Първанов: Не ни трябва бабаитлък, а силна държава!

АБВ-то ще е коалиция на духа и лаборатория на идеи
11 ное 2010 14:15,
435
Първанов: Не ни трябва бабаитлък, а силна държава!
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов определи зараждащото се движение АБВ като коалиция на духа, лаборатория на нови алтернативни идеи, сбор от съмишленици, които търсят решение не от гледна точка на партийните идеологии.

В почти едночасовото си слово държавният глава остро разкритикува управлението на Бойко Борисов и определи опасенията на БСП, че ще разцепи партията като „смешен плач“.

Първанов отново повтори, че Бойко Борисов не се справя с кризата, но днес добави, че „кабинетът изглежда все така безпомощен“.

„Има дефицит на компетентност в настоящето управление. Лидерът не е длъжен да знае всичко, но той трябва да навлезе в материята, за да може да взема информирано решение. Незнанието и липсата на воля не трябва да се прикриват с измислени скандали. Има високомерен гневен патос, който може да стряска някого, но вече буди все повече насмешка“, категоричен бе Георги Първанов.

Според него твърдата ръка без умно и добро управление става рисково.

„Управлението не е бабаитлък, а ангажимент за решаване на проблемите“, каза още държавният глава.

Той беше категоричен, че има сериозна криза на управлението и по думите му не може „министър с манталитет на счетоводител“ (Симеон Дянков – бел. ред.) да формира визията за развитие, а с избирателния кодекс ГЕРБ да си осигуряват служебна победа.

„Необходима ни е здрава и добре уредена държава, силна, а не силова“, добави Първанов.

Според него правителството на ГЕРБ работи на парче, без визия и непрекъснато променя правилата.

В тази връзка той посочи, че ролята на АБВ е да стимулира дебат по основните проблеми, като целта е под светлината на прожекторите да се появят професионалистите, в които си струва да се инвестира.

И когато дойде времето за формиране на нов управленски екип, компетентните хора да се знаят, „а не да се търсят по кръстовища и тъмни кътчета“, подчерта държавният глава.

„Ние се обединяваме около идеята за едно възраждане на българската нация, което минава през помирението. АБВ е територия на историческия компромис“, заяви Първанов.

Още по темата

Той подчерта, че в движението участват хора експерти, с различни позиции, доскорошни противници, което било исторически компромис между лявото и дясното.

„Нямаме нужда от нов ляв или десен проект, а от граждански проект, който да събере най-силното от дясното, лявото и центъра“, обясни още идеята на АБВ Георги Първанов.

Първанов категорично опроверга всички слухове, че ще разцепи БСП и обяви, че той никога не е разединявал, а е обединявал българския народ.

Той заговори за алтернативна икономическа политика, политическа култура и за възраждане на ценностите и българския език, като подчерта, че никога в българската политика не е използван такъв агресивен речник, което показвало слабост.

„Никой не иска провал на сегашното правителство. Въпросът обаче не е в това да изкара мандата, а трябва да има воля за неотложните реформи“, категоричен е Първанов.

Според него нямало нужда от замазване на проблемите и от фалшиво спокойствие, а от реален дебат извън партийните централи, както и да бъдат създадени клубове по места.

След словото си Георги Първанов обясни пред журналисти, че работата на държавния глава е да се занимава с политика.

Така той отговори на критиките, че участвайки в гражданското сдружение, АБВ вече не трябва да се нарича президент, и на искането на Волен Сидеров за импийчмънт.

„Някъде чух, май премиерът го каза, че президентът не може да се занимава с политика. Ако президентът не се занимава с политика, с какво се занимава. Това, че съм тук, и словото, което произнесох, надявам се не издава някаква боязливост", коментира държавният глава.

На въпрос АБВ ще участва ли в изборите, Първанов беше категоричен: „Такъв въпрос не е поставян. АБВ е гражданско сдружение".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
321
2
 
15
 
! Отговори
rm преди 13 години
Гоце, *** си с мир!
320
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ал. петров е продукт на гоце. Яне е продукт на Ал.Петров. На някой още да не му е ясно???
319
2
 
9
 
! Отговори
гоце архара преди 13 години
не ни трябват мафиоти бракониери доносници
318
10
 
3
 
! Отговори
опа! - ха-ха преди 13 години
Ако приемем "съпротивата" за зло, то се върви в добра посока ! "Злото е нееволирало добро!" Първанов продължавай напред, останалото е само лай!
317
2
 
6
 
! Отговори
мръсника преди 13 години
A,Б,В - комуниста крадеГ,Д,Е - иска пак да ни еееее
316
4
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
Така е Цербер,като *** са!Може и да няма никакво послание или разсъждение в постинга им,но псувни и обиди има колкото щеш!Тъжна работа!Но знаеш ли, това е истината за нашия народ!Така е било по турско,така е било и при Кобургите и при комунистите.Една част и то май по голямата е със свалени *** и надупена на властта за да бранят хлебеца си.И най смешното е,че всеки несъгласен с тях е набеден като комунист!А не виждат безпринципността на патрона си а нас ако може в една плюнка ще ни удавят!
315
7
 
4
 
! Отговори
Цербер преди 13 години
Конституционният съд отмени "изгарянето" на отпуските след 2011 г.Страхотна новина в полза на хората, ама гледай сега как *** от Герб ще започнат да плюят КС, че е комунистически въпреки, че поправката е в интерес на всички.
314
1
 
10
 
! Отговори
хаха преди 13 години
АБВ-то ще е коалиция на бивши и настоящи комунисти и лаборатория на идеи как да ограбим още повече държавата.
313
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***-бандити се роят,обединява ги силното желание да крадат и източват.
312
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отново партинзалък и манипулация,с трици да ловят маймуни.
311
2
 
16
 
! Отговори
Карина преди 13 години
Aх, тия мили хора, все против конфротанцията думат, все за обединение, помирение и толерантност призовават, а вината поемат с мезета, колкото може по-големи от държавната софра Нова смард на комуноидната мисъл се разнесе над Родината ни
310
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БСП не е българският народ!!!! доста изостанахме а на всички просто съм им дълбоки джобовете!!!
309
1
 
6
 
! Отговори
до 304 преди 13 години
мдааааааааааа, особено оная земеделска ***. мноооого респектираща:)
308
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ББ да си опича акъла,че друга алтернатива няма!Като ги гледам агенти на ДС,откровенни крадци и бандити,хора ламтящи за власт и желание да източват и ограбват по старому,ей тъй по комунистически!
307
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха ха платените Герберчета из форумите се наакаха нещо. Май усетиха , че скоро ще изхвърчат от власта и ще им се иска възмездие за лъжите, които дрънкаха, как щели да се справят с кризата, /явно като докарат до фалит държавата/ как щели да се справят с престъпноста а тя се е увеличила през тяхното управление, как щели да борят контрабандата а тя двойно по-висока, сивия сектор и той двоен. Още чакаме осъден министър от тройната, чакахме да паднат сараите на Доган, явно всичко е лъжи,лъжи,лъжи...
306
0
 
1
 
! Отговори
Йордан преди 13 години
И ти не ни трябваш, ама още те търпим.
305
0
 
3
 
! Отговори
Civic Mundi преди 13 години
Но днес нещата са различни, живеем в една България която е по-отворена към света, но разкрачена между Русия и Европа. Избора е между средновековен феодализъм и модернизиране.''Другарите'' не искат модернизация, защото това знначи че трябва да пуснат кокала и да отговарят за золумите си. За това прехода ще завърши успешно, когато видим знакови фигури като Гоце мАсковски в раирана пижама!
304
7
 
1
 
! Отговори
FELDMARSCHALL преди 13 години
Гласувайте за БНСП - Българска национал-социалистическа партия! Това е спасението за народа! За Бяла и Арийска България! Бог с нас!
303
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За да изградиш една здрава къща е нужна - здрава основа, здрав фундамент. Не може да строиш върху пясъка - на лъжите и да рониш партийни крокодилски сълзи.
302
0
 
5
 
! Отговори
Civic Mundi преди 13 години
20 години по-късно започнаха да излизат истини за прехода, замислен от КГБ и осъществен от ДС.Не че хората не знаеха какво става, просто всички бяхме заети с оцеляването и оставихме червената ламя да вдигне глава и да ни настъпи. Истината се исопачава или покрива и днес от ''другарските'' медии а кучетата на другарите са все още активни.