Вноска "Пенсия" скача с 3% от 2011

1% от тях ще отива във фонд "Безработица", договориха правителство и синдикати
5 окт 2010 19:33,
283
Вноска "Пенсия" скача с 3% от 2011
Снимка: БГНЕС

Осигурителната вноска да се повиши с 3%, се договориха правителството и синдикатите.

2% от тях ще отидат за фонд "Пенсии" и 1% - за фонд "Безработица". Ще се криминализира укриването на осигурителни вноски. Ежегодно ще се повишават минималните осигурителни доходи.

Нарастването на вноската за пенсии с 3% са предложили синдикатите на днешното заседание на тристранния съвет за сътрудничество. Това съобщи по-рано днес Божидар Данев, председател на БСК.

Ако предложението на синдикалните организации бъде прието, пенсионната вноска ще се увеличи от 16 на 19%. Божидар Данев определи тази идея като луда, подобно и на другото предложение всички средства, които се получават при внасяне на здравни осигуровки - 2 млрд. и 600 млн. лева - да бъдат налети в нереформираната здравна система.

Ако тази промяна бъде одобрена, тя ще влезе в сила догодина.

"Непрекъснато мачкаме икономиката, за да наливаме пари в нереформирани системи, коментира още Данев, определяйки позицията на правителството като паника, която отстъпва пред уличния натиск.

Вторична рецесия е прогнозата на председателя на БСК, ако се приемат днешните предложения. Данев добави, че в здравеопазването само за администрация се отделят 40 млн. лева, а броят им е 5000.

На заседанието днес е присъствал и премиерът Борисов.

„От днес нататък ще направим така, че парите за здраве ще отиват за здраве”, каза министър-председателят Бойко Борисов, който отиде заедно с министъра на финансите Симеон Дянков на извънредния Национален съвет на Българския лекарски съюз.

Още по темата
„Днес ще си говорим истината”, каза Бойко Борисов на лекарите. Той цитира стенограми от предните управляващи за това как се е вдигнала здравната осигуровка от 6 на 8% . От нея става ясно, че разликата до 8% е била резултат на стремежа парите да отидат в частни осигурителни, застрахователни дружества.

Той каза още, че ще изтегли зам. финансовия министър Владислав Горанов от надзорния съвет на НЗОК и тя ще бъде публично дружество. След като чуха тези думи, лекарите ръкопляскаха.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов каза, че парите, които те са поискали от правителството, са 205 млн. лева. Обещани са им 190 млн. лева до края на годината. Стана ясно, че лекарите са доволни от това.

Парите за здраве при 8% вноска са 2 млрд. 604 млн. Част от тези пари ще бъдат дадени за здравна карта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
1
 
22
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Държавата не плаща осигуровките на полицаи ,военни , *** и пенсионери.Държавата не си плаща тока на институции , министерства и болници.А с най-голяма наглост повишава осигуровки и налози! По-големи некадърници и лъжци до сега в Бг не е имало.
249
3
 
6
 
! Отговори
... преди 13 години
Как да ги национализира, бе ахмак? И ще поискаш и народен съд после. Другарите от СДС, НДСВ, НДСВ+БСП+ДПС ги продадоха на възможно най- неподходящите хора (фирми). Ваньо Костов и БГА за 1$. ОК имаше мнго дългова, *** никой не пита какви активи се купиха и колко пъти обезпечаваха дъговете. БТК продадена за 200млн и след годинка препродадена над МИЛИАРД. ТЕЦ Марица- изток- за жълти стотинки на бивш спортист, явно много вещ в енергетиката. По 150млн годишно на Краун за митниците. Врътката с дълга...
248
2
 
10
 
! Отговори
КГО преди 13 години
СВАЛЯТЕ МАФИОТА ОТ ВЛАСТ САМО ДАНЪЦИ И МАЧКА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА СТИГА БЕ ПОЖАРНИКАР ВЗЕМИ НАЦИОНАЛИЗИРАЙ ОТКРАДНАТИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ВСИГА СИ ВДИГАЛ ДАНЪЦИТЕ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА.ТРЯБВА ДА ЗАРАБОТЯТ ОТКРАДНАТИТЕ ЗАВОДИ ОТ ТАМ СЕ ПЪЛНИ ХАЗНА НЕ ОТ ДАНЪЦИ МАФИОТИ МРЪСНИ.
247
1
 
14
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
Щом ще вкарвате в затвора за неплатени осигуровки къде ще поберете стотиците хиляди *** или както ги наричате "роми".Няма да стигнат не затвори ами цялята държава ще е тясна.Лъжци и измамници сте и Вие ГЕРБ,както са ни лъгали всички преди Вас така и Вие ни лъжете но още по-нагло и нахално.Вървите точно по пътя на царя.На следващите избори ще успеете да влезете в парламента ыно по-нататък сте аут.Трябва да Ви е ясно господа управляващи че можете да лъжете само по един път повече не е позволен
246
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това с 3-те процента се отнася за хората които се потят по цял ден а на *** колко процента ще им се спират
245
1
 
15
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
Ха да ни е честито , очаквайте скоро втори сезон на филма - Гербопад - съмвестна продукция на бат ви Бойко и Ердоган , в новите серии ни очаква повишаване на данъците,намаляване на заплати и пенсии,както и повишение цените на тока и тн.ХВАЛА ТЕБЕ БОЙКО , ХВАЛА - още малко ще те канонизират и православни и католици а и мюсюлмани...
244
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко прави 3% от 0.00лв /без трудов договор/ или 3% от минималната работна заплата. Отново се канят да вземат още 3% от добросъвестните фирми, работници и служители. От останалите - нищо. Нарочно ли се правят, че не виждат кой не плаща и как могат да се увеличават приходите и за здравеопазване и пенсия?Аз вече искам да работя в сивата икономика, защото ме хваща яд като си видя във фиша удръжките и парите които работодателя плаща за какво ли не.
243
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По лява политика от ББ не само Станишев, но и Виденов не е водил. Очаквам следващия конгрес на ГЕРБ да е на Бузлуджа.
242
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Плащаме здравни осигуровки плащаме и пенсионни такива и какви са последствията?Ще си поддържаме с труда си и с лишението на децата си за да помагаме на *** ДОКОГА питам аз
241
0
 
12
 
! Отговори
Балканджи Йово преди 13 години
Това си е чиста проба дискриминация на българския избирател!Хем вдигане на пенсионната възраст,хем вдигане на вноската.....Колко българи доживяват над 65 години?Просто кърпим дупки в бюджета!
240
0
 
19
 
! Отговори
Бесен преди 13 години
Абе що си не е...те майката.За какво да вдигат вноската за пенсията.... за да ги раздават на *** ли ?Аз съм категорично против да храня банда *** които да се въдят като ***.
239
0
 
12
 
! Отговори
Кошмар преди 13 години
Това вече е кошмар!!Тези хора знаят ли как живеят обикновените хора?!!С колко пари разполагат на месец?!За какви синдикати става дума, за какво соц. правителство?!Наглост и безпомощност!Стига с тази криза на държавата и хората с в криза!!!Хората също нямат!!!
238
0
 
12
 
! Отговори
Потърпевщ преди 13 години
Крайно време е това недоразумение,*** и на Тренчев-т.н. социален министър Тотю Младенов да се присъедини с Желева,Ана-Мария и пр. и заедно да оглавят Сомалийското правителство.
237
0
 
4
 
! Отговори
Me преди 13 години
Дупка в хазната - що си мисля че с 25%-30% вдигане на минималната ставка ще реши проблема и не само този.
236
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз съм съгласен да се плаща за здраве, не съм съгласен да плащам за пенсии. Пенсиите трябва да са изцяло от частни фондове. Здравеопазването трябва да е чрез задължителни(!) осигуровки, както и евентуално доплащане, което да е толкова, че всеки да може да си го плати, същевременно да накара хората да не ходят за всяко кихане на лекар. Отделно може да има частни практики, но здравната вноска трябва да е задължителна.
235
2
 
17
 
! Отговори
шаш преди 13 години
Още спете!!! Още търпете!!! Плащаме за здраве и за пенсия, а получаваме един четвъртит!!! Аз лично не смятам, че това правителство трябва да изкара мандата си!!!
234
5
 
8
 
! Отговори
мале мале преди 13 години
тези осигуровки се вдигат не за да ми осигурят след 20 години една прилична пенсия да да ,цялата работа е да си закърпят скъсаните ***.нямат пари а и никой не инвестира в пенсионери./защото нямат пари именно за пенсионерите /.самата пенсионна реформа е изгнила .представете си има пенисонери които 25-30години взема пенисия *** живота и то на най-високия праг.той е работил 25 и още толкова взема пенсия.живковата пенсионна система ни набута пенсионери и сега ние ги храним.
233
2
 
19
 
! Отговори
Иван Иванов преди 13 години
Вноска пенсия скача за да издъраме *** и пенсионери а работещите да изнемогват. Вдигат стажа и шанса да доживеем до пенсия клони около 0! До кога българино ще търпиш това потъпкване на правата ти!
232
0
 
6
 
! Отговори
ицето преди 13 години
А зъбравих,а тоя хубосник до него Тренчев трябва да го хварлят на *** да го наебат,а после да го изядат.....
231
0
 
18
 
! Отговори
ицето преди 13 години
Абе защо имам чувството че тоя човек Тотю е постоянно пиян,той от 3 месеца само някви глупости мисли бе,няма да вдигаме пенсионната възраст ама ще вдигнем усигоровките(гениално решение),после- вземете *** у вас да им покажем как искаме да ги интегрираме,сега и това......Тоя човек е пиян.....