Русия: Няма на всяка цена да строим "Белене"

Към днешна дата стойността на централата е 6,7 млрд. евро
Обновена: 26 ное 2010 10:08 | 26 ное 2010 10:07,
113
Русия: Няма на всяка цена да строим "Белене"
Снимка: БГНЕС

Русия няма да строи АЕЦ "Белене" на всяка цена, заяви пред български журналисти в Москва генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко.

Според него, ако фиксираната окончателна цена бъде под 6 милиарда и 400 милиона евро, проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже да участва в него.

Изчислена към днешна дата, стойността на централата е 6,7 млрд. евро, посочи Кириенко, като се позова на подписаните договори и добави, че всяко забавяне увеличава стойността на проекта.

"Макар и с нежелание, от "Росатом" се съгласихме да фиксираме цената при възможно най-ниска рентабилност, каза ръководителят на държавната корпорация, цитиран от БНР.

"Още веднъж пресметнахме всички възможности, защото ситуацията около "Белене" е уникална, след като почти цялото оборудване за централата е произведено. Така че фиксираната цена е от 6,4 милиарда евро, може би малко по-ниска, но резерви за допълнително сваляне няма. За точната сума се водят преговори. Не можем обаче да слезем под нивото на минимална рентабилност и ако трябва, ще се откажем от проекта, ще го направим", изтъкна Кириенко.

Ако до пролетта на идната година не бъде взето решение за строителството на централата, ще възникне въпросът какво да се прави с готовото вече оборудване.

По думите му първият бетон може да бъде излят още през септември догодина, а първият реактор да заработи до 2016 година.

"Проектът е изгоден и за двете страни", категоричен беше шефът на "Росатом", като посочи, че направените инвестиции ще се възвърнат за по-малко от 19 години.

Сергей Кириенко потвърди готовността на Русия за дялово участие в АЕЦ "Белене", като очаква то да бъде между 30 и 40%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 2020 година поне България ще произвежда много повече енергия отколкото използва, идеята за Белене е да бъде 100 процента за износ-------------------- А на кого ще изнасяш, бре? Всички комшии си строят АЕЦ, и то не защото ние не строим, а за да си го произвеждат сами тока. На Сирия и Ирак ли ще продавате? Това да не е вода, да го налееш в туби и да го закараш дотам? Като построиш 3000 км далекопровод и ще ти излезне златен тока. Се едно да изнасяме за Португалия...
50
5
 
3
 
! Отговори
:) преди 13 години
Бойко пак прецакан :) Като не е в час, защо не слуша Костов???
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Арева и Сименс спечелиха финладската АЕ.2003 - цената беше 3мрд за 1600МВ, сега съда решава за "допълнителни" разходи от 3.4мрд = повече от 6мрд!!!Ако цената не се фиксира в договора, ще плащаме после. Вече се говори, че Сиеменс иска да строи, но не иска да дава фиксирана цена, т.е. и за Сиеменс БГ дава малко пари.
48
10
 
6
 
! Отговори
Васо преди 13 години
Тука много експерти бре. Кога се изучихте толкоз, че и от АЕЦ-ове взехте да разбирате, инфраструктури, енергоемкости. Бравос. Аз пък ще се връщам назад към природата и ще ми трябва ток да си зареждам електрическата кола. Та искам да се строи.
47
4
 
8
 
! Отговори
инуендо преди 13 години
Надупиха ни да приемем за газопровода, който ще мине през България и ще опустоши единственото стойностно нещо, което е останало в нея - нейната природа, само и само за да приемат идеята за "Белене".Сега направиха едно от двете логични действия при надупване - забиха си руската кубинка в задните ни части. :)
46
1
 
2
 
! Отговори
ceci_ преди 13 години
Ima, no stranno kak "chastnijat investitor" CEZ ne obnowiawa mrezhite za da namali zagubite, za smetka na towa iska taksa elektromer ... kojato da e procent ot fakturata?!? Da im se ne nachudish. A kato se otrezhe klona s iznosa na tok, horata oswen che shte se bijat za banani w LIDL, shte go prawiat i na tymno... za po-demokratichno razbira se.
45
4
 
4
 
! Отговори
стг преди 13 години
Сръбският вестник Политика публикува анализ и интервю със Светослав Булатович, търговски директор на енергийния търговец EFT. Булатович заключава, че Белград няма изгода да участва в АЕЦ "Белене".Булатович пресмята, че цената на електричеството на сръбската граница ще бъде не по-малко от 60 евро за мегават час и то само ако се сбъднат прогнозите на инженер-архитекта на АЕЦ "Белене" Worley Parsons за себестойност от 37 евро на мегават час произведена електроенергия.
44
3
 
5
 
! Отговори
стг преди 13 години
до 2020 година поне България ще произвежда много повече енергия отколкото използва, идеята за Белене е да бъде 100 процента за износ, никой никога не е имал предвид АЕЦ Белене да е за вътрешни нужди
43
6
 
13
 
! Отговори
666 преди 13 години
нека сега държавата да плаща милиардите евро за нова АЕЦ, като насила затворихме 4 работещи и напълно безопасни реактора от които България можеше да печели много пари. Знаете ли колко пари сме изгубили досега от спрените 4 малки блока в Козлодуй? Съд и смъртни присъди за тези национални предатели които подписаха документите с които почти ликвидираха едно от малкото работещи неща в държавата! Затова няма пари и няма и да има, защото вместо да печелим ние губим...
42
1
 
12
 
! Отговори
Loshiq преди 13 години
Произвеждаме най евтиния ток в Европа а плащаме като германци.
41
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички, които са подписали договора за АЕц Белене да отиват на съд. Доган, Царя и СереГей - в затвора!
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От италианци знам, че много съжаляват за затворените си АЕЦ......................................*** си и много лъжеш. няма нужда - няма да ти се отвори паршута
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 49Енергоразхода в момента е с около 40% загуби. Тост, България има резерв за по високо ефективно потребление на ток.
38
0
 
3
 
! Отговори
р.овч. преди 13 години
48, а предишните образовани лъжци и крадци с лъскавите костюмчета и златните часовници въобще не ги бръснеха за сливи. по-добре честен ***, отколкото образован крадец.
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Парадокс! е си строим нова централа, за да можем да си я разширяваме, въпреки, че вече имаме готова за разширение такава. Много умно.
36
6
 
3
 
! Отговори
Иван преди 13 години
От италианци знам, че много съжаляват за затворените си АЕЦ, защото загубиха голяма част от атомните си технологии. Имат доста ТЕЦ на газ и въглища. Сега планират да е върнат осново в атомния бизнес съвместно с французите.Проблемът е, че с такива като Боко, на нас гледат само като територия.За интелектуалното ниво на българите чуждите ръководители съдят по нивото на тези с които се срещат - Бойко, Цецо, Цецка, .....
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 13 години
Ще бъде както се разберем - не е проблем България да има 51% собственост, а Русия 49%. Два реактора, колкото и да струват, са по-евтини от цяла централа.Не смятате ли?
34
1
 
4
 
! Отговори
kk преди 13 години
Никакво АЕЦ нямат още и няма да имат!Всичко беше мъгла,за да ги заблудят!Нямат интерес и те да наливат луди пари,когато американците и германците ще им строят тръбите за Набуко!Те ще печелят от транзитирането!Трябва ли да Ви обяснявам още,че всичко беше един добре изигран цирк от страна и на Русия и на САЩ!Бойко да каже,но не му стиска!
33
5
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Старите болшевишко-кагебейски номера - били вече произвели железата... - амикак ще ги произвеждаш като няма договор за цената... - но времената на изнудване, рекетиране, на поставяне пред свършен факт отминаха......Мога да им препоръчам да си пласират ламарините при Уго или при Чик Чи Рик...
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
италия си внася почти цялата ел енергия и не виждам да живеят бедно. Българите имат АЕЦ и пак духат таратора!