Точковата система пада. Пенсионер – срещу 5 бона

BG единствената в ЕС, която позволява купуването на стаж
Обновена: 9 дек 2010 14:24 | 9 дек 2010 10:50,
339
Точковата система пада. Пенсионер – срещу 5 бона
Снимка: Булфото

Около 5000 лева ще трябва да плати всеки, който иска да се пенсионира, но не му стигат 5 години трудов стаж.

Това е предвидено в текст от Кодекса за социално осигуряване, който парламентът прие на второ четене. Мярката всъщност би трябвало да е социална. Не като такава обаче я приема опозицията.

Сметката колко ще струва предсрочното пенсиониране направи депутатът от ДПС Хасан Адемов. Като възможна причина за недостиг на осигурителен стаж той посочи студентските години.

"Ако искат да разчитат на осигурителни права, тези хора трябва да платят еднократно между 4500 и 5000 лева", посочи Адемов.

Депутатите от „Коалиция за България” предлагат да се приеме възможността за разсрочено плащане на тези пари.

"С този текст наказваме хората, които са имали „нахалството” да се образоват, да работят, да получават по-високи заплати и да внасят по-високи вноски", посочи бившата социална министърка Емилия Масларова.

Колегата и Захари Георгиев пък е на мнение, че тази група хора няма вина за това, че няма осигурителен стаж, върху който се начисляват осигуровките. За да докаже твърдението си, той предложи на депутатите да си направят експеримент – да позвънят на вестникарска обява за работа с въпроса дали се предлага трудов договор и осигуряване на реалното възнаграждение.

Шефът на социалната комисия Драгомир Стойнев пък даде друг пример – с човек на 63 години, на когото не достигат 2 години стаж. Държавата му казва, че или плаща сега кеш, или остава без пукнат лев до навършване на законовата възраст.

Още по темата

"Прехвърля се тежестта на кризата, това, че държавата не може да се справи с нея, върху обикновените хора”, обобщи Мая Манолова, също от БСП.

Мощната атака на опозицията беше посрещната от Емануела Георгиева от ГЕРБ. Тя направи уточнението, че в закона е записана възможността за закупуване на до 5 години стаж. Тоест на някого може да не му достигат 6-7 месеца. Георгиева допълни, че в Европа няма друга държава, в която да е позволено купуването на трудов стаж.

"Това като разсъждение отива на Симеон Дянков или на някого от бюджетната комисия, но не отива на хора от социалната комисия", върна веднага репликата Манолова.

Кодексът за социално осигуряване предвижда от началото на следващата година да отпадне точковата система за пенсиониране. Оттогава влиза в сила изискването за 34 години трудов стаж за жените и 37 за мъжете.

Възрастта за пенсиониране пък ще достигне 60 години за нежния пол и 63 за силния.

Предвижда се и поетапно увеличаване както на осигурителния стаж, така и на пенсионната възраст. През 2026-а вече жените ще се пенсионират на 63 години, а мъжете – на 65.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още по темата: ДПСБСП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
1
 
2
 
! Отговори
alieno преди 13 години
На знам орел ли си или костенурка, но явно си мислиш, че ще жшвееш с тях.Или мислиш като някои от депутатите, които днес разбрах че не правят разлика между хабилитирано и рехабилитирано лице!
266
1
 
2
 
! Отговори
Не плащам преди 13 години
до 253Много си прав, дано скоро повечето се осъзнаят
265
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
егати простотията и от къде един работник за 300-400лв ще намери 5000 лв. ако състоянието му не позволява да работи до навършване на годините
264
1
 
9
 
! Отговори
Адмирал преди 13 години
Такива *** и шушумиги ни управляваха, но като тези гербери-*** нямаше. Ние платихме, плащаме и ще плащаме сметките на червените олигарси, червената партия и нейните клонинги - ндсв, атака, герб, рзс, абв, сдс, дпс...т.н. Честито!!!
263
1
 
4
 
! Отговори
ПРАВДА преди 13 години
Аз съм на 42години,имам 40години трудов стаж.Та въпроса ми е - защо да не мога да се пенсионирам.За да спестя глупави отговори - работя от 18годишен,Първа категория.
262
1
 
0
 
! Отговори
до ааа преди 13 години
Вервай,вервай...
261
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ОБРИЧАТ НА СМЪРТ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА...
260
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е лудост! Как възрастен човек ще извади толкова пари на куп?
259
1
 
3
 
! Отговори
ЦИРК преди 13 години
ЧЕСТИТО!
258
3
 
2
 
! Отговори
ЗАЩО да плащате ли . преди 13 години
ЗАЩОТО не искахте точковата система!?ЗАЩОТО ги избрахте!ЗАЩОТО Те направиха това което искахте!ДА ВИ О П Р А В Я Т!
257
1
 
3
 
! Отговори
Иво преди 13 години
А,защо отново няма яснота за пенсионирането при първа и втора категория труд.Знаят ли господа-управляващите колко живеят тия хора след като се пенсионират(дори и с няколко години по-рано),особено тия,които са в хим.промишленост.Преди няколко години промениха кат.от 1-ва на 3-та (в НХК-Бургас),а условията при които се работи са си същите-дори по-зле.Осъзнайте се!
256
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Слагат още по голям четал на бъдещите пенсионери,да не забравят че тия които го предлагат и тия които го преемат че и те трабва да се пенсионират след време,незнам какви толкова абсурди закони се преемат постоянно,толкова ли е трудно да преемат законите например на една германия...!!!!!!! или на някои депотатчета и политици,бизмесмени,не им пасват такива закони.
255
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 257 Четеш ли какво си написал,или си природно ***?Кой ще наеме възрастен човек на работа????
254
2
 
25
 
! Отговори
втвърдител преди 13 години
Такъв геноцид и цинизъм никога не е било.Защо се сравняваме със западните страни,стандарта там е различен.Хората у нас са амортизирани още на 45-50г.Какво да се очаква от тях до 60-63г.Дано доживея до пенсия.
253
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе еи мамимуни ...работете и плащаите , че кои ще издържа ***
252
2
 
46
 
! Отговори
Математика преди 13 години
Факт е, че България е страната от ЕС с най-ниска средна продължителност на живота. Нека да вземем за пример мъж, който е завършил образованието си на 25г. и е имал шанса да започне веднага работа. Да приемем че за целия си трудов стаж ще има само 3г. прекъсване. Това означава, че той ще отговаря на условието за пенсиониране когато е на 69г. При средна продължителност на живота 68.5 години, просто няма шанс за пенсия. Налага се въпроса: ЗАЩО ДА ПЛАЩА ОСИГУРОВКИ ПРИ ТАКАВА ПЕРСПЕКТИВА ???
251
24
 
8
 
! Отговори
aaa преди 13 години
не искам да вярвам, че в България хората са толкова прости като в този форум.четете, образовайте се.1. парите на сегашните пенсионери са изядени отдавана, от червените ***. така че ние ги храним. ако искате да баба ви да взима 1000 пенсия трябва да отделите има няма 60-70% от заплатите си за данъци.2. навсякъде по света хората работят и до 70 и до 80 годишна възраст, защото се чувстват полезни за обществото, само ние и гърците чакаме държавата да ни храни на старини. 3. стига сте плюли
250
1
 
1
 
! Отговори
Don Petrucho преди 13 години
Shto li ne vi ... ....... ..... vdigaite be to onq ot gore vsichko vijda!Samo vie oshte ne bqhte ni nanizali t.e. uredili da rabotim do dalboki starini
249
3
 
5
 
! Отговори
Веселина преди 13 години
За съжаление е точно така. И аз съм мислила да заминавам, но точно усещането да си чужденец в мястото, където живееш и работиш ме спира. А и все ми се иска да повярвам, че и в България може да се води социална "социална политика"! Според мен пенсионната възраст трябва да е около 55години максимум! На тази възраст все още имаш и сили, и желание, и здравето да живееш пълноценно и за себе си!
248
3
 
1
 
! Отговори
Milano преди 13 години
Do: vse3naiko. Sas sigurnost si ot malko vreme v Italia i ne si 3apo3nat s newata. Nad 50% ot pensionerite v ITL. v3imat m/u 450/550 evro, s tia pari sled kato si tuk 3naew kakvo moje da si po3voliw- niwo....??? Na vseki e ma4no da napusne rod. si miasto,boli, no ne predavai pogrewnata misal, 4e v ITL. " vsi4ko jivo wo leti se iade" .