Точковата система пада. Пенсионер – срещу 5 бона

BG единствената в ЕС, която позволява купуването на стаж
Обновена: 9 дек 2010 14:24 | 9 дек 2010 10:50,
339
Точковата система пада. Пенсионер – срещу 5 бона
Снимка: Булфото

Около 5000 лева ще трябва да плати всеки, който иска да се пенсионира, но не му стигат 5 години трудов стаж.

Това е предвидено в текст от Кодекса за социално осигуряване, който парламентът прие на второ четене. Мярката всъщност би трябвало да е социална. Не като такава обаче я приема опозицията.

Сметката колко ще струва предсрочното пенсиониране направи депутатът от ДПС Хасан Адемов. Като възможна причина за недостиг на осигурителен стаж той посочи студентските години.

"Ако искат да разчитат на осигурителни права, тези хора трябва да платят еднократно между 4500 и 5000 лева", посочи Адемов.

Депутатите от „Коалиция за България” предлагат да се приеме възможността за разсрочено плащане на тези пари.

"С този текст наказваме хората, които са имали „нахалството” да се образоват, да работят, да получават по-високи заплати и да внасят по-високи вноски", посочи бившата социална министърка Емилия Масларова.

Колегата и Захари Георгиев пък е на мнение, че тази група хора няма вина за това, че няма осигурителен стаж, върху който се начисляват осигуровките. За да докаже твърдението си, той предложи на депутатите да си направят експеримент – да позвънят на вестникарска обява за работа с въпроса дали се предлага трудов договор и осигуряване на реалното възнаграждение.

Шефът на социалната комисия Драгомир Стойнев пък даде друг пример – с човек на 63 години, на когото не достигат 2 години стаж. Държавата му казва, че или плаща сега кеш, или остава без пукнат лев до навършване на законовата възраст.

Още по темата

"Прехвърля се тежестта на кризата, това, че държавата не може да се справи с нея, върху обикновените хора”, обобщи Мая Манолова, също от БСП.

Мощната атака на опозицията беше посрещната от Емануела Георгиева от ГЕРБ. Тя направи уточнението, че в закона е записана възможността за закупуване на до 5 години стаж. Тоест на някого може да не му достигат 6-7 месеца. Георгиева допълни, че в Европа няма друга държава, в която да е позволено купуването на трудов стаж.

"Това като разсъждение отива на Симеон Дянков или на някого от бюджетната комисия, но не отива на хора от социалната комисия", върна веднага репликата Манолова.

Кодексът за социално осигуряване предвижда от началото на следващата година да отпадне точковата система за пенсиониране. Оттогава влиза в сила изискването за 34 години трудов стаж за жените и 37 за мъжете.

Възрастта за пенсиониране пък ще достигне 60 години за нежния пол и 63 за силния.

Предвижда се и поетапно увеличаване както на осигурителния стаж, така и на пенсионната възраст. През 2026-а вече жените ще се пенсионират на 63 години, а мъжете – на 65.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още по темата: ДПСБСП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми то не е много трудно! Никой не плаща на държавата и започва да се осигурява сам! Всеки месец по 50 кинта и пак ще са повече от това ,което ще взимаме след 30 години(примерно)!!! Какво по-хубаво от това да си разполагаш с парите!
246
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Споко,хората мислят за нас.Ще работим докато не пукнем на работните места,така хем по-малко пенсионери,хем повече мангизки в хазната за джобовете на крадците.Какво не му харесвате?
245
1
 
4
 
! Отговори
Casper преди 13 години
I s tazi minimalna pensia na kade po-tochno? Ne zaslujavat li horata dostoini starini sled dalgoto robuvane
244
1
 
3
 
! Отговори
none преди 13 години
Nikoga Vesi, ili pone ne v Bg. Az lichno ne smqtam da se vrashtam. vqrno v chujbina vinagi shte sme chujdenci, no e poveche ot qsno che Balgaria ne ni iska!A oneq v parlamenta shte sa dobre dokato ima emigranti koito prashtat na roditelite si pari, za da imat dostoini starini, kakvito sa si zaslujili
243
7
 
1
 
! Отговори
сп преди 13 години
И в България минималния осигурителен стаж е 15 години. При този стаж и при навършени 63 години за мъжете се отпуска минималната пенсия за България.Така, че недейте да всявате паника.Точковата система беше много вредна, защото я си направете сметка как се събираха 100 точки с 30 години трудов стаж.Вникнете в законите, преди да ги отричате.
242
1
 
37
 
! Отговори
Митко преди 13 години
Направо да даваме 45-50 000 лева за целия стаж, а който оживее след 70 г. възраст ще му дават 240 лв пенсия, с която ще си купи 24 хляба. А , забравих за здравните вноски. На тези, които са измислили тази простотия, им пожелавам да станат приемно семейство на 10 ***.
241
1
 
20
 
! Отговори
Toni преди 13 години
В Испания минималният осигурителен стаж е 15 години.В България предвиждат да го увеличават още.
240
3
 
43
 
! Отговори
Веселина преди 13 години
Защо да не работим до 77 години?! Спрете се бе! Превръщате гражданите на тази страна в работни добичета и роби! До колко години ще работим?! Аз съм една на 25 и вече няколко години си работя и ми тече стаж. На повечето млади хора им се налага да работят от 18-19 годишни. До 65 това 47 години! Че на мен живота ми ще мине да слугувам и спонсорирам тая държава. Кога ще си почина?! Кога ще мога да си кажа "Ето, отдадох нужното на държавата и семейството, сега е мой ред да си почина, да попътувам..."
239
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** shte ni sasipqt!!!!!!!!
238
1
 
10
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Ами, че то си е така, нали за да излезеш от къщи да хукнеш по интервюта насам-натам, да си търсиш работа, пак пари трябват? И, като се знае, работодателите какви са, искат безумни умения и стаж за смешни пари, и каква е вероятността да наемат точно теб, ако си нямаш човек във фирмата... Зарежи!!! Малоумщини на всяка крачка!
237
1
 
41
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Най-добре ще е да не дават никакви пенсии, само се подиграват с труда на хората. А, който съумее сам да си задели нещо за стари години, това ще му е смисъла, дето се е бъхтал, като млад... Оставим ли се на държавната милост, няма да доживеем до пенсионна възраст. И без това, е малко вероятно... При качествения живот, който сме принудени да водим в тая държава!
236
3
 
38
 
! Отговори
Всезнайко преди 13 години
Грешка, г-жо Домакиня !!! Излезте...но в посока терминал 1 и 2. Като им останат само *** и турци и помаци...да ги видиме тогава г-да народните изедници кого и как ще управляват ??? С какво ще си пълнят бюджета и как ще вкарат в него пари от бай *** ??? Това е истинския шамар който заслужават, защото останете ли в тая държавица бъдеще няма да има и за децата на вашите деца !!! Не се надявайте че със смяна на управляващи ще се оправи БГ...абсурд е, България няма икономика за да оцелее!!!
235
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Скъпа домакиньо , нали това е целта - да не доживеем до пенсионна възраст, а ако все пак доживеем да нямаме стаж да ни върнат някаква част от взетото през целия ни трудов живот
234
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само се взима, не се дава, така е у нас
233
2
 
27
 
! Отговори
Домакиня преди 13 години
20год.преход изгубихме всичко.Малко са тези които ще се пенсионират,а тешко на тези които са безработнии кой е виновен за това,защо народа трябва да плаща за грешките които ги правят в министерството.Та хората сега са безработни те им дигат пенсионната възраст,що за управа имаме.Моля ви всички безработни да излезете на улицата и да извикате ИСКАМЕ РАБОТА защото явно че тези които седят на удобните си столчета неразбират какво е да си безработа ,а камо ли да доживееш до пенсионна възраст .
232
2
 
7
 
! Отговори
минувач преди 13 години
Защо да си правят този труд? Просто не дават пенсии и точка!
231
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До господата от парламента - Ако не ви се дават пенсии направо си го кажете.
230
1
 
48
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
България ще загине с тази пенсионна и здравна системи и докато е "социална държава"! Трябва всеки да си внася индивидуално за пенсия и по желание! Здравното също - който иска каса, който иска застраховка, който иска - да си плаща в брой. Българите ставаме все по-малко, *** все повече - просто няма как да ги издържаме, за да бъдем "социална държава"!!
229
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не мога да разбера, ако съм почнала да работя на 22 и ми трябват 34 точки, значи трябва да се пенсионирам на 56. Ако е необходимо да съм на 63 - за тия 7 точки отгоре не е ли редно да ми дадат 7 бона
228
3
 
13
 
! Отговори
Всезнайко преди 13 години
Много обичам плямпала като теб, в Италия децата почнаха училище точно на 13 септември и свършват точно на 11 юни !!! Почнаха на 13 ти...защото в Италия ако незнаеш...всичко се започва от ПОНЕДЕЛНИК :) Суеверие или не...но е държавен факт :) И не е демагогия...а низ от реални факти !!! Като незнаеш...не плямпай другия път! Детето ми учи тук...знам по добре от теб !!! Да ти казвам ли па как се грижи държавата за тях...та хептем да ти объркам представите за насятата измама в Бг ??? Ще се смаеш...