НС гласува вота на доверие към кабинета "Борисов"

Политолози: Вотът ще консолидира мнозинството
20 яну 2011 07:51,
135
НС гласува вота на доверие към кабинета "Борисов"
Снимка: Булфото

В парламента днес депутатите ще разискват и гласуват искания от правителството вот на доверие.

Предложението за него беше внесено в Народното събрание преди ден и според правилника за работата му разискванията започват на следващото заседание след постъпване на искането.

След приключване на дебатите, на същото заседание се гласува и решение. То се смята за прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите в пленарна зала народни представители.

ПГ на ГЕРБ има 117 депутати, а тази на "Атака", която подкрепя кабинета, е от 20 народни избраници.

Вотът на доверие ще консолидира мнозинството, една от целите му е да изпита здравината на неформалния съюз между ГЕРБ и "Атака", коментираха пред БТА политолози.

Те намират решението за навременно и смятат, че този ход ще донесе по-скоро позитиви на премиера, ако се "отиграе" добре.

Анализаторите обаче не са единодушни по въпроса дали вотът ще заглуши скандалите с използването на СРС-та.

"Искането на вот на доверие е ход с три цели - стабилизиране на правителството, успокояване и канализиране на обществения дебат, а също така и превантивна мярка, опит да се предотврати влошаване на ситуацията", коментира политологът Румяна Коларова.

Още по темата
Тя прогнозира, че тази стъпка ще донесе по-скоро позитиви на кабинета и на премиера Бойко Борисов, ако бъде осъществена умело, с адекватни послания в парламента

"Решението е навременно, защото все още има чуваемост за аргументите на ГЕРБ и "Атака", затова и се бърза с вота - за да има кой да слуша дебатите в парламента", смята тя.

Политологът Антоний Тодоров смята, че премиерът иска да превари подготвяния вот на недоверие от опозицията, както и да постави на изпитание Синята коалиция.

"Ако имаше вот на недоверие, предложен от опозицията, сините биха могли да не гласуват против, но да не гласуват и "за" - тоест да се въздържат. Така ще покажат известна дистанцираност от правителството, но и нежелание да подкрепят неговото падане", обясни тезата си политологът.

Според него гласуването на вот на доверие е съвсем друго, защото е едно и същ дали се въздържат или гласуват против.

Политологът Евгений Дайнов е на друго мнение - той смята, че вотът ще тушира тези скандали.

"Този ход запушва всико, като хеликоптер, пълен с вода, който потушава горски пожар", коментира Дайнов.

Той определи искането на вот на доверие като изненадваща и тактически умна стъпка.

"Надявах се той да извърши нещо подобно, за да поеме инициативата, а не дебатът да се определя от други", посочи още политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДНЕС ПАРЛАМЕНТА ЩЕ НАПИШЕ ЕДНА ОТ НАЙ-ПОЗОРНИТЕ СТРАНИЦИ В НОВАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ. ПРИКРИВАНЕ НА ПРЕМИЕР НА НЙ-ВИСОКО НИВО. ЛОШОТО ЧЕ БИТИЕТО СМАЗА БЪЛГАРИНА И ТОЙ НЕ РЕАГИРА. ЗА ТАКОВА НЕЩО ПРЕДИ 15 ГОДИНИ ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА Е ПРЕД ПАРЛАМЕНТА.ТОТАЛИТАРИЗМА СЕ ВРЪЩА И НИЩО ДОБРО НЕ НИ ЧАКА.ЖАЛКОно от мнозинство избрано с гласове на *** и милиционери точно това трябва да се очаква
96
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 97Ти май не знаеш, че най-лесния начин да се справиш с хипер инфлация е просто да спреш печатницата... и то проблемът е докато влезнеш и ти изгорят спестяванията.. след това вече.. няма никакво значение.. все едено да кажеш - костов беше този, дето след натискането на бутона рестарт от комунистите - наблюдаваше процеса и гледаше иннфлацията как пада...
95
1
 
19
 
! Отговори
до българин преди 13 години
по канал 1 се предава тоя цирк,до тука е досущ като при социализЪма,бля,бля,бля,а лекетата от бира си остават
94
7
 
19
 
! Отговори
Юристъ преди 13 години
Искам истинското СРС!И като чуем в него че Бойко е закрилник на престъпността, следва затвор!ТОВА Е РАЗРЕШЕНО ОТ СЪДЪТ СРС! ТО Е СЪДЕБНО ДОКАЗАТЕЛСТВО!БОЙКО ТРЯБВА ДА ГО СЪДЯТ и ще го ОСТЪДЯТ!Тиква в затвора!
93
2
 
17
 
! Отговори
до 101 преди 13 години
като е пълно с такива ти кво правиш тука бе ***..ай изчезвай да си живееш живота и да си свиркаш
92
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Падна ми сгода и изплющах комшийката... Кво да правя, човещинка е! Пък тя една такава....дванайсет години по млада от мен, разведена, напращаля с тези големи цици, тясната и къса пола ще се пръсне от стегнатия и малък ***, краката и дъъъълги, дъъъъъъги, поне три часа....как да и устои човек! Лошото е, че жената ни хвана! Дойде си мазната *** по рано от работа и ни набара как тъкмо доволно се търкаляхме в леглото и пушехме, след като бяхме свършили хубавата работа! Не върви да и кажа "не тва което си мислиш", щото....ми то си беше повече от ясно! Двама голи, потни и усмихнати в едно легло...и цялата стая мирише на секс... Стана голяма дандания! Скандал! И тъй като никой няма далавера да прави простотии като разводи и прочее (щото то тогава почват едни делби, едно чудо....пък седем апартамента как се далят на две?!), та решихме по старата традиция да проведем другарски съд! Той квото отсъди, това ще бъде! Добре ама...аз не съм си зарязвал никога магарето в калта, подготвих се! Първо, подготвих "съдиите", така де, комшиите дето трябваше да съдят! Заведох Пешо в кръчмата, почерпих го. Гошо не съм го черпил, на него му казах само, че ако жената спечели, ще вземе гаража дето съм му го дал да си държи колата ...и ще се наложи да я паркира навън. На Ангел пък му дадох едно от седемте мазета (не че ги ползвам и седемте, ама му казах, че киселото зеле заради него си местя, нека се чувства задължен!)! Дойде денят! Тръгнахме с жената да отиваме пред Другарския съд, да решат те, кой крив, кой прав! Влизаме, там нещата много тържествени, Пешо, Гошо и Ангел седят с официалните анцузи, пред тях червена покривка на масата....а бе като наистина!!! Обаче аз, още с влизането, направих своя финт! Викам:"Уважаеми съдии, моята жена е била доста палава преди да се ожени за мен! Искате ли пак да се върне тази срамна традиция?! Ако искате, изкарайте ме виновен, гласувайте за нея! Ако ли не...ами дайте ми своят вот на доверие и въобще да не се занимаваме с глупости" Разбира се, целта ми беше да се замажат нещата и въобще да не се стига до обсъждане на нещата с комшийката... Естествено, съдиите уж поумуваха малко за пред хората и отсъдиха! Дадоха ми вот на доверие и прекратиха целия цирк...и така! Аз вече съм човек ползващ се с доверието на цялата кооперация! Пък и комшийката си я плющя вече законно..... Жена ми...ми мълчи, къде ще иде! Да си е правила сметката като е била на млада, преди да се ожени за мен, що е била такава палавница!!!
91
22
 
5
 
! Отговори
Inatut преди 13 години
Внимание!Страницата е пълна с платените комунистически драскачи.. има и тук таме костовистченца.. сега ще стоят пред нея и нон-стоп ще слагат като под матрица + и - .. очакват ни резултати от 10/15 - 0 или 0 - 10/15 ... и то за 5-10 мин след пускането на постче.. Но нищо.. така е още по сладко :):):)
90
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз вярвам на Бойко, а не на корумпиран кумунизин като Първанов!!!
89
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Христо,Христомного си задръстен или ***.За какво живеш като не си на този свят
88
2
 
14
 
! Отговори
до 94 преди 13 години
аз от тия отвличащите с невероятните акции на Цв не се сещам някое да е доказано и някой да лежи в затвора..ти сещаш ли се?показни работи за вдигане на рейтинг и явно ти си една от рибките дето са се хванали
87
12
 
4
 
! Отговори
до шматката 92 преди 13 години
Ти май не знаеш какво е инфлация,това че Костов намали цената на долара 2 пъти,че вдигна заплатите от почти 10 пъти и то в доларово изражение,че тогава се направиха структурите на банки ,здравни каси,пенсионни фондове...или на пенсионерските ви сбирки си говорите глупости и сте изперкали или се правите че не помните ...
86
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да отвличащите са под гаранция повече от половината, салама си е същия, незаконите строежи са си там, а те все така си прекарват цигарите...
85
10
 
3
 
! Отговори
inatut преди 13 години
и кво - тебе яд ли те е нещо.. викаш вечната съветска дружба - костов-доган -станишев по-добре ти влиза а???
84
19
 
10
 
! Отговори
Христо преди 13 години
Най-сетне се намери едно правителство да работи усърдно, да строи магистрали, да се грижи какво има в салама, да хване отвличащите, да следи за плащане на данъци и незаконни строежиХа свалете го щото ви пречи на заменките, бърка ви отзад с желанието да станем бяла държаватънете си в ***, това заслужавате
83
1
 
14
 
! Отговори
до 89 преди 13 години
Абсолютно тази държава и този народ няма да се оправят докато не станем единни всички..и да загърбим червено синьо зелено и оранжево..и всеки път се надигаме и ако трябва с бой сваляме правителствата които лъжат.българския политик от друго не разбира..иначе почва да прави каквото си иска и да тика българите в най тъмната дупка така че да не изскачат от там.за съжаление незнам това обединение дали може да се случи.Всички са едни и същи трябва сами явно да си се оправим.
82
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сериозно ? При Костове ?! хахахаха Да държавата е била на прага на хипер инфлация, ако това ти говори въобще нещо. Когато дойде царя трябваше да изкара всички далавери на Костов с приватизации и глупости и така щеше да изкара още един мандат с мнозинство.
81
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе защо не напрваят едно правителство от РЗС и Атака,направо ще станем един голям БИГ БРАДЪР ...
80
4
 
13
 
! Отговори
честито преди 13 години
днес ще се венчаят Б.Б. и В.С.,ха да ни е честит новия ефенди,сега се очакват борисови съботници,за да се вдигнат Сидеровите сараи
79
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Aбе такива закони си направиха,че без бой с тоягите няма сваляне което и да е правителство.Но ето вчера скочиха хората в Гоце Делчев утре други и в един момент ще скочат всички.И тогава няма да има ама аз съм син,червен или пенбен!Бой до пукване ще има!!!На народа ще му писне да се излагат разни лигльовци пред цяла Европа!
78
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега пак ще скочат ,от всички страни,но единствено при Костов държавата знаеше накъде върви и всеки ден се виждаха как се оправят нещата и то при положение ,че преди това са управлявали комунисти ...