Русия: Няма на всяка цена да строим "Белене"

Към днешна дата стойността на централата е 6,7 млрд. евро
Обновена: 26 ное 2010 10:08 | 26 ное 2010 10:07,
113
Русия: Няма на всяка цена да строим "Белене"
Снимка: БГНЕС

Русия няма да строи АЕЦ "Белене" на всяка цена, заяви пред български журналисти в Москва генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко.

Според него, ако фиксираната окончателна цена бъде под 6 милиарда и 400 милиона евро, проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже да участва в него.

Изчислена към днешна дата, стойността на централата е 6,7 млрд. евро, посочи Кириенко, като се позова на подписаните договори и добави, че всяко забавяне увеличава стойността на проекта.

"Макар и с нежелание, от "Росатом" се съгласихме да фиксираме цената при възможно най-ниска рентабилност, каза ръководителят на държавната корпорация, цитиран от БНР.

"Още веднъж пресметнахме всички възможности, защото ситуацията около "Белене" е уникална, след като почти цялото оборудване за централата е произведено. Така че фиксираната цена е от 6,4 милиарда евро, може би малко по-ниска, но резерви за допълнително сваляне няма. За точната сума се водят преговори. Не можем обаче да слезем под нивото на минимална рентабилност и ако трябва, ще се откажем от проекта, ще го направим", изтъкна Кириенко.

Ако до пролетта на идната година не бъде взето решение за строителството на централата, ще възникне въпросът какво да се прави с готовото вече оборудване.

По думите му първият бетон може да бъде излят още през септември догодина, а първият реактор да заработи до 2016 година.

"Проектът е изгоден и за двете страни", категоричен беше шефът на "Росатом", като посочи, че направените инвестиции ще се възвърнат за по-малко от 19 години.

Сергей Кириенко потвърди готовността на Русия за дялово участие в АЕЦ "Белене", като очаква то да бъде между 30 и 40%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
2
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Каква смелост само на Бойко, като се прави на силен пред руснаците и им определя условия! А къде беше тази юнашка стойка на партньорите му от идиотократи за силна България, когато те-Костов и Сие подписваха смъртния акт на АЕЦ КОЗЛОДУЙ? Същият този ЕС, пред който Борисов се покланя като пред идол сега (значи и ние българите) ни измами и натири в миша дупка! А сега трябвало да изпълняваме всичките им директиви!
70
2
 
3
 
! Отговори
къри преди 13 години
Прогнозната цена на АЕЦ Белене е 7 евроцента,става дума за себестойност.На потрбителя ще струва около 30 ст.Цената на ядреното гориво се е увеличила 10-15пъти,цената на съхранението около20 пъти,подръжката около 10 пъти.Плюс това ,бизнес с Русия си е огромен риск.
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако тези *** са ми "братушки" , по-добре да се гръмна
68
1
 
3
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Борисов днес каза, че само след като изслуша Йотингер, ще реши какво да прави по поправката на договора с руснаците за Южен поток! Какъв светъл пример за подчинение е безхарактерност. А иначе има зъбки да прави физиономии на руснаците и да иска за тяхна сметка да ни правят АЕЦ. Ако някой е откраднал пари по проекта, то той е в българския парламент. Руснаците не са ни виновни за това и сега да плащат от себе си заради нашите корумпирани политици.
67
4
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Преди 10 г. цената на Белене беше 4 милиарда евро При годишна инфлация от 5% днес тези пари са 6 милиарда, но руснаците искат повече... Какво ви очудва???Сметките, обаче, не излизат, защото Руснаците включиха и 500 милиона, които Бойко иска като Рушвет..., о пардон, като "консултантски"..., за нещо дето го има и в момента готово и русначите го строят в още 10 ( Десет) копия по света...!!!
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В ЕС НЯМА да се строи АЕЦ с руски реактори. Има милиони европейци които категорично се противопоставят на това.
65
7
 
4
 
! Отговори
обективен преди 13 години
Русначетата този път не трябва да ни прощават! Съдене до дупка за такива като нашите официални, държавни американофили! През 2020 г. само след изричното съгласие на руската страна, може да се продължи експлоатацията на двата реактора на КОЗЛОДУЙ. Тогава братушките трябва да откажат да го направят и да ни остават без ток! Така най-накрая българският народ ще види, наистина по болезнен начин, своите национална предатели!
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
требе да се търсят откраднатите пари от АЕЦ БелеНЕ
63
3
 
0
 
! Отговори
бакал преди 13 години
Защо след десет години да заменят сегашните? Защо не се посроят два още сега? Преди петнайсетина години, когато АЕЦ Козлодуй беше обявен за една от десетте най-опасни централи в света и беше подписан договорът за затварянето на първи и втори блок, се заговори за построяването на седми и осми блок, но проблемът беше с охлаждането. И тогава, ако си спомянм правилно, общото мнение на експертите беше, че този проблем ще се реши със затварянето на четирите малки блока.
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
3 млрд. евро дори да ги сложиш в банка, дават 120 - 150 млн. евро годишно, с което може да си покриеш разликите в цената на тока без да се набутваш в никакви филми. За приходи от износ забравете, никой няма да ви даде да трупате пари за неова сметка.
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
с този инфлационен договор за оборудването на аец излиза че рашъ има интерес нещата да се протакат и цената да расте без да се взима под внимание моралното остаряване на реакторитевсе едно сега да ви кажат да платите сто бона за лампов телевизор рубин които сте поръчали през 80-те години
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
себестойността Беленския ток ще е 3.5 ст., на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а на 1 до 4-ти реактори беше 0.2 ст.----------------Себестойността на беленския ток МОЖЕ БИ ще бъде 3,5 ст., тогава трябва да се направят още два блока в Козлодуй, където тока е под 2 ст. Защото два реактора в Козлодуй след десетина години ще заменят сегашните блокове и ще ползват същата инфраструктура.
59
1
 
1
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,Преди 10 г. цената на Белене беше 4 милиарда евро При годишна инфлация от 5% днес тези пари са 6 милиарда Какво ви очудва???За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България само АЕЦ Белене със себестойност на тока от 3.5 стотинки не стига, а проблама Енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... Необходимо е просто днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Либерализиран пазар и разделяне чрез ЗЗК, участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Какво ще се случи...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ще ги застави да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция.Но1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП-тата, остават само Преносители и разпределители, но се въвежда постоянен контрол на инвестициите "загубите".3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи от Производителите и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите, като законово не се допуска Диверсификация по дейностите - Производство, Пренос, Продажби (чрез ЗЗК).5. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., струваща 72 стотинки за киловат, а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността Беленския ток ще е 3.5 ст., на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а на 1 до 4-ти реактори беше 0.2 ст.6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма банка в Европа която ще даде заем за АЕЦ БелеНЕ - това е главната причина за това изявление.Колкото по скоро се откажем от гьола БелеНЕ толкова по малко пари ще загубим.
57
0
 
5
 
! Отговори
Х преди 13 години
Добре. Няма да строим АЕЦ-ца. Ще плащаме ток от фотоволтаици! Колко? Ами в пъти по-скъп, с преференциално изкупуване. Крайният потребител? Да го духа, важното е да върви далаверата. Това, първо. Второ, само до 10 години, с криза в нефтените запаси и увеличение производството и ползването на хибридни и електромобили, рязко ще скочат нуждите от евтина електроенергия. Дори в родната ***. Бизнес за стотици милиарди. Вижте Израел. Тотално изграждане на електро-зарядни станции. Ама *** ругае!
56
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Червените *** какво ще кажат по въпроса
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-добре да навием Ирак да им продадем оборудването и да се оправят те с руснаците, тези пари може да се вложат в селско стопанство, защото без ток може, но без ляп ще ритнете петалата за един сезон. Скоро не само няма да има индустрия, но и западняците като обеднеят, няма да има и туризъм. Съответно дефицита ни ще скочи до небето. Идва време да се сее жито и да се купуват пушки. И ПРО съответно.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега енергоразхода в България е малък, щото индустрията почти я няма, но това се надявам да не продължава така. ---------------- Това ще продължава така още дълго време, при тая криза и при наличието на китайци, виетнамци и всякакви други и при още някое друго червено правителство, индустрия няма да има. Ще има само дребен алъш-вериш.
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знаете ли колко пари сме изгубили досега от спрените 4 малки блока в Козлодуй?-------------- Много интересно колко пари сме изгубили? Като се има пред вид, че след 92-3 година индустрията се срина и потреблението на ток е намаляло с 30-40%. Блоковете са спени поради излишъци от ток, дори сега имаме възможност да изнасяме, но няма кой да го купи.
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
5 милиарда..честито бръснене,замръзяване за заплати и пенсии да 2020 г. :)))))