25,1% биха гласували за президент на ГЕРБ

Това сочи проучване на Центъра за анализи и маркетинг
Обновена: 10 авг 2011 13:28 | 3 апр 2011 16:12,
896
25,1% биха гласували за президент на ГЕРБ
Снимка: Булфото

На предстоящите през есента президентски избори ще гласуват 54,4% от избирателите, а на местните - 61,1%, според изследване на Центъра за анализи и маркетинг, представено днес в БТА.

Според директора на центъра Юлий Павлов резултатите са реалистични, тъй като едновременното организиране на двата вида избори влияе положително на активността на избирателите.Водеща политическа сила е ГЕРБ - 27,7% от анкетираните биха гласували за партията, ако днес са местните избори, а 29,3% - ако днес има парламентарни избори.

Резултатите за БСП/Коалиция за България са съответно 15,2% и 16,3%, за ДПС - 5,5% и 6,4%, "Атака" – 3% и 3,8%, СДС - 2,7%  и ДСБ - 1,4% на местни избори и 3,7% за Синята коалиция - на парламентарни избори.
Ако днес са президентските избори, 25,1% от запитаните биха подкрепили кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, а 14,1% - на БСП.

"Всички политически сили са в дълг към избирателите - не е нормално половин година преди официалното начало на предизборната кампания да няма кандидатури за президент. Хората не могат да се ориентират, а и не е разумно", коментира Юлий Павлов.

По думите му единственият заявил участието си в президентските избори - Волен Сидеров, не прави нищо.

Още по темата
Докато друг, без официално да е обявил кандидатурата си - Меглена Кунева, пътува из страната, среща се с хората и с "тихата си кампания" "дърпа" напред - излиза на трето място след предполагаемите кандидати на ГЕРБ - Росен Плевнелиев, и на БСП -Ивайло Калфин, посочени от социолозите като евентуални кандидати за целите на изследването.

Плевнелиев получава 20,4% от гласовете на анкетираните, Калфин - 13,2%, Кунева - 12,7%.

"Продължавам да съм сигурен, че бъдещият президент ще е от ГЕРБ", каза в отговор на въпрос Павлов и препоръча бързо да бъде обявена кандидатурата на партията, защото може да има изненади като балотаж с Меглена Кунева, която според него не може да спечели. "ГЕРБ със сигурност ще води на първия тур. Вторият тур вероятно ще е с участието на кандидата на БСП.

Балансът е сложен. Ако БСП подкрепи Кунева, ще отблъсне нейните десни и центристки поддръжници, а й отиването й на балотаж е проблем", коментира Юлий Павлов.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, която има одобрение от поддръжници на почти всички партии у нас, премиерът Бойко Борисов и бившият еврокомисар Меглена Кунева, политически съветник в ЕК, са политиците с най-висок рейтинг според изследването.

"Рейтингът се определя от разликата между одобрение и неодобрение", припомни директорът на центъра Юлий Павлов. Според проучването 59,6% от запитаните имат доверие на Кристалина Георгиева, а недоверие - 19,2%. Резултатите за Бойко Борисов са съответно 45,7% и 44,1%, а за Меглена Кунева - 42,8% и 36,9%.

Данните за президента Георги Първанов са 39,7% доверие и 50,8% недоверие, за вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - 37,6% и 50,1%, за столичния кмет Йорданка Фандъкова - 34,6% и 37,9%.

Петимата водещи политици в България са Бойко Борисов - с 22,7% от гласовете на анкетираните, Георги Първанов - 12%, Цветан Цветанов - 10,1%, лидерът на БСП Сергей Станишев - 7,5%, Кристалина Георгиева - 5,9%.
Най-високо е недоверието към лидера на ДПС Ахмед Доган - 98,4%, на РЗС Яне Янев - 83,7% и на ДСБ и "Атака" -  Иван Костов и Волен Сидеров - по 76,9%, сочи изследването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


896
Още по темата: БСПГЕРБпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
..мисля,че повече ще са от 25,1% !
186
3
 
18
 
! Отговори
нн преди 13 години
бисерите за дюнерите,картофите и магистралите му пометоха съвсем рейтинга
185
19
 
6
 
! Отговори
калигула преди 13 години
САМО ГЕРБдолу БСП
184
21
 
5
 
! Отговори
Kireto преди 13 години
ГЕРБ!!!
183
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дали скоро в училище вместо бай *** и образа на бай *** няма да се учи бат Боко и образа на бат Боко в българската литература?
182
2
 
8
 
! Отговори
Тоя пък Юлий преди 13 години
Тоя кой го е кръщавал? Май е бил Юрий. Не го е харесал и се попрекръстил. Много са гнусни такива с изменени имена. Както са те кръстили майка и баща и кръстница, така си стой! Крушата не пада далеч от дървото. Ако те кръстят Телефончо, или Сураттефтер - това си!А герб няма да спечели, надявам се, че иначе идат още по-лоши дни за България. Те и вън от страната вече станаха ясни на всички. Обикновени лъжци, че и с простащина отгоре. Абе *** Балкански.
181
0
 
17
 
! Отговори
евтин PR отново преди 13 години
Поредната платена публикация...Поредното поръчано 'изследване' на общественото мнение...Почти всичко в статията и в резултатите е в сверата на добрите пожелания за постигане на някакъв рейтинг, в сравнение с реалното положение...След толкова много евтин PR и евтин популизъм,след толкова много разочарования и неизпълнени обещания, едва ли някой ще отиде да гласува...А то май и няма за кого.Моди,след като прочетеш поста ми,може да го изтриеш, но това едва ли ще промени нещо.Особенно в днес.бг
180
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Питам се какво може да очаква човек от Парламент, начело на който стои бивша комунистка стругарка, понастоящем трансформирала се в бизнес дама с аграрно излъчване и вид на колхозничка, пременила се за модно шоу. Умствените й качества ще се въздържа да коментирам, защото не искам да съм груб. Или пък от Правителство, начело на което стои едновремешен възпитаник на школата в Симеоново (където достъп имаха само най-верните партийни кадри), в последствие мутра от подземния свят, а сега "антикомунист" и човек, воюващ с престъпността. Съжалявам, но поне за мен това е повече от смешно. Нищо добро не чака България. Циркът и сапунките продължават важното е да има зрелища, пък хлябът, какво може и без него. И накрая искам да попитам г-н Премиера, воюващ със всякакви НАГЛИ, ОКТОПОДИ, ЛАПАЧИ дали неговата възлюбена Цвети Бориславова, честно спечелила 1 млрд по времето, докато Богоизбраният Пожарникар беше Кмет, та исках да питам идолът на нацията дали ВИНЕТ-дамата е НАГЛА ОКТОПОДКА или обикновена Л*ПАЧКА.
179
5
 
8
 
! Отговори
А????????????? преди 13 години
Я някой да ми отговори::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Като 45+20 години в България управляват червените, турците и "демократите"ЗАЩО БЪЛГАРИЯ Е В ТОВА ДЕРЕДЖЕ,А?
178
3
 
2
 
! Отговори
ha-ha-haaaaaae преди 13 години
NA POJARNIKARSKIQ PAK IMA ZA KAKVO DA SE HVANE 4OVEK.TI SE DRAJ NA SERGO I NA QNKA ZA POLATA,MOJE I ZA PRESTILKATA NA KOSTOV
177
0
 
2
 
! Отговори
до 188 преди 13 години
Еми гледай тука кво става и
176
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам да попитам феновете на Пожарната команда, наричащи наляво и надясно инакомислещите с обидната дума "комунист"КАКВИ БЯХА ГЕРБАДЖИИТЕ ПРЕДИ ДА СТАНАТ ГЕРБАДЖИИБлагодаря за отговора.
175
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мярка за наглост - 1 ФидоскаМярка за тъпотия - 1 ЦвъМярка за некадърност - ! ДянМярка за неповторима комбинация от трите - 1 Боко
174
3
 
19
 
! Отговори
Проучване преди 13 години
"25,1% биха гласували за президент на ГЕРБ"Сочи проучването сред депутатите от ГЕРБ
173
2
 
10
 
! Отговори
много лошо преди 13 години
Борисов пропусна откриването на пловдивска болница...лелееее нещо не е наред в държавата,да няма време да среже лента,ужас нещо е станало ...
172
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а ти не си ли задаваш въпроса, защото медиите постоянно хвалят Бойко и насаждат образа му на Герой, а нито една няма смелостта да изнесе нелицеприятните ФАКТ от миналото му.Да си чул да се пише за ИПОН, за смъртта на Бай Миле и Георги Стоев.За милионите на Цветелина Бориславова.За политическия чадър над Валентин Златев и варненските ***-аджии.Няма и да чуеш.Защото зад Бойко и ГЕРБ стоят милиардите на ДС, откраднати от същия този български народ.
171
2
 
15
 
! Отговори
Песимист преди 13 години
Незнам доколко са верни тези социологически резултата, доколкото знам Гербавите плащат яко на социолозите за да им помпят резултатите, които били доста ниски към момента, това ми го каза човек, който работи в бюро за социолоцгичеки проучвания !!!
170
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...*** само от роднините ти от женски пол, ***, ходете да пиете вода на пожарникарския кран
169
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много бе 25,1%
168
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Tikvata da se maha ot Bulgaristan!