Доклад на ЕС: България не е готова за Шенген

В Брюксел обсъждат готовността на България за членство
14 яну 2011 09:26, Елка Василева
129
Доклад на ЕС: България не е готова за Шенген
Снимка: Булфото

Работната група към Европейския съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген, в петък ще обсъжда в Брюксел резултатите от последните проверки в двете страни. Един от подготвените доклади за България – за охраната на сухопътните граници, не съдържа очакваното заключение, че страната ни е готова да прилага шенгенските норми.

Инфраструктурата по границата ни с Турция и на ГКПП Капитан Андреево е обект на най-много забележки, като част от тях са свързани с неизолирани електрически кабели, течове от покривите и дупки по оградите.

Други посочени проблеми са липсата на специализирана техника за установяване на трафик на хора в затворени каросерии на камиони чрез измерване на съдържанието на въглероден двуокис и несъответствие на шенгенските гранични печати със задължителния стандарт.

Дипломати съобщиха, че България търпи критики и заради недостатъчна квалификация на гранични служители и намален кадрови потенциал по границите, както и за слабости в планирането на патрулно-постовата дейност и управлението на миграционния натиск.

Затова докладът за контрола на сухопътните ни граници не съдържа заключението, че сме готови да прилагаме Шенгенското законодателство в тази област, без което процесът по присъединяването ни не може да се придвижи напред, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

Вместо него е записано, че България трябва да положи още усилия, за да изпълни всички изисквания. Документът е работен и подлежи на промени.

Това важи и за другите два доклада, които ще бъдат обсъждани днес – за контрола на въздушните граници в Румъния и за Шенгенската информационна система у нас, където заключенията са положителни.

Заседанието на експертите от работната група протича при закрити врата и не се предвижда след него да бъде дадена официална информация.

Неофициалната гласи, че докладите вероятно ще бъдат обсъждани и на следващи заседания и че преди да попаднат в дневния ред на Съвета на министрите, у нас ще има още една проверка.

Освен това преобладава нагласата политическото решение за влизане на България и Румъния в Шенген да бъде оставено за есента.

Български представители съобщиха, че част от констатациите за страната ни ще бъдат оспорени, както и че по повечето установени проблеми вече се работи и слабостите ще бъдат отстранени до месец март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има и положителни новини, потърси ги по други сайтове.
55
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
така ли? Станишев не плюел предшествениците си? айде бе...да не вадим сега архиви и стенограми, че на вас *** и това не ви стига за доказателство, понеже вие сте готови да кажете на черното бяло
54
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами да гласуваме пак за Станишев- Доган и Масларката а?Белким ти дигнат пенсията с 20 лв.
53
2
 
6
 
! Отговори
шенгенистан преди 13 години
Ич не ни требе да одиме у нек'яо село Шенген!Оно и тука сме като у село, нема улици, нема пара, нема леб, е има СРС-та, а оно неееее!Хак да им е!
52
6
 
9
 
! Отговори
ив преди 13 години
Не мия чинии - преподавам в университет....икономика....знам за какво говоря...не съм тук за да ви казвам за кого да гласувате, тук съм, за да ви напомня какво пише в специализираните научни издания по икономикаПростете, но след всичко случващо се днес в България, не мога да не си мисля какво би станало ако Иван Костов бе на власт...
51
7
 
18
 
! Отговори
Simo преди 13 години
До 44/анонимен- Разбира се, че предишното правителство направи много повече неща -заплати, пенсии и т.н, с изключение на това, че не плюе по предшествениците си оправдавайки некадърното си управление. Лошото е, че тия разсипаха и това, което остана от тях
50
4
 
3
 
! Отговори
нашенец ДО 49 преди 13 години
Не пич не сам мрънкач....ама нещо не ти ли се струва , че куца пак ! Само негативни новини и това си е ! ( сподели нещо съществено , което е направено тези дни ! )
49
4
 
21
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
България не е нито за ЕС,нито за Шенген,нито за НАТО.Тя не става вече дори за СИВ или Варшавския договор.Единственото,което е реално е федерация с Македония и Косово!
48
2
 
16
 
! Отговори
Вярно е преди 13 години
До 36 Нов морал: Вярно е това за закърнелия комунист и лоботомирания гербер. Но именно заради липсата на мислене в герберите и незнание как да управляват, в голяма степен слушат това, което им казват от ЕС. Така, донякъде БГ се управлява от ЕС и от хора с доста повече умствен капацитет от тези, които останаха в БГ.
47
4
 
11
 
! Отговори
Ти преди 13 години
Ти,драги за *** Костов-преподавателя по научен комунизъм ли говориш??? ***!!! Стой си там,където си,мий чиний на баровците и си трай!!
46
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво направи стани шев за 44г. съзнателен живот..........познаааахте 4 г. трудов стаж
45
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА Е ГОТОВА ЕДИНСТВЕНО ,ДА СЕ КЛАНЯ,ПОДМАЗВА,ПОДЛАГА И ИЗПЪЛНЯВА ЗАПОВЕДИТЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ-ИЗМАМНИ-КРАДЛИВИ-ХИЕНИ И НА ТЕХНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ В БЪЛГАРИЯ -ИЗМАМНИКА УОРЛИК .
44
4
 
15
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Не е вярно!! Готови сме!! БОКО каза - НАПРОЛЕТ!!!!!!!!!!
43
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ти си ид**т , подлого недна
42
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поздравления за Европа!Явно не им минава номера,че бивши комунисти,бивши мутри,и бивши комунистически милиционери,играят на "проевропейци",и опозиция на бсп!Тоя номер минава у нас,дирижиран от бг-медиите,облъчващи народа постоянно с тази теза.Но в Европа-НЕ!
41
6
 
5
 
! Отговори
Тина преди 13 години
Напълно съгласна с номер 44 и задавм отново същия въпрос тук....като много знаете отговорете!!!! Или и вие сте от онези, които гласуваха за изсъхналия Симеон вярвайки, че ще ни оправи за 800 дни...в чудеса и приказки вярвате вие...
40
5
 
18
 
! Отговори
социалист преди 13 години
Ще стане две години, освен плюене по предшествениците, които през мандата си вдигнаха заплати и пенсии многократно/500-700 лева факт/ но бяха оплюти, другарите комунисти ни баламосват с милиционерските си бюлетини. Когато стигнете стандарта при Станишев, свирнете другари.
39
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес .бг пусна поредната антиправителствена статия и мрънкачите накацаха като мухи на ***но.Я сега да видим колко минуса ще калкулирам за три минути!Бързо, бързо- чукайте минусчета, нищо че сте на работа.Важното е да се мрънка, работата някой друг ще я свърши.
38
6
 
11
 
! Отговори
ив преди 13 години
Абе те в Европа четат и други подобни издания, в които анализите на работата на предишните ни правителства красноречиво сочеяе това на Иван Костов като най-правилно действалото и най-успялото, само че ние в България и тези издания не признаваме и затова пак си избрахме некадърни управници - ами теглете сега Българи, аз съм в чужбина от 7 години - сиреч, от както БСП категорично взе пак властта, и си даде *** на ДПС
37
3
 
8
 
! Отговори
Rad преди 13 години
Такова ще е винаги дереджето, докато управляват комунисти и докато на възлови места във всяка област стоят само комунисти. За съжаление тия се оказаха много по-зле и от станишевци.Интересно е какво направиха повече от тях, освен крадеца вика дръжте крадеца