Без наши самолети в Либия, могат да ги свалят погрешка

Аню Ангелов: Нито имаме опит, нито възможности за участие
Обновена: 26 мар 2011 11:37 | 26 мар 2011 11:28,
134
Без наши самолети в Либия, могат да ги свалят погрешка
Аню Ангелов. Снимка: Булфото

Български самолети няма да участват във въздушната операция над Либия. Това е специфична операция, в каквато нашите ВВС нямат опит, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов по Дарик.

Министърът обясни, че българските самолети са съветско производство, каквито са и тези на Кадафи, и затова може и да бъде свален български самолет погрешка.

„Нашите ВВС нямат опит – нито са участвали в Ирак, нито в Косово. Ние нито имаме възможности и подготвен екипаж, нито имаме опит по затварянето на въздушното пространство на определена държава”, коментира Ангелов.

Фрегата „Дръзки” обаче заминава за Либия, припомни той.

Кога фрегатата ще тръгне на мисия, зависи от военнотехническа експертиза.

„Дали сме фрегатата ни да участва в налагането на оръжейното ембарго на Либия. Общо до 160 души ще бъдат екипаж на фрегатата”, уточни министърът на отбраната.

Той обясни, че е разпоредил да започне подготовката на „Дръзки”, така че да се спести време и да не се чака вземането на политическо решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
41
 
! Отговори
LZ преди 13 години
Трима души са виновни за сегашния хал на ВВС:-министъра на отбраната;-началника на щаба на отбрана;-командващия ВВС.Итримата следва да си отидат прпеди да отидат на военен съд за липса на военновъздушна защита на небето над България.Дали действат над Либия или над България - нивото на готовност на родните ВВС е едно и също.Щом има смелостта да каже до къде доведе ВВС, трябва да има смелостта да си подаде оставката министър Аню Ангелов.С това управление по-добра няма да станем.
90
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВУИЧООООО,ПАК НЕ СИ РАЗБРАЛ НЕЩО.
89
0
 
39
 
! Отговори
вуйчо крум преди 13 години
КОЛКО НАШИ САМОЛЕТА ИМАМЕ ,ЧЕ ГИ ПРАЩАШ В ЛИБИЯ ,АЛОООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООО
88
2
 
35
 
! Отговори
алилиии преди 13 години
караа ни франсеата да купиме фрегати, *** ние се инатиме, нати сега петрол! Тоа дръстии я стигни до дарданелите, я не...да го застраховат добре, може да кяриме некое евро за таа гемия, а па ако случайно стигне до лампедуза може италианците да го спасят като емигрантска лотка с арапи...да заминава!
87
3
 
41
 
! Отговори
Трепери, Кадафи! преди 13 години
Българският самолет няма да участва във въздушната операция над Либия. заяви министърът на отбраната Аню Ангелов пред Негово превъзходителство, губернаторът на *** Джеймс Уорлик. Няма винетка, нямаме боя да замажем петолъчката ако я видят, хамериканците ще избягат! Бензин няма, пазим го за магистралите-кога се построят! Опашката му рязахме наскоро за скрап, да плащаме командировки до ЕС.Нашите ВВС нямат опит назначихме млади моми-пожарникарски щерки,макар ходили по чужбина Брюксел най-вече. коментира Ангелов.Фрегата Дръзки обаче заминава за Либия, припомни той. Изтегляме я от Надин,р. Искър където бе също за скрап. След като празнуваме 50 годишния и юбилей, фрегатата ще тръгне на мисия, зависи от военнотехническа експертиза.
86
0
 
50
 
! Отговори
за 81 преди 13 години
Преди 10 години Германия искаше да ни подари 40 Миг 29 от тези на ГДР-то................царят май беше на власт...............отказаха!!! Да ги *** и марулите.........политиците де
85
1
 
33
 
! Отговори
за 86 преди 13 години
прав си, нашите сигурно нямат транспондер
84
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Берлин. Десетки хиляди германци излязоха на улиците на територията на Германия на протест срещу ядрената енергетика на страната, увеличавайки натиска върху германския канцлер Ангела Меркел в навечерието на важни регионални избори в страната, предава АФП. Под лозунга Фукушима означава: никакви атомни електроцентрали повече се проведоха маршове в Хамбург, Мюнхен и столицата Берлин. В неделя предстоят регионални избори в Баден-Вюртемберг, на които се очаква ядреният дебат да окаже ключово влияние.Днешните демонстрации са само прелюдия към ново, силно, анти-ядрено движение. Ние няма да се откажем, докато атомните централи не бъдат изведени от дейност, заяви говорител на една от основните организации, свикали протестите.
83
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Самолетите се разпознават по система свой-враг (IFF), а не по модела! Егати глупостите!
82
1
 
41
 
! Отговори
Gabi преди 13 години
Имаме изправни 5-6 самолети и МИГ 21 и още толкова Су. До Либия я стигнали половината , я не. Поне 1-2 самолети арабеските ще свалят със стингърите. И накрая какво остава - нефта за янките, французите и англичаните, а за нас - едно голямо нищо. Само свалените самолети... Затова отправяме фрегатата Дръзки - едно над 50-годишно корито. Ако я потопят, няма да съжаляваме много, поне няма да плащаме разходите по текущ ремонт. Пък и докато отиде,може войната да свърши.
81
3
 
47
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
Кой нашите самолети? Двата МиГ-29 ли? Или ще пращаме онези от селскостопанската авиация да хвърлят камъни по Кадафа...
80
4
 
37
 
! Отговори
Мамантос преди 13 години
Куртизаните от колониалната администрация в София отново се отдадоха с мазохистично сладострастие на сутеньорите си от Брюксел и Вашингтон.Това е в а ш е т о "правителство" -- радвайте му се и се гордейте с него.
79
0
 
41
 
! Отговори
С 300 преди 13 години
Есента на 2010 се проведе боино учение на ВБ ,,Граф Игнатиево ,, Разигравано между ВВС на РБ и състав на американските ВВС базирани във Европа . Съмолетите взели участие МИГ 21 и МИГ 29 срещу Ф 15 и Ф 16 ПВО покритие С 300 . Сега дали стават нашите пилоти или не има официална оценка която е побликувана във интернет желаещите включително МИНИСТРО да си направят труда да я намерят и прочетат
78
1
 
53
 
! Отговори
С 300 преди 13 години
Мигове има и във други страни от НАТО натример Чехия ,Унгария , Словения , Словакия . И второ самолетите на КАДАФИ СА ФРЕНСКИ ,,МИРАЖ,, руски маи вече няма . Какви глупости говори министъра . За незнаещите БЪЛГАРИЯ ПРЕТЕЖАВА 20 МИГ 29 бис. 16 боини и 4 учебни ВСИЧКИ ВЪВ ПЕРФЕКТНА ТЕХНИЧЕСКА ИЗПРАВНОСТ ИЛИ ГОТОВИ ЗА БОИ . Има и СУ и Миг 21 също готови за БОИ така че дотук със маитапите . НЕ ни изнася да пускаме наши самолети защото няма кои да покрие масрафа , ТОЧКА
77
0
 
37
 
! Отговори
pissed off преди 13 години
Може ли някой да ми обясни какъв е смисълът на тази статия???Или просто днес няма барикадира ли се психопати,за които да се пишат тъпотии през 2 минути!
76
1
 
35
 
! Отговори
www преди 13 години
и през ум да не ви мине да пращате наши самолети защото те докато стигнат до там или ще му свърши горивото или ще му се спука гумата а и даже да стигнат тя войната вече ще е свършила
75
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Един път нещо, което да не ни наред, да ни е от полза.
74
0
 
46
 
! Отговори
Az преди 13 години
Спрете да въвличате България в излишни разходи и войни!Престанете да подлизурствате на *** в световна политика и се погрижете за интересите ни!!!
73
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бах тоз мръсен стар комунист ......няма отърване от тез *** ей..:(((((
72
4
 
31
 
! Отговори
MO - ЩО - МС - НС преди 13 години
Някой извадки от Годишния доклад за отбраната за 2010 През 2010 г. от българските ВВС са изпълнени 23 тренировъчни мисии по Air Policing, което е с 53 на сто повече от предишната. Това се посочва в Доклада на правителството за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през миналата година. Налице е определен ръст, но въпреки това нальотът на декларираните екипажи за носене на бойно дежурство по Air Policing все още е далеч от стандартите на НАТО, като изостава и подготовката на останалите екипажи от декларираните сили, се отбелязва още в документа.Общата оценка на правителството е, че през миналата година ВВС осигуриха въздушния суверенитет на Република България, като изпълняваха задачи по наблюдение, контрол и охрана на въздушното пространство, и защитата на обекти от критичната инфраструктура на страната. Участваха с дежурни сили и средства за Air Policing в Интегрираната система за ПВО на НАТО, носеха дежурство за аварийно-спасително осигуряване (АСО) и участваха в оказване помощ на населението.Според доклада достигнатото ниво на подготовка на екипажите от Авиацията на ВВС, наличната авиационна и обслужваща техника и остатъчният й ресурс позволяват на авиобазите да изпълняват поставените им задачи със затруднения. Не е пропуснат фактът, че през изминалата година се наблюдаваше отход на летателен състав от ВВС, както при подготвените, така и при младите пилоти. За предотвратяването на тази неблагоприятна тенденция са били предприети спешни мерки от страна на Министерството на отбраната, командването на ВВС и командирите на авиационни бази и към края на годината тази тенденция е била спряна, пише в доклада.Въпреки продължаващите затруднения за осигуряване нормалното провеждане на летателна дейност, през 2010 г. не са допуснати сериозни авиационни събития, като авиационни катастрофи и аварии с човешки и материални загуби. Не е премълчана и прогнозата, че очертаващият се недостиг от резервни части, разходни материали и финансови средства и през 2011 г. ще продължи да създава сериозни затруднения по поддържане на техниката в изправност и осигуряване на ритмична летателна дейност във войските на ВВС.ВВС, се посочва в доклада, изпълняваха специални задачи за нуждите на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването и други министерства и ведомства. Нито една бойна задача. За какво служат ВВС на България?Става дума за издирване и спасяване на хора; транспортиране на органи за спешна трансплантация; авиомедицинска евакуация и транспортиране на хора в критични медицински състояния; участие в гасене на горски пожари, възникнали в труднодостъпни планински местности; въздушно наблюдение над районите с горски пожари и осигуряване на информация за управлението на силите, участващи в гасенето им и др.Това може да го изпълнява и една частна фирма, ВВС не са частна фирма.На ВВС има е останало само това дето са сторили на 25 март - Днес офицерите, сержантите и цивилните служители заедно с началника на ВВС генерал-майор Константин Попов участваха в празничен водосвет и молебен за здраве и благополучие в столичния храм Покров Богородичен. Поводът бе светлият празник Свето Благовещение.Освен здраве и благополучие свещенослужителите пожелаха на българските ВВС повече благи вести през годината.