Гвардейки – скорошна гледка пред президентството

Оказва се, че сме първенци по жени в армиите от НАТО
8 мар 2011 15:00,
160
Гвардейки – скорошна гледка пред президентството
Досега гвардейците са само мъже. Снимка: Булфото

Министърът на отбраната Аню Ангелов обяви, че е отменена наредбата, с която се ограничават права на жени военнослужещи да заемат определени длъжности в армията.

В тази връзка той коментира, че сега предстои да се приемат военнослужещи в Националната гвардейска част и няма проблеми жени да участват, стига да отговарят на съответните физически изисквания.

Ангелов отбеляза, че неведнъж е бил посрещан от почетни караули в чужбина, в които е имало и жени.

"В момента няма висящи проблеми по отношение на службата на жените в армията", похвали се Ангелов, който днес се срещна с ръководството на Сдружението на жените военнослужещи.

"Съгласихме се с представителите на сдружението, че то трябва да увеличи влиянието си не само сред офицерите и сержантите, но и сред войниците жени", каза министърът.

На срещата е било отбелязано, че военнослужещите жени, както и мъжете, ще имат не само правата, но и същите задължения – например, ако са в състава на определена войскова част и тя бъде изпратена на мисия, те също трябва да участват в нея, за разлика от досегашното доброволно участие в мисии.

Още по темата

Представителките на сдружението са посочили като проблем чрез физическите изисквания към военните да не се промъква "скрита" дискриминация по отношение на жените.

Сега процентът на жените в армията средно е 14, във ВВС те са 19 на сто, а в Сухопътните войски – 13.

"Ако гледаме количествения параметър, сме, общо взето, в предните редици на армиите от страните членки на НАТО", похвали се Ангелов.

Министърът коментира, че за разлика от други държави от НАТО, в това число и стари членки, в които има забрани по отношение на забременяване и други ограничения, в нашата армия няма да има такива забрани.

Ангелов не смята, че има тенденциозност в постъпването на жени в армията за използване на служебното положение във връзка с евентуална бременност.

Министърът заяви също, че засега няма проблеми с отказ на изпълнение на задължения от жени военнослужещи.

"За нас е важно да няма ограничения, те да бъдат свободни да избират своята длъжност, така както чувстват, че са способни да я изпълняват. Естествено, всеки си прави сметката, когато постъпва в армията, за каква длъжност кандидатства", коментира в заключение министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
0
 
! Отговори
Jane преди 13 години
Вземете порастнете, че като ви чета простотиите и ме срам. Странно как тракийци и прабългари са смятали жените за подходящи да бранят земята, пък нашите велики мъже дето като чуят взрив и се разплакват, смятат, че жените могат само да се червят. Как ли в другите страни жените завършват наравно с мъжете военните академии и участват във военни действия с тях, пък само българките са кифли. Мъжете ни са кифли, не ние. И ако някъде в армията ни жени кръшкат, то е заради мъжете, които го позволяват.
145
2
 
0
 
! Отговори
Jane преди 13 години
Не мога да повярвам какви *** трябва да българските мъже, ако коментиращите тук са представителна извадка. И от кога да сменяш превръзки е нещо лошо, срамно или обидно? Вие наред ли сте изобщо?! Как точно сте се родили мърльовци такива и кой ви е родил? Да не мислите, че една бременност е по-лека от това да виснеш н-часа пред президентството и да те снимат. Това ли ви е най-голямото постижение? А какво да говорим изобщо за роботизирането на армията и за това че сраженията се водят с дронове.
144
2
 
0
 
! Отговори
. преди 13 години
И в израелската армия има много жени
143
1
 
4
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Тия вече се чудят къде още може да си назначават роднините и любовниците.
142
1
 
7
 
! Отговори
Ту Пийпъл преди 13 години
Само да попитам, кому е необходимо тия да кибичат там ...
141
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама то е ясно че: когато са в цикъл-няма да "работят"; когато е под 5 и над 25 градуса- няма да работят; когато вали-няма да работят; и когато работят ще е по 2 часа на ден през 3 дни. Всичко е само заигравка.
140
3
 
2
 
! Отговори
.... преди 13 години
Не виждам какъв е проблемът армията да си носи червило, ако си върши работата. Още повече, че ако днес искаш да презвемеш нещо, ти трябват високи технологии, наука, висококвалифицирани кадри.. и все по-често войникът стои на стол пред компютър и управлява нещо радиоуправляемо...
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще бъдат снабдени със специални памперси.
138
5
 
16
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Леле,къде останаха истинските мъже,бре???Свършиха се май...щом т.нар.българска армия се напълни с...гейове и жени...УЖАС!!!Къде са днес славните ни пълководци и смели войни???Ще се обърнат в гроба,ако видят в какво се е превърнала българската армия,армия която "на нож" превземаше непревземаеми крепости...А днес сменя превръзки и носи огледалца и червила в джобовете...Какъв резил,какъв срам...Наистина ли всичко е свършило завинаги???БОЖЕ,ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
137
3
 
6
 
! Отговори
boza преди 13 години
sega gvardeiki,utre travestiti,transsexuali,***,chalgari---prezidenstvoto tova zasluzhava
136
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мдааа- женщина тракторист, женшина летчик, женщина космонавт, женщина человек
135
6
 
7
 
! Отговори
Parcuc преди 13 години
По-добре гвардейки, отколкото фолкфурии :)
134
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Армия нямаме ,ама сега ще станем за торлиу гиувеч,щом жени ще могат да правят всичко аман,абати армията ,*** чудото.
133
5
 
15
 
! Отговори
leko iznerven преди 13 години
жени караул ;) Пред Президентстовото? Аууу, че гледка ще е:)представям си как някоя караулка изведнъж се сеща, че и *** цикала и хуква зарязла сичко към WC то;) или пък притичва за смяна на тампонче;) Ей Ангелов! министрчето:), а ко ша праим през онея 7-10 дни дето са в цикло или си го чекат;) ами пишкането? ами стоенето под слънце, дъжд и студ;)ами МАНИКУРАААА...треби им отпуснеш вредни:) ми така де то косата не държи на сланце и други хатмосферни явления;)Умен си Хангелов;) ставаш за...:)
132
2
 
5
 
! Отговори
за кво ли? преди 13 години
защо млади и здрави мъже не са в армията, и защо ли търсят толкова много жено в армията?
131
2
 
7
 
! Отговори
Ник преди 13 години
137-Лизистрата! Г-жо/це/,представяте ли си "щом може и защо да не може".. гвардеец, елитен войник на нацията, със закръглен ханш,хубаво дупе,добре оформени гърди и нега в погледа.Представяте ли си какви чувства /и желания/ ще предизвика в чужденците,дошли у нас и спрели се да погледат свещения ритуал!?
130
5
 
21
 
! Отговори
Ник преди 13 години
СРАМ,СРАМ и пак СРАМ! В България няма мъже! Това не е равноправие,това пълна *** на властимащите!И самото участие на жените,чиито основно предназначение е да дават живот, в армията-инструмент за убиване,е против всякакви човешки и Божии закони! Няма оправдание за това!
129
10
 
10
 
! Отговори
outsider преди 13 години
Жени гвардейци ще бъдат жалка картинка. Гвардеецът трябва да е елитен войник. Нека жените да си доказват еманципацията на друго място.
128
8
 
6
 
! Отговори
Лизистрата преди 13 години
Що се чудите бе? Европейските приумици и изгъзици, да обезличат и лишат Жената от женският и чар, край нямат, но жалкото е че ги налагат и у нас! Щом може жената да е полицайка или военнослужеща, защо да не може да бъде и гвардейка?
127
2
 
12
 
! Отговори
браво преди 13 години
То в армията стана една женска работа Да не тие работа