25,1% биха гласували за президент на ГЕРБ

Това сочи проучване на Центъра за анализи и маркетинг
Обновена: 10 авг 2011 13:28 | 3 апр 2011 16:12,
896
25,1% биха гласували за президент на ГЕРБ
Снимка: Булфото

На предстоящите през есента президентски избори ще гласуват 54,4% от избирателите, а на местните - 61,1%, според изследване на Центъра за анализи и маркетинг, представено днес в БТА.

Според директора на центъра Юлий Павлов резултатите са реалистични, тъй като едновременното организиране на двата вида избори влияе положително на активността на избирателите.Водеща политическа сила е ГЕРБ - 27,7% от анкетираните биха гласували за партията, ако днес са местните избори, а 29,3% - ако днес има парламентарни избори.

Резултатите за БСП/Коалиция за България са съответно 15,2% и 16,3%, за ДПС - 5,5% и 6,4%, "Атака" – 3% и 3,8%, СДС - 2,7%  и ДСБ - 1,4% на местни избори и 3,7% за Синята коалиция - на парламентарни избори.
Ако днес са президентските избори, 25,1% от запитаните биха подкрепили кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, а 14,1% - на БСП.

"Всички политически сили са в дълг към избирателите - не е нормално половин година преди официалното начало на предизборната кампания да няма кандидатури за президент. Хората не могат да се ориентират, а и не е разумно", коментира Юлий Павлов.

По думите му единственият заявил участието си в президентските избори - Волен Сидеров, не прави нищо.

Още по темата
Докато друг, без официално да е обявил кандидатурата си - Меглена Кунева, пътува из страната, среща се с хората и с "тихата си кампания" "дърпа" напред - излиза на трето място след предполагаемите кандидати на ГЕРБ - Росен Плевнелиев, и на БСП -Ивайло Калфин, посочени от социолозите като евентуални кандидати за целите на изследването.

Плевнелиев получава 20,4% от гласовете на анкетираните, Калфин - 13,2%, Кунева - 12,7%.

"Продължавам да съм сигурен, че бъдещият президент ще е от ГЕРБ", каза в отговор на въпрос Павлов и препоръча бързо да бъде обявена кандидатурата на партията, защото може да има изненади като балотаж с Меглена Кунева, която според него не може да спечели. "ГЕРБ със сигурност ще води на първия тур. Вторият тур вероятно ще е с участието на кандидата на БСП.

Балансът е сложен. Ако БСП подкрепи Кунева, ще отблъсне нейните десни и центристки поддръжници, а й отиването й на балотаж е проблем", коментира Юлий Павлов.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, която има одобрение от поддръжници на почти всички партии у нас, премиерът Бойко Борисов и бившият еврокомисар Меглена Кунева, политически съветник в ЕК, са политиците с най-висок рейтинг според изследването.

"Рейтингът се определя от разликата между одобрение и неодобрение", припомни директорът на центъра Юлий Павлов. Според проучването 59,6% от запитаните имат доверие на Кристалина Георгиева, а недоверие - 19,2%. Резултатите за Бойко Борисов са съответно 45,7% и 44,1%, а за Меглена Кунева - 42,8% и 36,9%.

Данните за президента Георги Първанов са 39,7% доверие и 50,8% недоверие, за вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - 37,6% и 50,1%, за столичния кмет Йорданка Фандъкова - 34,6% и 37,9%.

Петимата водещи политици в България са Бойко Борисов - с 22,7% от гласовете на анкетираните, Георги Първанов - 12%, Цветан Цветанов - 10,1%, лидерът на БСП Сергей Станишев - 7,5%, Кристалина Георгиева - 5,9%.
Най-високо е недоверието към лидера на ДПС Ахмед Доган - 98,4%, на РЗС Яне Янев - 83,7% и на ДСБ и "Атака" -  Иван Костов и Волен Сидеров - по 76,9%, сочи изследването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


896
Още по темата: БСПГЕРБпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
3
 
4
 
! Отговори
ha-ha-haaaaaae преди 13 години
DA NAISTINA TOVA MI E 4AST OT BIZNESA.OT JELQZO SAM IZKARAL TOLKOVA MNOGO KOLKOTO TI SAS SVIRKI NE SI IZKARAL
166
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко Методиев Борисов, Цветан Цветанов заедно с Богомил Бонев са едни от най-младите комунисти в България, станали членове на БКП още на 18 годишна възраст. През 1990 г. Борисов напуска пожарната защото отказва да се деполитизира с думите " За мен партията-майка която обичам е по важна от моята служба". А сега антикомунист.....Гнус ме е от подобни "хора" .За такива има само едно определение - ЛИЦЕМЕР, ЗАВЪРШЕН, НАГЪЛ, БЕЗСКРУПУЛЕН ЛИЦЕМЕР !
165
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре е, че истината за един или друг политик я казва Народът, а не поплювковците из форумите
164
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
174 - Имало е начин да не си комунист. Комусисти ставаха само натегачите и кариеристите. Аз съм почти набор на другаря ти Борисов.
163
2
 
16
 
! Отговори
Retro преди 13 години
Или тея проучвания са поръчкови, или хората са толкова прости, че си заслужават "управляващите".
162
16
 
6
 
! Отговори
gero преди 13 години
само Герб..никога комунизъм ...червените хващайте влаковете и бегания кам корея!!
161
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След Боко и потоп...Ще ви направи сами да си говорите!
160
2
 
8
 
! Отговори
брейй преди 13 години
*** работа,прочетох няколко комента,и се омаях,Гоце,Боце тра ла ла,някой казва бирата и Гоци,*** герберя,ББ казва-:да не се закача,аз не съм Първанов,демек Гоци-не му помага,той обещал и няма да го закача,а по тази логика-обещал и на октопода да не го закача,и на Лукойл,и на кой ли не,иначе все някой друг е виновен....И на Доганчо обеща-зимаш хонорара,и буташ оградата,дааа
159
3
 
5
 
! Отговори
akud преди 13 години
кунефа може само оная работа да ми "дръпне" напред
158
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А Димата, макар и опасен престъпник, бе градскомомче и чувствителен мъж. *** катоМаргина по не взимаха присърце тези неща.Независимо че не бе по-малко зъл от Димата,Маргина притежаваше волско търпение испокойствие. Именно поради тази причина, макар ив сянка, той бе най-големият бос.- Няма го вече Бай Миле, Димчо! - реших да гоуспокоя аз.- Няма го, нали? - кресна отново той. - И оназикурвичка, Младенчо, я няма... Крие се някъде катоплъх... Бил казал да ми предадат, че ще се върне,когато падне това правителство... Нали беше многогорд с Бойко?... Да, ама сега Бойко бачка за мен иМаргина.- Аз си мислех, че все още слугува на Младен?-----------------------------------------------Времената се менят... Бойко Тиквата вечее фактор, а аз го познавам отдавна и знам от каквонай-много се блазни. Не от пари, а от внимание...Е, дадохме му го това внимание. Двамата сМаргина го убедихме, че е най-великият играч вмомента.- Защо тогава прати да ви взимат натривки отръцете, когато взривихте Стоил в сградата наБулИнс"?- На него и през ум нямаше да му мине да гонаправи, но ние му го подсказахме. Нали трябвашеда излезем невинни пред обществото. А итрябваше този *** най-накрая да симулира, чевърши нещо.-----------------------------------------------Публична тайна беше, че откакто Бойкостана главен секретар, приемаше пари от Методи,за да пази кокаина, и се опитваше да го убеди да сеоткаже от бизнеса с хероин.
157
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
143, не говорим за времето когато е нямало начин да не си комунист,говорим за надъханите нагли комунисти,които са "прът в колелото" !
156
1
 
1
 
! Отговори
DO TODOROV преди 13 години
QVNO NE SE UMORQVA6?I AZ RABOTQ NO6TNO VREME I NE SE OPLAKVAM.ILI PO CQLA NO6T UMUVATE KOLKO POLU4AVA 6EFA TI I KAK DA SE NAPIETE?
155
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 151Цитираш брошурките от Позитано, приятелю, а нямаш реална представа за нещата!Поне 20 фирми знам, вкл. моята, нямащи нищо общо с политиката, но преживяваме кризата и излизаме вече на зелено. Фалитът на фирми е нормален и здравословен процес. Нима мислиш, че могат непрекъснато да се създават нови фирми и всички да са печеливши:)))
154
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
- Нормално е да изчакаме Бойко да стъпи вдлъжност - с малко тържествен тон каза Бай Миле.- Все пак ние го направихме човек. Ако имамилиони, то е благодарение на нас - с лекозавистлив тон продължи той.-----------------------------------------------Малко по-късно Стуканьовми разказа, че Славчо и Бойко се били сближили ощеповече. За какво му е този Бойко? - бях подхвърлилтогава. - Той е най-обикновена шушумига." Да, амаскоро ще се променят нещата - отговори ми тогаваСтуканьов. - Щели да го правят главен секретар наМВР. Явно е съвсем сигурно, тъй като е ходил насреща с Маргина, Димата и Маджо-----------------------------------------------Самият аз не знаехмного за Бойко. Често идваше на наши събираниязаедно с Пашата.
153
6
 
8
 
! Отговори
do 158 преди 13 години
Ей гербер ограничен, не се меси при батковците, ти си в бизнеса с желязо, така че не си подходящ пример, мишок....
152
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Масова национализация и след това приватизация на всички фирми в Европейският съюз! Както се случи в България!
151
2
 
9
 
! Отговори
Социолог преди 13 години
Ю. Павлов е брат на Любо Пъпката, който купи вестник "Труд" и "24 часа". И двамата са омотани в далавери и затова крепят рейтинга на Б. Б. Няма нито една прогноза на Ю. Павлов, която да се е случила. Човек на ГЕРБ и шеф на ООН да стане пак няма да спаси Павлови от угрозата да платят за далаверите си!
150
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На кой му дреме, че петте залупени комунисти коментиращи тук с различни никове нямало да гласуват за Бойко. хахаххахахахаха Поне си вярвате, че сте много и мнението ви е определящо за бъдещето на България. Жалки сте!
149
9
 
3
 
! Отговори
Гоце преди 13 години
Абе дано ГЕРБ не залитнат да предложат жена за Президент. Може и да е "модерно" това, ама все пак Президента в БГ е и Главнокомандващ. Не върви армията да е под някой, който не е и помирисвал казарма..На платените писачи да им кажа - колкото и да мрънкате, все пак ГЕРБ задържа одобрението на народа година и нещо след изборите. Хем наистина е криза и не е лесно на хората.. с такова нещо Станишев и Доган не могат да се похвалят..
148
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истината за Борисов. Част .- За пръв път някой си позволява така да говори за народния любимец. Не ви ли е страх?- От какво да ме е страх? Аз го познавам отлично. Невероятен нарцис и комплексар. Човек, който обича гласа си и се радва на тялото си, на звуците си, обича да се обгражда с хора-огледала. Това му е била винаги настройката. Ако, не дай, боже, един ден той стане министър-председател, съм сигурен, че първото нещо, което ще направи, е да си назначи министър по ласкателствата и да го вика първи сутрин на оперативка. Във времето, когато го опознах, си беше простичко момче. Той не знае езици, не е контактувал с много хора. Аз го познавам в тази възрастова граница 25-годишен, когато човек се учи. Ако ставаше въпрос за дете, което е тренирало при мен, то с годините може да се промени, да се развие. Но Бойко грам не се е променил и развил. Усуква се както преди, имам чувството, че е гледал поне 200 пъти Кръстникът и 200 пъти Робърт де Ниро криви си главата наляво надясно и примигва с очички. Това е сто процента така. Трябва да сме ***, за да не го осъзнаваме.- След тези негативни оценки какво очаквате от него?- Ако аз съм на негово място, ще дойда, ще ритна вратата и ще река: Приказвай ми ги тия работи в очите! Да, Бойко, аз моментално ще ти ги кажа в очите, но ти се криеш. Страх ли те е от треньора ти? Защо бе, Бойко?Навремето събираше гилзите като главен секретар на МВР, сега се бие в гърдите, че бил много ранобуден, от 5-6 часа почвал да работи. Добре, ама той идва на сесия в общината към 11-11,30 ч., това го знам от общински съветници. И щом чуе решението на общинския съвет, което не му е по свирката се намусва и отива да играе футбол. Събота и неделя, когато тежкотоварните камиони минават по алея Яворов и возят нелегално пръстта от незаконните строежи, той играе тенис, като си подбира противниците така, че винаги да бие.Когато беше побоят с *** в Красна поляна, той два дни след това отиде и игра футбол с ***. Ние имаме силно изявен етнически конфликт и е редно той като кмет да не взима страна. Това е поведение на страхливец и марионетка.- На кой пък е марионетка?- Във всички случаи стоят хора зад него. Аз си представям така нещата Цветан Цветанов, над него Бойко с една ръка държи един конец, а над главата на Бойко още 4-5 кончета и там една ръка, която дърпа и определя какви движения да прави.