63% от българите не искат президент от ГЕРБ

Сериозни поражения за имиджа на управляващите
Обновена: 28 фев 2011 11:18 | 27 фев 2011 13:40,
1177
63% от българите не искат президент от ГЕРБ
Снимка: Булфото

Въпреки че чрез вота на доверие правителството спечели политическата битка срещу опонентите си, скандалите от първите месеци на годината са нанесли сериозни поражения върху имиджа на управляващите. 

Това показват резултатите от редовното тримесечно проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 12 – 20 февруари 2011г. сред 1005 пълнолетни жители от цялата страна.

За първи път, откакто е на власт, правителството не е в състояние да произведе позитивни за общественото мнение събития. То губи инициативата в налагането на темите, проблемите и интерпретациите на случващото се в страната. 

Плевнелиев продължава да е най-одобряваният министър

Обобщената оценка: само за 37% от българите правителството се справя успешно и това личи в резултатите от дейността му. 60% са на обратното мнение.

Силен обрат търпи отношението към вътрешния министър Цветан Цветанов. През декември 2010г. той беше най-одобряваният член на кабинета с 35% положителни оценки. През февруари Цветанов продължава да се ползва с доверието на 23% от избирателите, но вече заема второто място в класацията на най-неуспешните министри. 

Намалява и мотивацията за вот в полза на ГЕРБ. Най-силният индикатор в това отношение е заявеното предпочитание на 63% от българите да бъде избран президент от друга политическа сила, срещу 33% желаещи бъдещият президент да е излъчен от управляващите. 

Тези нагласи не могат да бъдат разглеждани като прогноза за президентския вот, тъй като не са ясни още нито броя и имената на претендентите, нито разпределението на гласовете между евентуалните конкуренти. Те обаче са сигнал, че се консолидират настроения в полза на алтернативен избор, коментират от агенция Алфа рисърч.

Както и през декември, когато зае първото място, Росен Плевнелиев продължава да е  и най-одобряваният министър (37%), и с най-висок индекс, т.е. разлика между положителни и отрицателни оценки - (33.3%). 

След него се нареждат  Мирослав Найденов (с индекс за дейността си от 14.9%) и Николай Младенов (12.3%). Забележим ръст се наблюдава и в оценките за работата на министър Томислав Дончев, който заема четвъртото място и чийто ресор се откроява като една от малкото успешни сфери в дейността на правителството (51%). 

За разлика от имиджа, динамиката в подкрепата за кабинета е по-слаба. За периода януари – февруари правителството губи 2% одобрение (спад от 24% на 22%). Неодобрението за цялостната му дейност (39%) обаче вече става почти двойно по-високо от одобрението.

Електорални нагласи

Ерозията в имиджа обикновено е първата стъпка в промяната на цялостното отношение към дадена политически сила. Към момента обаче декларираната подкрепа за управляващите, макар и да намалява, се запазва на достатъчно стабилно равнище. Потенциалът на партията спада леко от 27.0% до 26.1%. Подкрепата си от него оттеглят предимно хората с по-ниски доходи и в по-тежко материално положение. 

Политически ползи от скандалите в управлението извлича БСП. Подкрепата за социалистите бележи лек ръст от 15.2% до 16.6%, а лидерът й Сергей Станишев запазва доверие от 15%. 

В лявото пространство, отношението към президента Г. Първанов  се запазва силно поляризирано както в края на миналата година (31% положително срещу 31% отрицателно).

Потенциалът на Атака продължава да бъде свит до 2.5% най-твърди привърженици, а лидерът й Волен Сидеров се ползва с доверието на 10 на сто от пълнолетните жители на страната.

Малко по-добри, но все още неустойчиви са позициите на Синята коалиция. Подкрепа за нея заявяват 3.4%, а лидерите Иван Костов и Мартин Димитров се ползват с подкрепата на 9% от избирателите. Десните избиратели очакват сините да определят по-еднозначно позицията си към управляващите. Близо една пета от симпатизантите им се колебаят как биха гласували, ако в момента се провеждат избори.

ДПС запазва традиционното си равнище на електорална подкрепа от 4.9%. Оставката на Касим Дал и последвалото изключване от партията обаче отнема част от доверието в Ахмед Доган, което се свива от 7% до 4%. Потенциалът на останалите партии е на обичайните си ниски стойности. Висок остава и делът на негласуващите (38.9%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1177
Още по темата: вотГЕРБпрезидент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЕРБ още няма кандидатура, драскачо!
7
 
2
 
! Отговори
Българин преди 13 години
"ГЕРБ" Е ЕДИНСТВЕНАТА РАЗУМНА КАНДИДАТУРА!-- Факт. Всичко друго е манипулация на платените драскачи тук.Минусите които това мнение ще получи, както и долното (1159) трябва да ви говори достатъчно.
1
 
3
 
! Отговори
това заглавие преди 13 години
Тенденциозна статия с още по-манипулативно заглавиезащо не се споменава, че за кандидатурата на ГЕРБ са гласували най-много хора (37%), а най-големия процент е за 'няма да гласувам'.Повече от 80% от хората не искат президент на БСП, СДС, ДПС и т.н. Защо това не е заглавието?Хора, не се оставяйте да ви манипулират така елементарно..
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
as ve4e nqma da stapq da glasuvam vse sam na izbori za po dobro badeshte na balgarite ama ne vijdam koi shte ni opravi,tova beshe ot men koito iska da otiva ,no spored men nqma ve4e smisal shte bqgam v 4ujbina
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"ГЕРБ" Е ЕДИНСТВЕНАТА РАЗУМНА КАНДИДАТУРА!
1
 
3
 
! Отговори
беззначениекой преди 13 години
99,999% !!! (Към заглавието и 1158.)
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ ВИЖДАМ С ТАКОВА НАСЛЕДСТВО,В СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА-КОЙ ЩЕ СЕ СПРАВИ ПО-ДОБРЕ! БОЙКО БОРИСОВ ДО КОЛКОТО МОЖЕ УСТОЯВА! ВСЕКИ ДРУГ ЩЕШЕ ВЕЧЕ ДА Е ЗАГИНАЛ...
2
 
11
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
САМО 63% !!!ДО ИЗБОРИТЕ СЛЕД 6 МЕСЕЦА ЗА ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ СА 93%-ТА.
7
 
2
 
! Отговори
Петър преди 13 години
Фидосова президент
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще броим процентите, когато излязат СРСтата на Серго, Гоце и прочие. Толкова матерял има, че БСПто, ще отиде на кино.
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
крайно време е да разберете,че комунистите са способни на всичко само да не дадат власта.
5
 
18
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
До 1152. Ммммммм.....не. Няма да е от ГЕРБ. Това формирование не може да бъде политическа формация. Това е просто купчина, сбирщина от нискоинтелигенти. На местно ниво това личи още повече. Просто ялова крава теле не може да произведе. Тя няма бъдеще в гените си. Трябва да се бастиса.
12
 
5
 
! Отговори
Само ГЕРБ ! преди 13 години
Че кой ги пита......президента е на ГЕРБ,а червените ще имат кмет в Долно Нанагорнище
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И децата знаят, че президента, ще е от ГЕРБ. Глупаците свършиха, народа гладен може да стои, но ще изхвърли червените крадци от президенството.
5
 
19
 
! Отговори
пешеходец преди 13 години
Ако ГЕРБ паднат кой ще ви построи магистралите бе? нали само кинозвездата Плевнелиев може да ги построи, това са му еротичните сънища на човека, а вие против него почвате също да говорите. Голяма работа ,че ще разрушава балконите, да ги разрушава като са незаконни! Време е да остане само неговия Бизнес Парк който построи съвсем законно в Младост и съвсем не даде подкупи на изключително вежливите и изключителните експерти от Дирекция Архитектура и Градоустрояване начело с арх.Диков и арх.Калинов.
5
 
10
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 13 години
МВР провежда операция "Европейци"....следват азиатци , 'южноамериканци "., китайци , "фИкултетци "., папуасци, сибирци , патагонци ...)))Цецо, най- близо са ти : *** и сикаджии, правчани -от Правец и бираджии, вифаджии и 'борсаджии, ДеСарджии и цигараджии........Без това - няма да стане ..ПОТЪВАТЕ..Десетки хиляди граждани заблудихте- че горните ще гоните и 'справедливост" ще въздадете...)))))))))Каруцата ви тръгна по нанадолнището , цецо..И тъстове и тъщи , , лафове, интервюта вече няма да ви помогнат ...Само с лафове- не става...Докато не видим :другараджии" в пандиза или поне следствени- няма да стане ..Цецо, каква е специалността на жена ти ?? Заплата -2500лв, като през месец- два - става 4300лева..На държавен служител ??? ДАНС колумбийските ли наркотрафиканти залови ???...Прочитане на целия коментар /> цецо, червени палячовци сте ...))))
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Galki ste mladize sozialsti tuk , edni i sashti 5-6 ste vav foruma .... veche dage nikoi ne vi chete i dage i minusi ne vi slagat....prosto ste mnogo galki !!!Heide ,i az izlizam !!
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДОГАН - ПРЕЗИДЕНТ;СЕРГЕЙ - ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ;ЕМЕЛ ЕТЕМ - МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ;
7
 
3
 
! Отговори
cs преди 13 години
Моралната оставка на Цветанов вече е дадена; има скрита коалиция между ГЕРБ и БСП; българинът е кадърен и успешен, когато го поставят в конкурентни правила; нашият кандидат за президент ще ограничи полицейщината и милиционерщината и ще създаде правила.Където виждаме лошо управление, ние веднага искаме смяна, както беше с шефа на Агенция "пътна инфраструктура"; исканията ни са напълно разумни, затова накрая се случват, обяви по НТВ лидерът на СДС Мартин Димитров. Колкото по-дълго стои министър Цветанов, толкова по-зле за правителството, но рейтингът на кабинета пада и рано или късно премиерът ще го смени, прогнозира Димитров. Моралната му оставка всъщност вече е дадена, съобщи Димитров. Само докрадът на парламентарната комисия за случая Горна Оряховица била достатъчна за това.Знаете ли кой се е хванал за ръчичка с БСП?, попита Димитров и веднага посочи - Петко Сертов. Има скрита коалиция между ГЕРБ и БСП. БСП и Първанов от началото си бяха и за АЕЦ "Белене"; от гьол "Белене" сега и за Борисов е структуроопределящ проект. Имам усещането, че скоро те ще съобщят, че имат нова цена за "Белене", тя пак ще е ужасно скъпа, но ще бъде представена като евтина. Нашите деца и внуци ще ги връщат с години, предупреди Димитров. До 2030 г. най-малко трябва да се удължи животът на АЕЦ "Козлодуй" и това е достатъчно, каза той.Според Димитров имало скрити неща, мотивиращи връзката между ГЕРБ, БСП и Първанов, едно от тях било "Белене". Тези връзки са страшно обезпокоителни, защото човекът, който е деградирал ДАНС, по думите на премиера, сега бори корупцията, каза Димитров.Още през септември внесохме правила за фискален борд в България. Сега цените скачат всеки ден, магазини затварят, монополите са се развилняли, вдигат цените и правят каквото си искат, а фискалният борд означава стабилност, инвестиции и нови работни места, обясни синият лидер. Според него българинът е кадърен и успешен, когато го поставят в конкурентни правила. Дефицитът трябва да бъде ограничен, предложили сините на Дянков като фактор за стабилност. За тях не била задължителна промяна в Конституцията, а в закона за държавен бюджет.Най-важното за сините са силните кандидати за президент и кметове, каза Димитров. Според него БСП били капсулована политическа сила и имала твърди проценти. Ще има мажоритарно гласуване, затова нашият кандидат за президент ще е фигура, която ще увлече хората, ще ограничи полицейщината и милиционерщината в България.
8
 
28
 
! Отговори
Наивен преди 13 години
ТИЯ ДВЕТЕ КРАТУНИ ДЕТО СЕ СМЕЯТ ОТ СНИМКАТА НА НАШАТА НАИВНОСТ, СИГУРНО ОЩЕ НЕ СА НАУЧИЛИ ЧЕ ТИКВИ КАТО ТЯХ И КАДАФИ ИМАТ МЯСТО САМО В ЗАТВОРА ИЛИ ДО ЧАУШЕСКУ. СКОРО ЩЕ РАЗБЕРАТ ЧЕ СА ПРОСТО ЕДНИ *** И САМОВЛЮБЕНИ *** ,С МНОГО ИМОТИ И БАНКИ. ОЧЕРТАВАТ СЕ КАТО ПЪРВИТЕ КЛИЕНТИ НА ТЕХНИЯ СИ СПЕЦ-СЪД! БАНДИТИ С ВЛАСТ!!!