Свалете "Not for sale" от БАН, примоли се Борисов

ГЕРБ си оттеглят законопроекта, до месец готов нов
Обновена: 1 фев 2011 15:38 | 1 фев 2011 11:20,
196
Свалете "Not for sale" от БАН, примоли се Борисов
Месеци наред продължават протестите на учените от БАН. Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ оттегля законопроекта за Българската академия на науките, защото "изпадаме в ситуация, в която най-свидното, най-милото, науката и БАН, да се превърне в ябълка на раздора", поясни той на среща с ръководството на Академията и министрите Симеон Дянков и Сергей Игнатов.

"Искаме с разум и с мир да приемем закон за БАН", заяви премиерът и поясни, че няма да допусне БАН да е държава в държавата.

Още по темата

"Изрично казвам, че ще се съобразим с всички предложения", отсече премиерът.

Той посочи, че е необходимо отчетността на БАН да излезе от контрола на правителството и да отиде под контрола на парламента.

"Така че ако БАН иска да продава имоти – да отиде и да го заяви пред българския парламент", каза Борисов и посочи, че е никой не иска да продава БАН, затова и настоя табелата "Not for sale" да бъде свалена.

В края на срещата премиерът обяви, че в рамките на месец Комисията по образование ще внесе общ законопроект за БАН, който да обединява предложенията на всички партии.

На свой ред акад. Никола Съботинов заяви, че са готови да участват и да излъчат хора, които да работят по новия общ законопроект. Той благодари за това, което се случва в момента.

"Радвам се. Това, което се случи, е много полезно за българската наука, за БАН и за българското общество като цяло. Защото мисията на БАН е работа за духовното и материално за България", заяви той.

Съботинов посочи, че е оптимист за БАН и заяви, че това е един добър резултат за България.

"Вярвам, че довечера 7000 семейства ще бъдат по-спокойни – това е броят на хората, които работят в БАН", коментира на свой ред шефът на комисията по образование Огнян Стоичков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
3
 
! Отговори
До todor преди 13 години
Много е логично да е точно така!
8
24
 
17
 
! Отговори
gotin преди 13 години
Търтеите от БАН трябва да бъдат премахнати или оптимизирани, т.е. пари да получават срещу свършена работа, а не защото по един или друг начин са си уредили препитание под шапката на БАН. Щом толкова си искат имотите, нека си ги държат, нека да ги управляват по начин, че да изкарват пари от тях, а не да викат и смучат от държавата. Аз като обикновен гражданин, не знам защо същуствува БАН и не виждам резултат от същуствуването му.
7
5
 
27
 
! Отговори
rrr преди 13 години
Нали се очаква някаква експертиза от БАН ....?
6
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А кога ще се оттегли цялото крадливо и некаърно правителство на Герб - това е въпроса?
5
21
 
7
 
! Отговори
darcas преди 13 години
Когато БАН започне да произвежда общественополезна наука, изследвания и разработки, тогава може да претендира за обществени пари, тоест моите пари от моя джоб. Ако искат да си правят частни изследвания, колкото искат, ако държавата прецени, че ще и свършат работа, ще плаща. Принципът навсякъде по света е - пари се дават за КОНКРЕТНИ ПРОЕКТИ, ТЪРСЕЩИ КОНКРЕТНИ РЕЗУЛТАТИ, а не на общо основание.
4
13
 
29
 
! Отговори
topor преди 13 години
Опааа! Има сделка!БАН прави "удобна" експертиза за СРСтата, герберите правят някои временни отстъпки с последващо пързаляне!Циркът продължава!
3
33
 
8
 
! Отговори
Тракиец преди 13 години
Погледнете ги тия на снимката бе - червени бабички и феотдални старчета!
2
8
 
27
 
! Отговори
hooligan преди 13 години
Проба грешка,проба грешка.До кога?
1
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А какво да напишат .ПОДАРЯВА СЕ