Не счетох за нужно да информирам президента!

Аню Ангелов чакал Първанов да го извика заради "Дръзки"
Обновена: 8 апр 2011 14:22 | 8 апр 2011 13:56,
260
Не счетох за нужно да информирам президента!
"Дръзки" била вече ремонтирана, твърди Ангелов. Снимка: Булфото

Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че по устав не е длъжен да информира президента Георги Първанов за изпращането на фрегатата „Дръзки" в мисията в Либия.

„Има си строго определени правомощия на държавните институции по Закона за отбраната и въоръжените сили. Доколкото си спомням, президентът беше казал, че всичко вече ще е по устав, тоест по закон и след като законът не ми възлага такова задължение, аз счетох за необходимо да не го информирам“, отсече военният министър.

В началото на седмицата държавният глава, който е и върховен главнокомандващ, се оплака, че е разбрал от медиите за решението за изпращането на нашата фрегата в Либия.

На въпрос няма ли все пак моралното задължение да информира президента, Ангелов посочи:

„Аз уважавам институциите и тъй като съм сигурен, че той е знаел, че се подготвя такова решение, ако ме беше извикал, аз щях да отида при него и да му обясня. За съжаление не получих такова повикване”.

Снощи фрегатата „Дръзки” се е завърнала от двудневно плаване. Военният министър потвърди, че действително са възникнали повреди и се е наложило корабът да бъде ремонтиран.

Още по темата

Те са били в един дублиращ жироскоп и в инфрачервената система за управление на въоръжението. Всички повреди вече били отстранени.

„Това са повреди, които възникват непрекъснато”, увери Ангелов.

Тъй като фрегатата "Дръзки" ще бъде разположена извън териториалните води на Либия, не се предвижда използване на оръжейните системи на кораба, а дейностите по патрулиране и проверка на кораби са отработвани от екипажа при участие в операцията на НАТО "Актив индевър" и в мисията на ООН в ЮНИФИЛ, уточни по-късно министърът в парламента.

Разривът в отношенията между военния министър и Георги Първанов настъпи още при обсъждането на кандидатурата за шеф на служба „Военна информация“, след като президентът не одобри няколко предложения на Ангелов.

Последваха остри реплики между двамата, като военният министър в крайна сметка намери начин да прескочи държавния глава, като предложи кандидатурата на цивилния Веселин Иванов.

Президентът пък наскоро остро разкритикува политиката на правителството по отношение на националната ни сигурност на личната си страница във Facebook.

Ангелов пък му отвърна чрез страницата на министерството на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докато не разберете че в Парламента цветове няма, все ще ви го натаковат с извинение... ДС, та БКП и даже СДС, че и НДСВ при това, вбесявам се да изброявам нататък. Един гранатомет и няколко колички боеприпаси, мене ако питате...
154
1
 
13
 
! Отговори
откривател преди 13 години
Бате ви Бойко е прерязал и пъпната си връв, като се е радил даже!
153
2
 
12
 
! Отговори
nemo преди 13 години
Аню е *** колкото е и нисък тоест много.Поредната карикатура на власт,на воина ще ходи тази политическа к*рва смени 10 партии докато прилапа власта сега му гледаме сеира.
152
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Герберите направо къртяьт мивки! цяла БГ го гледа как нарича човек "***" и на другия ден мънка като....нали знаете!:) Тоя пък главнокомандващ се прави!:) Инженери някакви подписвали меморандуми, пък министрите герберови бегат да се крият, да не им се карат! Боко зает с великите географски открития! След сомалийския залив сега сигурно откри и Либийският:)
151
0
 
0
 
! Отговори
KIBIK преди 13 години
NAS KVO DA NI PITA BRAVO
150
5
 
12
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
Вечна слава на нашия Бог Генерал Инженер Доктор Член-кореспондент Академик Бат Бойко Борисов и неговия пророк на земята-Бати Аню! Ураааааааааааааааааа!!!!!! Да живее Аньоууууууюююююю!
149
5
 
2
 
! Отговори
за 160 преди 13 години
Че онзи си е ***.........друг е въпросът по чие нареждане ни продаде на рашките
148
4
 
14
 
! Отговори
ами преди 13 години
то ясно че отбор, избиран от Бойко , няма начин да включи някой дето да не генерира тъпотии... те са си лика-прилика всичките, подбрал си ги е по свой образ и подобие
147
5
 
20
 
! Отговори
Х преди 13 години
Един правителствен "юнак", нарича директно, в ефир, висш държавен служител "***". При това поста, който заема като външен министър, просто изключва употребата на ругатни в речника му. Но човекът си е ибрик, с чупки в тазовите части. Този, от снимката, не счита за необходимо да информира президента, който по конституция е върховен главнокомандващ, ако и да е недолюбван. Министър-председател ругае и се заканва на министър от собствения си кабинет. Жална ни майка с такива ***! ***!
146
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Агент Гоце от обикновен сирищник бедняк, благодарение на това, че беше начело на крадливата партия БСП стана милиардер. Холивуд трябва да направи и за него филм със заглавие "Българския бедняк-милиардер" с главен герой: верния и предан син на партията - Гоцко! Ще трябва обаче да спестят историята с убийството на архара, защото на Запад убийците на животни не ги долюбват и може да му се размине Оскара.
145
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя Аню не зная какъв генерал е, обаче че е ром му личи от 100 километра. Сигурен съм че и мирише.
144
2
 
22
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Аню,ти си поредният министър,който не става за нищо и хвърчи нависоко! Първанов е президент, независимо дали ти харесва или не! Плюс това е главнокомандващ и това да не го информираш, че изпращаш кораб на мисия в Либия ми се вижда май нещо престъпно!За кого се мислиш ти бе?Хора,в момента нямаме правителство; имаме една шайка, която не стига,че е некадърна,ами си прави кой каквото си иска!Две години само дрънканици,дуене по медиите,наричаха ни лош материал,*** народ,***... а работа - НУЛА!
143
1
 
15
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
Преводачи за какво са ли? Като настояща преводачка да ти кажа: да продават китайски чорапи по пазарите. Или да садят картофи, според съветите Тиквени. Няма да е зле и Тиквата да знаеше поне малко география, математика, икономика, па и БЪЛГАРСКИ, защото по срещите на високо ниво само си чопли носа и се рита с околните, хили се кат *** и се чуди, каква по-дива тъпня да измисли, да се хилят и другите, понеже ги смята за по-*** от себе си.
142
2
 
5
 
! Отговори
за кУрмит лук преди 13 години
Къде записват за платен плювач и по колко е платата?
141
6
 
3
 
! Отговори
Малък праз преди 13 години
Голям Праз- *** комплексар
140
4
 
17
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
Бате Бойко може да победи и сам армията на Кадафи! Бате Бойко е велик,защото преряза лентата при откриването на болницата, в която се е родил!
139
4
 
18
 
! Отговори
Ала бала до 54 преди 13 години
*** тикви не са само 2,а много повече!Но мозъчните им гънки са само 2!И ще претендират за богат"умствен"багаж!Най-елементарното в случая е да изразиш уважение не към Президента,а към Президентската институция,но за това се изисква поне елементарна култура!
138
4
 
4
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Защо му трябва да знае на главнокомандващия, после да го държат отговорен за глупостите на военните.
137
2
 
11
 
! Отговори
редник Джейн преди 13 години
Този "Дръзки" надуваем ли е, простете за невежеството?
136
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъвто и да е Първанов все пак той е Институция - ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, избран на законни Избори.Мисля, че все още сме ДЪРЖАВА, а не някаква мутренска групировка или да речем някаква еднолична диктатура наречена Тикволандия.Жалки и смешни сме - целият цивилизован свят ни се присмива заради така наречения Премиер и некадърниците лакеи, с които се е обградил. Като този Аню например и многото други.Единствено Плевнелиев и Трайков са достойни хора. Останалото е ***.