Вноска "Пенсия" скача с 3% от 2011

1% от тях ще отива във фонд "Безработица", договориха правителство и синдикати
5 окт 2010 19:33,
283
Вноска "Пенсия" скача с 3% от 2011
Снимка: БГНЕС

Осигурителната вноска да се повиши с 3%, се договориха правителството и синдикатите.

2% от тях ще отидат за фонд "Пенсии" и 1% - за фонд "Безработица". Ще се криминализира укриването на осигурителни вноски. Ежегодно ще се повишават минималните осигурителни доходи.

Нарастването на вноската за пенсии с 3% са предложили синдикатите на днешното заседание на тристранния съвет за сътрудничество. Това съобщи по-рано днес Божидар Данев, председател на БСК.

Ако предложението на синдикалните организации бъде прието, пенсионната вноска ще се увеличи от 16 на 19%. Божидар Данев определи тази идея като луда, подобно и на другото предложение всички средства, които се получават при внасяне на здравни осигуровки - 2 млрд. и 600 млн. лева - да бъдат налети в нереформираната здравна система.

Ако тази промяна бъде одобрена, тя ще влезе в сила догодина.

"Непрекъснато мачкаме икономиката, за да наливаме пари в нереформирани системи, коментира още Данев, определяйки позицията на правителството като паника, която отстъпва пред уличния натиск.

Вторична рецесия е прогнозата на председателя на БСК, ако се приемат днешните предложения. Данев добави, че в здравеопазването само за администрация се отделят 40 млн. лева, а броят им е 5000.

На заседанието днес е присъствал и премиерът Борисов.

„От днес нататък ще направим така, че парите за здраве ще отиват за здраве”, каза министър-председателят Бойко Борисов, който отиде заедно с министъра на финансите Симеон Дянков на извънредния Национален съвет на Българския лекарски съюз.

Още по темата
„Днес ще си говорим истината”, каза Бойко Борисов на лекарите. Той цитира стенограми от предните управляващи за това как се е вдигнала здравната осигуровка от 6 на 8% . От нея става ясно, че разликата до 8% е била резултат на стремежа парите да отидат в частни осигурителни, застрахователни дружества.

Той каза още, че ще изтегли зам. финансовия министър Владислав Горанов от надзорния съвет на НЗОК и тя ще бъде публично дружество. След като чуха тези думи, лекарите ръкопляскаха.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов каза, че парите, които те са поискали от правителството, са 205 млн. лева. Обещани са им 190 млн. лева до края на годината. Стана ясно, че лекарите са доволни от това.

Парите за здраве при 8% вноска са 2 млрд. 604 млн. Част от тези пари ще бъдат дадени за здравна карта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
15
 
! Отговори
Bobi-до Морски преди 13 години
Средната възраст на мъжете е 67-68 год,а на жените с пет години повече,което значи,че първите/АКО СА ЖИВИ!/ще взимат пенсия от 2 до 5 год.!При 37-40 год.трудов стаж за фонд"ПЕНСИЯ прави сума мин.20-30 хил.лв!!! И ЗА ТОВА СИ ПРАВ...АМА МНОГО ЗА ТАЯ КРАДЛИВА"***"!!!
229
3
 
13
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Както и да въртят и да го осукват комуно-ченгетата от ГЕРБ и БСП , без ПРЕМАХВАНЕ НА ПЛОСКИЯ ДАНЪК , въвеждане на ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК и осигуряване на събираемоста му от комунистическата олигархия налапала икономиката ни- НЯМА ДА СТАНЕ. Ама това не го очаквайте от сегашното ни поредно комунистическо правителство! Само ще си играят на котка и мишка с Европейските институции, ще бранят с гърди Господарите си(ДС/БКП)комунистическата олигархия и ще дерат Народа!
228
3
 
27
 
! Отговори
МоРсКи преди 13 години
Средната възраст при която умира Българина е 65-70.. вие направихте така, че един вид цял живот да блъскаме и да плащаме и да си умрем....... Айде без мен! Който иска да си плаща аз повече на тия крадливи управляващи една стотинка няма да им дам!
227
1
 
26
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
че от тия некадърници кво друго се очаква? Бездарни ***! Нали немаше да вдигаш данъците бе, тикво? До преди 5 дни го твърдеше! Това е пълно раздвоение на личността. Сутрин говори едно, на обед второ, а вечерта се отрича от всичко казано! Наистина изглежда драмата предстои!
226
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вземаш от тези които произвеждат и даваш на тези които не произвеждат - страшна реформа, особено в условията на икономическа криза.
225
2
 
25
 
! Отговори
bb преди 13 години
Заглавието не е коректно - вноска пенсии скача с 3 процентни пункта или с над 20%.Пак ще ни подстригват здраво!
224
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
най лошото е че пак ще го отнесат работниците
223
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НА ПРОТЕСТ!
222
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
най-лошото е,че тея 3% отиват за ***,за помощи
221
2
 
23
 
! Отговори
до 231 преди 13 години
а ти що гласува за Герб мой човек
220
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Приятелю ти си типичния ЕГОИСТ, а най-лошото е че дори несъзнаваш какви ще бъдат последствията от този твой първичен ЕГОИЗЪМ!
219
6
 
23
 
! Отговори
ДО 231 преди 13 години
20 ГОДИНИ ГИ СТИСКАМЕ ТЕЗИ ЗЪБИ ИЗПАДАХА ВСИЧКИТЕ
218
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е точно сега ли намерихте да увеличавата осигуровките бе профани? Толкова ли не можем да стиснете зъби за една година? Когато икономиката започне да расте, ще има пари и за здравеопазване, и за образование, и за пенсионери и т.н. Сега с това увеличение на осигуровките, ще видим увеличение на заплатите на кукуво лято.
217
1
 
30
 
! Отговори
ехх - ухх преди 13 години
даже правят предавания по телевизията като "великолепната шесторка" да помагаме на цигаските ***, да им помагаме, да ги вземаме вкъщи , да гихраним и да ги обичаме. Да стимулираме *** да прави още като му е кефда прави още и още като му е кеф, да се празни вътре, а ние да ги гледаме.А тия *** участници в "шоуто" се правят на състрадателни!!!???
216
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Румъния днес обяви, че сваля плоския данък от 16 на 10%. Ще се разминем като бързи влакове май.
215
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе какви са тези смешни синдикати? На кой са представители те? Аз не съм ги упълномощавам да ме представляват! И какво се получава напрактика - за да може някакви лелки да се пенсионират по-рано всички ние хората в активна трудова възрас ще трябва да платим. Нека натоварим и бизнеса, нака увеличим безработицата, нека изгоним чуждите инвеститори, нека изпаднем в дълбока рецесия, защото на леля Пена вече не и се работи и иска да се пенсионира.
214
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТИ ПАК АКО СИ МИСЛИШ ЧЕ ОТИВАТ ПРИ *** ТЕЗИ ПАРИ
213
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
предлагам да ни облагат на килограм -теглят ни един по един и ако например съм 85 кила хоп 85% данък
212
1
 
17
 
! Отговори
За мангалите преди 13 години
Аз смятам, че е добре да повишат данъците на 99% и всичките пари да ги дават на горките безработни ***. Ние ще си живеем добре и с останалия 1% ...
211
2
 
2
 
! Отговори
don barovec преди 13 години
as ni6tno ne pla6tam ot godini otdavna sam sprql da pla6tam tea gluposti daje i zastrahovka na kolata ne pla6tam ni6to ti kazvam i voda si krada i tok tuka v taq darjava samo taka 6a sa oprai6 i benzina go zimame na dalavera 1.20 litara :)