Гяуров: Съдът тълкува закона буквално за хонорара на Доган

Депутатът иска спешни промени в нормативната уредба
Обновена: 15 фев 2011 10:08 | 15 фев 2011 09:58,
48
Гяуров: Съдът тълкува закона буквално за хонорара на Доган
Според Гяуров съдът неправилно тълкувал закона. Снимка: Булфото

"Съдът е подходил доста буквалистично и е тълкувал закона много формално", заяви Димо Гяуров, депутат и член на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика по повод решението на Върховния административен съд, че няма конфликт на интереси по казуса с консултантските хонорари на Доган.

На въпрос дали това се дължи на обстоятелството, че когато е получен хонорарът, Законът за конфликт на интереси все още не е влязъл в сила, Гяуров поясни, че подобно тълкуване не е правилно.

"Сумите от хонорарите са получени много след влизането на закона в сила. Освен това нормалното тълкуване изисква да се подходи към разбирането, че конфликтът на интереси не е нещо моментно, а е процес, нещо, което търпи развитие", каза още депутатът от Синята коалиция пред bTV.

Още по темата

Според Гяуров по-важното е, че Ахмед Доган няма друго качество, освен на народен представител. По думите му съдът оправдава Доган, тъй като той като депутат не е гласувал в полза на конкретната фирма, следователно няма конфликт на интереси.

Председателят на етичната комисия поясни, че е предложил промени в закона, тъй като в момента излиза, че този, който не подаде декларация за доходите си, подлежи на санкция, а този, който подаде фалшива декларация, не подлежи на никаква санкция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Независимият Български съд.Тоя *** и корумпиран съд той ще ни умори всички.Ще има след време за нас обикновените хора:"Българийо, за тебе те умряха,една бе ти достойна зарад тях................................"
26
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
долу дпс,бсп,дсб,атака и герб
25
5
 
3
 
! Отговори
radi преди 13 години
ei tiq kirqk stef4ovci toq i mangala kostov se nalapaxa do dupka,sega se prai na patriot
24
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Димо Гяуров определено не е човекът който да съди за конфликт на интереси, или път да определя кое е морално, кое не!И той е токлова корумпиран, колкото Доган и Костов. Само, че за разлика от тях, той е бил на ниска позиция, нещо като обслужващ персонал, та затова и се е налапал по-слабо.
23
5
 
7
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Би било по - добре, ако Димо Гяуров ни обясни как така се продава цяла авиокомпания за 150.000 долара, а пък после се плащат и 10 млн долара неустойки ! То е все едно някой да си продаде жилището за 150 лв и после да плати милиони обезщетения на онзи, на когото го е продал !? Не е ли много странно това ? Но Димо Гяуров мълчи по този въпрос . . . Защо ли ? Паметта на българския народ не е къса !
22
1
 
21
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Сигурно ли е, че съдебната ни система наистина е независима и некорумпирана ? Да минат съдиите и прокурорите един тест за лоялност през детектора на лъжата и тогава ще получим отговор на този въпрос !Иначе , в случая вината не е на Доган, а на онзи , който му ги е дал тези 1 млн евро !А кой беше премиер тогава или той само задава въпроси, но не дава отговори на нашите въпроси ?
21
2
 
9
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Забелязвам, че от известно време Милен Цветков все говори за някакви апартаменти ...Дали Милен Цветков е обективен журналист или не, аз няма да коментирам ! Всеки е виждал как той затваря телефона на преки зрители и на практика им отнема правото на собствено мнение , което си е цензура !Нека Милен Цветков да отвори темата с продажбата на БГА БАЛКАН за 150.000 долара и да каже защо хем тя е продадена на безценица, хем държавата / данъкоплатеца / плаща и 10 млн долара обезщетение като неустойки по сключения от определени лица договор ! А дали Милен Цветков ще изкаже мнение по този въпрос или ще замъчли ?Аз мисля, че за тези 10 млн долара обезщетение, които плаща българският данъкоплатец, може да се купят не 6 апартамента, а поне 66 апартамента в София !Нека Милен Цветков, ако смята, че е обективен журналист, а не поръчков, да отвори темата за побоя над Оги Стефанов и да попита кои са поръчителите и изпълнителите на това злодеяние с цел предумишлено убийство !
20
1
 
9
 
! Отговори
относителност преди 13 години
всичко е относително:Ако беше в Китай, досега щяха три пъти да го обесят!Според правилата на родната демокрация всичко е ОК
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бае ви Ахмед Доган преди да декларира тия милиони се е консултирал със знаещи хора дали няма да има после проблеми.Иначе щеше да си ги прибере в куфара и да си ги харчи както намери за добре.Защото ако не ги беше декларирал никой нямаше да знае за тия пари.А той все пак е платил и близо 200 000 лв данъци
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Spasenieto e sas Zakon da se izgonyat vsichki sadii.Popalvane na mestata sas studenti ot 4 i 5 kurs.
17
2
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
до NobodyСъдът прекрачи всякакви граници... - от тук нататък - небе... Водач на партия, която има мандат за съставяне на правителство, човек, който няма хал хабер от хидромелиорации - взема баснословен хонорар - най-вероятно за лобиране, а не за свършена работа... - и убиецът на сестрите Белнейски отново ще се разхожда между нас... - съдът беше единствената институция получила 13-та заплата - хвала...
16
2
 
9
 
! Отговори
George преди 13 години
Защо не я подложите тази славна петорка на детектор на лъжата! Да се провери тези хора с ясно чувство за морал и справедливост ли са постановили присъдата или с пренебрежение към тези,от които се вземат пари за твърде високите им и то незаслужени заплати и със слугинаж през агата! Pащото с тази присъда се дава право на всеки политик, на всеки депутат да краде по официален начин големи суми пари от всеки проект по Европейските програми. Е, това от Евросъюза няма да го допуснат, но пак ще се наложи да плащаме ние заради такива като Веселина , Юлия , Таня , Иванчо и Даниела ! Това съдийско племе направо се ориентира към война срещу хората и защита на богатите политици.
15
2
 
14
 
! Отговори
Смехурко преди 13 години
В БГ в момента има 2100 съдии, 1520 прокурори и 501 следователи.При население на страната около 7 млн., се получават 30 съдии/ 100хил.души, 22 прокурори/100хил и 7 следователи/100 хил. или общо 60 магистрати/100 хил.души.- т.е. ние сме в челните места в Европа по брой съдии и прокурори на 100 хил.души. За сравнение, съдиите в Белгия са 5 съдии/100 хил. Освен ако от ВСС са решили,че съдиите в западноевропейските страни,та дори и в Гърция,Хърватия,Черна гора и т.н.,са професионалисти, а нашите не са такива, иначе казано,те са аматьори. Ама вземат грамадните си за нашите условия заплати и нехаят какви присъди издават,защото над тях е само Господ!
14
2
 
16
 
! Отговори
Възмутен преди 13 години
ВАС убедително демонстрира, че имаме не низ от грешки, а насочени, добре премислени действия, имащи за цел да покажат, че съдиите са несменяеми, че наглостта им няма граници, че се държат не като съдии, а като тези, дето скитат по магистралите. Наглата натура на съдиите се оформи още в началото на т.нар. демократичен преход. Юридическото лоби, формирано от доста на брой юристи в първите НС доведе до един своеобразен диктат, отчитайки че голяма част от депутатите бяха хора,случайно попад нали в Народното събрание, незнаещи какво трябва да правят и как да го правят. В крайна сметка за какво говорим че съдебната система се реформира или че е станала убежище на хора с нечиста съвест; за това, че тя е призвана да правораздава или че е станала държава в държавата. Има една поговорка: Със стари *** нов бардак не се прави. Смятам, че за конкретния случай тя е много подходяща .
13
2
 
9
 
! Отговори
Бо преди 13 години
Абе хора, съдът това-онова, нали закона е така написан и приет, че да облужва определени интереси! Всички са навързани като свински черва.
12
1
 
8
 
! Отговори
доган преди 13 години
предлагам мургина за финансов министър, само тя може за толкова кратко време да източи толкова много пари, а аз сега събирам пари за совалка, не ми завиждайте и аз няма да ви завиждам.....анадън му?
11
2
 
18
 
! Отговори
ПРИЗИВ преди 13 години
Не познавам човек в БГ ,който има дори ГРАМ ДОВЕРИЕ в нашата съдебна система,,, !!!Съдиите са по- гнусни дори от депутатите ни -алчни ,мързеливи ,корумпирани ,самовлюбени И В СЪЩОТО ВРЕМЕ НАЙ-ВИСОКО ПЛАТЕНИ ЧИНОВНИЦИ...!!!ИЗХОДА Е ОТКАЗ ОТ БЪЛГАРСКИ МАГИСТРАТИ И НАШИТЕ ДЕЛА ДА СЕ ГЛЕДАТ С А М О в европейски съдилища / физически това може да става и тук/
10
2
 
16
 
! Отговори
инед преди 13 години
Аз така и не разбрах защо съдиха "Доган за конфликт на интереси", а не за корупция ...
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Доган и Софиянски, единствените доказано некорумпирани политици в България!
8
4
 
19
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Законът се тълкува буквално. Затова е закон. Никой не ви е виновен, че от всичко, за което можехте да подгоните Доган, вие се хванахте точно за това, за което не може да го осъдите. А това, дето нещо си било търпяло развитие - типично изказване на комсомолец, какъвто всъщност е и Димчо. Значи, аз днес да не правя сделки, щото догодина може да приемат закон, с който ми ги забраняват???Толко сте прозрачни, че даже не се виждате вече....