Доклад на ЕС: България не е готова за Шенген

В Брюксел обсъждат готовността на България за членство
14 яну 2011 09:26, Елка Василева
129
Доклад на ЕС: България не е готова за Шенген
Снимка: Булфото

Работната група към Европейския съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген, в петък ще обсъжда в Брюксел резултатите от последните проверки в двете страни. Един от подготвените доклади за България – за охраната на сухопътните граници, не съдържа очакваното заключение, че страната ни е готова да прилага шенгенските норми.

Инфраструктурата по границата ни с Турция и на ГКПП Капитан Андреево е обект на най-много забележки, като част от тях са свързани с неизолирани електрически кабели, течове от покривите и дупки по оградите.

Други посочени проблеми са липсата на специализирана техника за установяване на трафик на хора в затворени каросерии на камиони чрез измерване на съдържанието на въглероден двуокис и несъответствие на шенгенските гранични печати със задължителния стандарт.

Дипломати съобщиха, че България търпи критики и заради недостатъчна квалификация на гранични служители и намален кадрови потенциал по границите, както и за слабости в планирането на патрулно-постовата дейност и управлението на миграционния натиск.

Затова докладът за контрола на сухопътните ни граници не съдържа заключението, че сме готови да прилагаме Шенгенското законодателство в тази област, без което процесът по присъединяването ни не може да се придвижи напред, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

Вместо него е записано, че България трябва да положи още усилия, за да изпълни всички изисквания. Документът е работен и подлежи на промени.

Това важи и за другите два доклада, които ще бъдат обсъждани днес – за контрола на въздушните граници в Румъния и за Шенгенската информационна система у нас, където заключенията са положителни.

Заседанието на експертите от работната група протича при закрити врата и не се предвижда след него да бъде дадена официална информация.

Неофициалната гласи, че докладите вероятно ще бъдат обсъждани и на следващи заседания и че преди да попаднат в дневния ред на Съвета на министрите, у нас ще има още една проверка.

Освен това преобладава нагласата политическото решение за влизане на България и Румъния в Шенген да бъде оставено за есента.

Български представители съобщиха, че част от констатациите за страната ни ще бъдат оспорени, както и че по повечето установени проблеми вече се работи и слабостите ще бъдат отстранени до месец март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
6
 
! Отговори
,.sedfghj преди 13 години
tq za kvo li e gotova na6ta d1rjava...mainata im na vsiki upravlqva6ti 6te ni zat1nat do d1n zemq..nai nakraq i ot evropa 6te ni izgonqt i ot nato ii :& :&
35
1
 
15
 
! Отговори
нашенец преди 13 години
и аз това се чудя къде се бутаме в "А" Групата без бутонки ? Даже и се лобирало за това -така поне се чу по Новините ! Смях и Срам !
34
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На мен ми е интересно защо се налага сега да се правят тези промени по границата , влизането в Шенген приоритет само на това правителство ли е?Предишното правителство изобщо направи ли нещо, или пак искаме за 20 месеца да се свърши всичко накуп?
33
0
 
10
 
! Отговори
Как бееее преди 13 години
До 37: Как бееее, магистрали строят. Ще си караме бричките си по тях и ще благославяме богоизбрания. Ей хубо, че влязохме в ЕС-а, че да има кой да ни казва да си оправим капещата митница. Щото от много асфалт в очите и акции в ръцете няма кой да види.
32
2
 
23
 
! Отговори
Sin преди 13 години
За 20 месеца разсипия от гербавите комунисти и *** им атакисти, още ми е чудно как ни търпят и в ЕС. Само с измислените милиционерски сводки хазна не се пълни другари комунисти
31
2
 
15
 
! Отговори
Фех преди 13 години
И като влязохме в ЕС какво стана-цъфнахме и вързахме-последна дупка на кавала в нормалния човешки свят. По-големи мизерници никъде няма
30
0
 
24
 
! Отговори
Теа па! преди 13 години
Тея питаха ли Боко и Цеко, та се изхФъргат така? Ааааааааааааа, че има бой!
29
2
 
26
 
! Отговори
На преди 13 години
На ГЕРБЕР трябва да го обясниш ЦВЕТНО!!! Те са завършили Спортни и МВР Академий!!! Не са завършили УНИВЕРСИТЕТИ!!! Трябва да говориш на достъпен за тях език!! Пример-ШМЕНТИ КАПЕЛИ,МАТРИЯЛ И САМО В ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО С ГОЛЯМО АЗ
28
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЕРБ-БСП-СДС -РЗС- СИНИ-БЕМБЕНИ И Т.Н. КАКВО НАПРАВИХА ЗА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА ....НИЩО...САМО ГОЛЯМИ-ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ-ОБЕЩАНИЯ И НИЩО ПОВЕ4Е.ОТ КОГА 4АКАМЕ ДА ВИДИМЕ --МАДРИТСКИЯ-ИЗМАМНИК-КРАДЕЦ-СИМЕОН ХАСАН В ЗАТВОРА.ОТ КОГА 4АКАМЕ ДА ВИДИМЕ -ТУРСКИЯ ИЗМАМНИК-КРАДЕЦ-ДОГАН В ЗАТВОРА.НИЩО ТАКОВА НЕ ВИДЯХМЕ ,НИТО СЕ СЛУ4И, НИТО ЩЕ СЕ СЛУ4И НЯКОГА.БЪЛГАРИЯ НЕ Е ГОТОВА ЗА ЕС ,НИТО ЗА ШЕНГЕН,
27
5
 
19
 
! Отговори
Нов морал преди 13 години
То лошото е, че от закърнял комунист има вероятност да се научи повече, отколкото от претърпял лоботомия гербер:) А ника "Нов морал" е еманация на ставащото, в резултат на новата власт:) *** като не си чувал за реторика и стилистични фигури, като например "метафора" няма как да ти се обясни и най-вече - да го разбереш:) Едно си гербер знае, едно си бае!:) Хихихихи!
26
7
 
17
 
! Отговори
Как преди 13 години
Цветанов е грешката на ДС. Там работеха подбрани и умни хора, останалите бяха пренасочвани към милицията и пожарната. Тогава Цецо е бил на 23-25 г. със завършено средно спортно училище, знае се какво можеше да знае такъв човек - нищо. Но той е от прогресивно семейство, баща му е шофьор на ген. Шопов и Цецко получава служебна карта на служител от ДС. картата му е връчена лично от полк. Димитър Иванов - шеф на Шести отдел на ДС. Е,как да идем в ШЕНГЕН??? !
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
es ne6te komynisti kadeto kradat i lajat
24
6
 
13
 
! Отговори
Шенгал преди 13 години
Пука ми на мене за Шенгана като че ли имам пари да пътувам! Аз не мога да оцелея,те за пътуване без граници ми говорят! Няма по-страшно крепостничество (невъзможност за свободно движение) от българското и няма по- голямо нещастие от това да се родиш в България в края на 20 век, защото още с раждането сис сис обречен, закрепостен и робуващ на *** и чужденци!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
na es ne my trqbva mafia
22
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на закърняли комунисти постове не четем !новия мУрал ни го забранява !:-)
21
3
 
16
 
! Отговори
svetli преди 13 години
razberete 4e kolkoto po burzo se oturvem ot sme6nika ceco i boko tolkova po dobre ,za godina i polovina te kakvo napravixa kade e borbata sre6u prestupnosta nqma takava vsi4ko e luja
20
2
 
25
 
! Отговори
Нов морал преди 13 години
Май не си разбрал,че според последните изследвания БГ се е смъкнала с две места надолу по отношение на корупцията!?Това значи повече корупция!*** не четете само партийни издания де! Много ви се стеснява хоризонта:)"България е с 3,6 индекс на корупция през 2010 година.В сравнение с миналата година страната е понижила индекса през 2010 година с две десети."През 2007 и 2008 има индекс 4, 4,1. 2009 - 3.8, 2010-3,6:)Не признаваш изследванията на Transparency International, но в Европа ги четат:)
19
6
 
16
 
! Отговори
!! преди 13 години
На кой му трябват корумпирани,подкупни,олигарси ?Бог ни дал природа, но когато раздавал акъла всички спяли на сянка под морковите.И от там насам на нас все някой ни е виновен, ако не са турци ще са руснаци. Още 4-5 години и ЕС ще се разпадне. Това е прогнозата на евреите,която за съжаление може да се окаже вярна. Помислете реално каква беше ползата на българина да влезне в ЕС ?Отиде да слугува в Европа,вкарва парите в БГ и освобождава от отговорност правителството. Народа се "справя" ? Ха!
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А пък герберска хептен.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само един вид са комунистите в България - гербери ... Тези които бяха при социалистите цтанаха гербери !Но нали майката партия храни и назначава какво ти пука