НС гласува вота на доверие към кабинета "Борисов"

Политолози: Вотът ще консолидира мнозинството
20 яну 2011 07:51,
135
НС гласува вота на доверие към кабинета "Борисов"
Снимка: Булфото

В парламента днес депутатите ще разискват и гласуват искания от правителството вот на доверие.

Предложението за него беше внесено в Народното събрание преди ден и според правилника за работата му разискванията започват на следващото заседание след постъпване на искането.

След приключване на дебатите, на същото заседание се гласува и решение. То се смята за прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите в пленарна зала народни представители.

ПГ на ГЕРБ има 117 депутати, а тази на "Атака", която подкрепя кабинета, е от 20 народни избраници.

Вотът на доверие ще консолидира мнозинството, една от целите му е да изпита здравината на неформалния съюз между ГЕРБ и "Атака", коментираха пред БТА политолози.

Те намират решението за навременно и смятат, че този ход ще донесе по-скоро позитиви на премиера, ако се "отиграе" добре.

Анализаторите обаче не са единодушни по въпроса дали вотът ще заглуши скандалите с използването на СРС-та.

"Искането на вот на доверие е ход с три цели - стабилизиране на правителството, успокояване и канализиране на обществения дебат, а също така и превантивна мярка, опит да се предотврати влошаване на ситуацията", коментира политологът Румяна Коларова.

Още по темата
Тя прогнозира, че тази стъпка ще донесе по-скоро позитиви на кабинета и на премиера Бойко Борисов, ако бъде осъществена умело, с адекватни послания в парламента

"Решението е навременно, защото все още има чуваемост за аргументите на ГЕРБ и "Атака", затова и се бърза с вота - за да има кой да слуша дебатите в парламента", смята тя.

Политологът Антоний Тодоров смята, че премиерът иска да превари подготвяния вот на недоверие от опозицията, както и да постави на изпитание Синята коалиция.

"Ако имаше вот на недоверие, предложен от опозицията, сините биха могли да не гласуват против, но да не гласуват и "за" - тоест да се въздържат. Така ще покажат известна дистанцираност от правителството, но и нежелание да подкрепят неговото падане", обясни тезата си политологът.

Според него гласуването на вот на доверие е съвсем друго, защото е едно и същ дали се въздържат или гласуват против.

Политологът Евгений Дайнов е на друго мнение - той смята, че вотът ще тушира тези скандали.

"Този ход запушва всико, като хеликоптер, пълен с вода, който потушава горски пожар", коментира Дайнов.

Той определи искането на вот на доверие като изненадваща и тактически умна стъпка.

"Надявах се той да извърши нещо подобно, за да поеме инициативата, а не дебатът да се определя от други", посочи още политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
8
 
! Отговори
до 72 преди 13 години
то се вижда от луната че Странджев е този дето не лъже...Бойко си бил загубил доверието в него..ми що не каза що си го е загубил бе??само дето за негово съжаление отговора после сам си излезе загубил си го е щото странджев е бил човека който му е пречил да си върши далаверите..писна ми от скапани крадливи и лъжещи политици
76
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЯМА КАКВО ДА СИ ГОВОРИМ ТУК ВАРИАНТИТЕ СА ДВА: 1. СТРАНДЖЕВ, ПОДАЛ ОСТАВКА ОТ АГЕНЦИЯ МИТНИЦИ ЛЪЖЕ 2. ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ - ЛЪЖЕ. АЗ ВЯРВАМ НА СТРАНДЖЕВ ДНЕС ПАРЛАМЕНТА ЩЕ НАПИШЕ ЕДНА ОТ НАЙ-ПОЗОРНИТЕ СТРАНИЦИ В НОВАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ
75
3
 
16
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболест преди 13 години
Абе тия полотици *** ли са или им плащат? Просто се чудя?Евгений Дайнов особенно с това цветисто сравнение направо изби рибата, воте е предрешен всеки с мало мозък го знае и този вот няма да запуши нищо, само ще покаже това което всички знаят а именно че атака се подлизурковци и сините се дистанцират. И не ми е ясно защо този вот толкова се обсъжда той е 100 процента предизвестен, дори мужду мач на Манчестер Юнайтед с Миньор Перник има повече интрига.
74
8
 
1
 
! Отговори
до 82 преди 13 години
Не е точно така при премиер - Явор Нотев
73
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами май си е прав Евгений Дайнов,с този вот Бойко направо си каза..кучетата си лаят ,кервана си върви ... и да се говори,май няма полза ,няма кой да чуе,най малкото пък народа ..
72
1
 
16
 
! Отговори
miro преди 13 години
Серия 2 - март 2010 Бирената фабрика на Леденика ще може да бутилира произведеното от нея пиво, като в замяна ще трябва да плати акциз за 120 хил. лв., съобщават от Агенция Митници. Компанията няма лиценз за производство на бира от февруари, когато той и беше отнет от митничарите."В момента работим, предприели сме всички необходими стъпки, за да възстановим лиценза си", потвърждава информацията Михаил Михов, собственик на Леденика. По думите му в предприятието работят над 500 души и би било пагубно за региона, ако то бъде затворено окончателно. Това означава, че компанията обжалва пред административен съд акта в този период. Именно тук се е провел разговорът между Дянков и собственика на Леденика, за който става ясно в записите. Серия 3 - март-юни 2010 Мобилна група от Агенция Митници е в завода. Проверява по сигнал, че се произвежда и бутилира бира. От публичните изявления става ясно, че е открита колона за дестилиране на спирт, много тежко нарушение, защото за нея никога не са имали лиценз и не плащат акциз на спирта.По записите става ясно, че ако групата направи акт и Агенция Митници състави наказателно постановление за производство без лиценз пожизнено казва Танов няма да получат нов лиценз! Дори и да спечелят делото в Административния съд за отнетия през февруари лиценз, (което става през юни), при влязло в сила наказателно постановление няма да могат да кандидатстват за лиценз (изискванията са в Глава четвърта РЕЖИМ ОТЛОЖЕНО ПЛАЩАНЕ НА АКЦИЗ, Раздел II ЛИЦЕНЗИРАНЕ от Закона за акцизите и данъчните складове). Според Закона за акцизите и даньчните складове се изисква изрядност на фирмата! Танов води разговор със заместника си Странджев, след този с премиера и се чуват указания да прибере документите на бюрото и най-вероятно следва именно това бездействие?! Няма съставен протокол и акт за нарушение за извършено без лиценз производство. Ето го и важният въпрос за ефективността на политическия премиерски натиск. Какво е поведението на Агенция Митници? Това подпомага за връщане на лицензията в по-късен етап! Защото обжалването на наказателно постановление става по реда на Закона за административните нарушения и наказания, съгласно чл. 128, ал.1 от Закона за акцизите и данъчните складове, а както горе подчертах и цитирайки думите на Танов, това усложнява много ситуацията на протежирания ни герой. Серия 4 - юни 2010 С Решение 1802 от 07.06.2010 г. Административен съд София-град отменя Решение 55 от 08.02.2010 г. на Агенция Митници. Решението на съда е по жалба на БУЛБРЮ БГ ЕООД, посочват от митниците. Лицензът е върнат на фабриката Леденика. Решението не е било обжалвано от Агенция Митници пред ВАС. Ето го и вторият въпрос за ефективността на политическия натиск. Намесата е реализирана и ефективна!?Серия 5 - януари 2011Асансьор... Плащал съм си на всички... Кучетата си лаят, керванът си върви... Ефективността на политическия натиск е консумиран. Въпросът е къде са парите?
71
8
 
8
 
! Отговори
до:123 преди 13 години
А правителството на царя какво беше-800 дни и ще ви оправя,е,оправи себе си.Истината е,че никога не сме имали свястно правителство!!!
70
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 13 години
Някой може ли да ми каже дали се излъчва някъде по телевизиите парламентарния контрол? По основните телевизии никъде не предават.
69
2
 
26
 
! Отговори
хо хо преди 13 години
Не съм гласувал за ГЕРБ, защого те нямаха предварителна програма!!! В момента нямат идеи за доброто на БГ, а се борят за личния просперитет. Разбира се мразя и Тройната коалиция, защото и те крадяха на поразия. Защо нашата държава се управлява само от далавераджии? Дали това не е манталитет още от Бай ***, който си остава с думите "Келепир да има!!!" Сегашните са нагли и самовлюбени, какво трябва да излезе още за тях, за да се извинят!!!
68
3
 
22
 
! Отговори
62-ри преди 13 години
Стига с тези магистрали, бе. На теб работното място да не ти е там, че толкова се радваш. Не виждаш ли цирка и простотията навсякъде. Непрекъснатото прецакване и то на най слабите. Една от последните простотии беше в седем дневен срок /беше 3 месеца/след съкращение хората да се регистрират в бюрата, ако закъснеят губят. Ти ходил ли си там да видиш колко човека чакат и как се правят списъци да не говорим, че хората са в стрес в този момент, както и събирането на нужните документи. Хайде събуди се
67
7
 
28
 
! Отговори
123 преди 13 години
Не подкрепям никого, но само ще кажа, че по-некадърно и нагло правителство България не е виждала:(
66
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дори Института на МВР не си позволи да потвърди дали има манипулация:) Хихихихихи!"Описаните по-горе отклонения, както в амплитудно-честотните характеристики, така и в областта на синтактичните, стилистичните и интонационните особености, БИХА могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите."Хахаха! Какво ще правим! Ще изгрее ли слънцето днес! Боко е намръщен:)))))
65
6
 
18
 
! Отговори
Koлко удобно! преди 13 години
Предоставените за изследване звукозаписи не са оригинали и върху тях е извършена допълнителна манипулация. Това е заключението на експертите от Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) НИКК е в МВР!Началник на НИКК е ЦвъЦвъ!
64
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЯМА КАКВО ДА СИ ГОВОРИМТУК ВАРИАНТИТЕ СА ДВА:1.СТРАНДЖЕВ, ПОДАЛ ОСТАВКА ОТ АГЕНЦИЯ МИТНИЦИ ЛЪЖЕ2.ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ - ЛЪЖЕ.АЗ ВЯРВАМ НА СТРАНДЖЕВ ДНЕС ПАРЛАМЕНТА ЩЕ ПРИКРИЕ ЕДНА НЕСДПРАВЕДЛИВОСТ .ЧЕСТИТ ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ
63
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 60НАПРАВИХМЕ МАГИСТРАЛИ.../за турските тирове и чуждите туристи/... -----------------------------------Ми тя цяла Сърбия от това живее е червен, от магистрални такси!
62
2
 
18
 
! Отговори
seleron преди 13 години
Бате Бойко той е строг,а за нас е като Бог!Човек е от народа,но си търси и изгода.Има си страхотна дарба,глава да бъде той на ГЕРБ-а.И на нас ни обещавсичко да оправи на часа!За туй с големи кръпки,замаза той няколко дупки!Ако имаш ти проблеми и париреклмата им прочети:"ГЕРБ ще ти достави бира!ГЕРБ ще ти оправи ТИР-а!"А за останалата нация,пускат по промоция:"Я детето да се обучи,че в училището се не учи,я финансовата кризастанала с постоянна виза!"Изпаднали в дилемада покровителстват ли бизнесмена?Говорят за реформи разни,а четат от листи празни?Здравеопазването е излишно зная,но трябва ли пък да му видим края? А Европата проклетаза кражби спряла ни бюджета.Ужас! На парламента в бюфетавече нямало кюфтета!!Но депутатите се утешават с вица, че имало овехтяла книга с раздрана корица,захвърлена в прахта на подас надпис:"Нека мислим за народа!"С надеждата,че поне след разразилия се скандал със СРС-та та ще се осъзнаят и ще поставят интересите на държавата,народа пред личностните интереси и ще имаме поне някакъв напредъкв правилната посока.
61
16
 
2
 
! Отговори
arhar преди 13 години
След като БЪДЕЩИЯТ ПРЕЗИДЕНТ влезе на ' Дондуков 2' , тогава може и да има предсрочни парламентарни избори, за да може хора като Костов, Р. Петков и Яне, напр., да останат завинаги извън политиката !А дали БЪДЕЩИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ще се казва Борисов, Цветанов, Младенов или Сидеров, напр., това не е чак толкова важно ! Важното е той да бъде отговорен човек и преди всичко обединител на нацията !
60
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от тея тирове. а да не гооворя от туристите баба ти получава пенсийка! Само да ти кажа че повече пари от туризма в българия никой не остаава в държавата! Факт всички богаташи са в туристическия бранш ;)
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 56Що тка като ви разкрият и почвате да плюете по много....
58
2
 
9
 
! Отговори
Венсеремос преди 13 години
До Анонимен 41 Пич - проблема не е кой ще се върне. Проблема е голямото афиширане на нов морал и посланието с което ББ дойде на власт. А се оказа че погледнала се Мария и пак в тия. Така че е нормално да искаме да си понесе последиците за това че излъга. Другия проблем с тоя вот е че той не пита тия дето ги заболя и дето гласуваха за него. Все едно мениджъра дето раздава парите в една фирма да пита подчинените си дали някой е недоволен от 14тата заплата. А помислете малко преди да пишете!