Споменавате Германия - знаете ли колкое данъка там за работещите 40- 70 %!!!!!!!!!!!!!!!! А при нас какво, ако вдигнат нещо ПИСКАМЕ, като нема кинти пак ПИСКАМЕ. Там по кафета и ресторанти през деня нема никой,а тук в БГ фраш нон стоп. Как да се оправим-само да гласуваме и да ЧАКАМЕ. Ангажиментът ни не е САМО ПО ВЦРЕМЕ НА ИЗБОРИ.
179
0
 
5
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Тук си прав ,аз имам така наречената читава фирма -малък семеен бизнес. И работим все още ,но в адски трудни условия. Фирмите са зависими от ситуацията в държавата ,нямат ли хората пари ,ние загиваме. Спасява ни това ,че сме точни и коректни и хората ни имат доверие.т.е създали сме си име . Но като цяло държавата е зле ,фалирала е тотално и ако не се предприемат спешни мерки загиваме. Лошо се управлява и това е истината .Лоши бюджети и неправилно харчене. А за източването си прав ,доста лапаха
178
4
 
8
 
! Отговори
БСП преди 13 години
Всеки ден управление на ГЕРБ прави батака още по-сериозен !!! Дано прогледнеш друже :))
177
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде го видя резерва, че не разбрах. Да си спомняш за предизборното харчене? Да ти припомня ли проекти като Цанков камък и водното огледало? А?
176
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей кхмер, не може да си *** 8 години и да искаш сега за 1 да се опвави всички. Разкарай се, че не мога да ви трая повече!
175
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първо не си мисли, че всички около тебе си мислят каквото си мислиш ти или точно както си го мислиш ти. Второ: щом Дянков не върши нищо защо е това пищане какви ги бил вършел. Трето: поспри се малко, поеми въздух, помисли и тогава плякай поредното си умотворение. Асоциацията с кръчмите е с едновремешното политиканстване по селските такива много, ама много подобно на днешното словоблудстване по форуми като този. И съвсем последно: как се представям по кръчмите си е мой проблем. И не се коментира.
174
0
 
5
 
! Отговори
Т преди 13 години
Много точно казано!!! Въпроса е, че българина чака друг да го "оправи:!
173
2
 
3
 
! Отговори
Долар преди 13 години
Хора събудете се вътрешния пазар умира,много фирми кретат едвам-едвам,тия умници от къде ще вземат данъци?Всички сме потенциални емигранти.Даже в Украина економика е по-добре,жалко е за България!!!
172
2
 
2
 
! Отговори
БСП преди 13 години
Добре щом казваш така ок , нека стоим и гледаме тогава докаде ще ни докара ГЕРБ , но знай че след още няколко години на народа ще му писне да слуша за лошо наследство от предишните правителства и тогава съм сигурен че и ти ще прогледнеш !!! УСПЕХ :)
171
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ели, германия го гласува, защото може. при БВП на БГ 18 милиона евро и 200 милионана на месец за издръжка на пенсионери и *** какви мерки може да се вземат според теб?