Точковата система пада. Пенсионер – срещу 5 бона

BG единствената в ЕС, която позволява купуването на стаж
Обновена: 9 дек 2010 14:24 | 9 дек 2010 10:50,
339
Точковата система пада. Пенсионер – срещу 5 бона
Снимка: Булфото

Около 5000 лева ще трябва да плати всеки, който иска да се пенсионира, но не му стигат 5 години трудов стаж.

Това е предвидено в текст от Кодекса за социално осигуряване, който парламентът прие на второ четене. Мярката всъщност би трябвало да е социална. Не като такава обаче я приема опозицията.

Сметката колко ще струва предсрочното пенсиониране направи депутатът от ДПС Хасан Адемов. Като възможна причина за недостиг на осигурителен стаж той посочи студентските години.

"Ако искат да разчитат на осигурителни права, тези хора трябва да платят еднократно между 4500 и 5000 лева", посочи Адемов.

Депутатите от „Коалиция за България” предлагат да се приеме възможността за разсрочено плащане на тези пари.

"С този текст наказваме хората, които са имали „нахалството” да се образоват, да работят, да получават по-високи заплати и да внасят по-високи вноски", посочи бившата социална министърка Емилия Масларова.

Колегата и Захари Георгиев пък е на мнение, че тази група хора няма вина за това, че няма осигурителен стаж, върху който се начисляват осигуровките. За да докаже твърдението си, той предложи на депутатите да си направят експеримент – да позвънят на вестникарска обява за работа с въпроса дали се предлага трудов договор и осигуряване на реалното възнаграждение.

Шефът на социалната комисия Драгомир Стойнев пък даде друг пример – с човек на 63 години, на когото не достигат 2 години стаж. Държавата му казва, че или плаща сега кеш, или остава без пукнат лев до навършване на законовата възраст.

Още по темата

"Прехвърля се тежестта на кризата, това, че държавата не може да се справи с нея, върху обикновените хора”, обобщи Мая Манолова, също от БСП.

Мощната атака на опозицията беше посрещната от Емануела Георгиева от ГЕРБ. Тя направи уточнението, че в закона е записана възможността за закупуване на до 5 години стаж. Тоест на някого може да не му достигат 6-7 месеца. Георгиева допълни, че в Европа няма друга държава, в която да е позволено купуването на трудов стаж.

"Това като разсъждение отива на Симеон Дянков или на някого от бюджетната комисия, но не отива на хора от социалната комисия", върна веднага репликата Манолова.

Кодексът за социално осигуряване предвижда от началото на следващата година да отпадне точковата система за пенсиониране. Оттогава влиза в сила изискването за 34 години трудов стаж за жените и 37 за мъжете.

Възрастта за пенсиониране пък ще достигне 60 години за нежния пол и 63 за силния.

Предвижда се и поетапно увеличаване както на осигурителния стаж, така и на пенсионната възраст. През 2026-а вече жените ще се пенсионират на 63 години, а мъжете – на 65.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още по темата: ДПСБСП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Исках да попитам някой знае ли дали майчинството се брои за трудов стаж."Вероятно ще трябва да върнеш парите за майчинство в троен размер, за да се зачете. Или пък още 1000лв над тия 5000лв?Едва ли депутатският мозък е измислил по-малка дивотия.
286
1
 
7
 
! Отговори
nexusss преди 13 години
Приятелю, ти, аз и такива като нас (реалисти) сме се родили на погрешното място май....Тука такива като нас не виреят, или ако случаааайно станат по известни личности ги отстрелват като дивеч. Тука на почит са послушните и робски душици, лесни за манипулация:) Wee to Bulgaria!!!
285
1
 
1
 
! Отговори
alieno преди 13 години
Да. Също казармата и военния запас.Следването също, но за него се плаща близо 80лв. на месец. От него можеш да си купиш колкото не ти достига , но не повече от целия курс на обучение.Парите вече на куп!
284
1
 
3
 
! Отговори
Tastar преди 13 години
absolutno te podkrepiam.Nema nishto po-losho ot Bulgarskia narod. Tolkova svit i turpeliv,, tolkova lesen za uparvlenie, sedi i mulchi.I kakvi li ne mu se izrediha.A tozi neshtastnik BORISOV se izplu v licata na vsichki stari hora. I nikoi nishto!!! Kak go vijdate tova da se pensionirash pri texzi uslovia v BG?Koi shte ostane?Okolo 20 procenta moje bi!!! I da ni se izrejdat takiva naglleci 20 godini, da ni lujat i kradat i si otivat milioneri. I NIE MULCHIM! ZASHTO? GERB li ..NIKOGAAAAAAAAA!!
283
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Исках да попитам някой знае ли дали майчинството се брои за трудов стаж.
282
1
 
3
 
! Отговори
nexusss преди 13 години
Ами и аз да съм с такива овце като вас нямам никакъв шанс! Първи вие ще сте предателите:) Аз за това казах в предния пост "овце" и вие двамата го доказвате....Благодаря за което! "Слаб матрял" баце и те тава е...
281
3
 
0
 
! Отговори
БАУ преди 13 години
Апропо, закон за конфисскация на жилището и сега има и то няколко...друг е въпросът дали се спазват неотлъчно! Дай пример с един само показен разстрел на произволен хратутник, пък тогава агитирай, ПОДБУДИТЕЛЮ нещастен!
280
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аххахахс 5 бона си строиш гараж и го даваш под наем за 200лв,ето ти я пенсиятатея луди ли са,ще им дам 5 бона
279
3
 
0
 
! Отговори
любопитен преди 13 години
Само да попитам-като ги изтепаме ти ли си кандидат да ни опраиш,ели че я караме на самотек?
278
1
 
39
 
! Отговори
nexusss преди 13 години
Абе народе заблуден, до кога ще им траем простотиите на тея ***??? Не мога да разбера вие мазохисти ли сте или извънземни или нещо непознато на науката? Вие къорави ли сте, че тези *** (визирам всички видове партии и партиики без изключение) извършват геноцид над българската нация? Какво още трябва да извършат, че да ви се отворят слепите очи? Може би да започнат да конфискуват жилищата ви чрез някой измислен закон? Или да ви наложат с данък че изобщо сте се родили и съществувате? Ако не мислите за себе си поне да помислим за децата ни и да изметем тези *** завинаги от лицето на Земята. ВОЙНА И ПОКАЗНИ РАЗСТРЕЛИ ЗА ВСИЧКИ ХРАНТУТНИЦИ, ДОКАРАЛИ ДО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ!!!
277
1
 
15
 
! Отговори
999 преди 13 години
какъв е смисълът?даваш пет бона пък вземаш я два я по малко.я хич .ама вярно че живеем в абсурдландия
276
1
 
6
 
! Отговори
пътник за никъде преди 13 години
пет бона? малко са 50трябва да са .и 100 години до пенсия.инъче не можем ги нахрани политиците наши.ц .вместо да работят за избиратели ,поданици работят за тях.
275
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе , то само като го види човек бабето на снимката и му става ясно! АХ АХ АХ...МЪКААААААААААА!
274
1
 
1
 
! Отговори
до НЕ ПЛАЩАМ преди 13 години
Съвсем нормално е такова мислене и отношение! Дори и в по-уредените от нашата страни хората си правят сами пенсионния фонд! Ако сами не се оправяме няма кой да ни оправи (въпреки , че ни "оправят" всеки ден) !
273
1
 
6
 
! Отговори
Kosta преди 13 години
Държавната пенсия е право, на което гражданина на една страна има ПРАВО при загуба на трудоспособност поради възраст или болест. При това се определя и минимален размер, който периодиодично се актуализира.Едно демократично общество никога не би търпяло различно третиране на своите или различни права според кой кога се е родил.
272
1
 
8
 
! Отговори
Всезнайко преди 13 години
Абе 254, абре Милано...и ти ли Бруте ??? Що ми приказваш приказки на който ме караш да се смея, а ? Че Българите който се пенсионират малко над социала взимат над 550 евро пенсия бе...на мен ли ги приказваш тия благи приказки :) Маале доживях да чуя че пенсионерите в Европа са зле...дай Боже всеки му да е толкова зле като тях !!! Като му е мъчно на всеки да напусне родното място що не съм чул някой да иска да се връща, а ? От родолюбие ли...или от осъзната действителност...как мислиш луди има ли
271
1
 
12
 
! Отговори
ббб преди 13 години
Ама точно така! Ние се чувстваме полезни на обществото, затова никога няма да се пенсионираме! Ще умрем работейки, дори два дни след официалната си смърт ще работим - за да сме полезни! За да могат вертутите (онези с верту-тата) да похапват, за да не заслабнат.А сега сериозно: мисля, че държавата България е пред затваряне. Омръзна ми да живея в експерименти и вече съм я отписал - тя няма да бъде родина на моите деца. За вас - както си решите. На мен ми стига.
270
1
 
9
 
! Отговори
Митко преди 13 години
1.Кога ще се отдели социалното осигуряване от пенсионната система?2.Кога от разходно-покривен модел ще минем към фондов модел с лични сметки и партиди?3.Вместо да откривате на наш гръб топлата вода, въведете например модела на Чили или друг готов модел.
269
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На това му се вика супер нахалство. Демокрацията и кризата я отнасят най бедните, а сега ще подкарат и тези които са се образовали. Хорааааа до кога ще спите. Денонощно ви крадат и то от високо.
268
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Емилия Масларова вместо да се изказва да влиза в зандана, а практиката да се купуват години при пенсиониране срещу завършено висше образование е узаконено от НДСВ, БСП и ДПС, нищо, че сега се правят на ощипани. Преди години моя приятелка тегли 4000 лева за да плати и да се пенсионира.