Преговарящите за "Белене" – на проверка за ДС, зоват сините

СДС искат да знаят дали БЕХ и НЕК не получават заповеди от другаде
Обновена: 12 апр 2011 19:54 | 12 апр 2011 19:51,
151
Преговарящите за "Белене" – на проверка за ДС, зоват сините
Снимка: БТА

Ръководствата на Българския енергиен холдинг и НЕК още тази седмица да бъдат проверени за принадлежност към бившата ДС, настояват от СДС.

Идеята била оправдана заради подписаните документи от директора на НЕК Красимир Първанов "през главата" на ресорния министър Трайчо Трайков.

Лидерът на сините Мартин Димитров настоя да се проверят тези, които преговарят сега с руската страна, дали някога не са работили за бившия Съветски съюз и дали не получават „заповеди от другаде“.

Сините настояват още и за партньорска проверка на проекта "Белене" за сеизмични рискове и икономическа ефективност.

„Не може само руската страна, която ще строи централата, да проверява нейната безопасност. Защото в един момент, когато са готови новите европейски изисквания за безопасност, може да се окаже, че АЕЦ "Белене" не може да бъде пусната в експлоатация“, предупреди Мартин Димитров.

От партията са сметнали, че с парите, които ще бъдат вложени за строежа й – около 10 млрд. евро, биха могли да бъдат санирани всички жилища в страната и така да паднат сметките за ток.

„По-добре България да отиде на съд, да води дела, които има риск да загуби, и да плати неустойки, отколкото да се изгражда "Белене", категоричен е Мартин Димитров.

Без втората атомна централа по сценария на НЕК през 2020 г. се очаква излишъкът от електроенергия в България да бъде около 5 млрд. киловатчаса, посочи Георги Касчиев, д-р на науките по ядрена физика и безопасност, който живее и работи във Виена.

По данните на икономическото ведомство пък токът за износ, с който ще разполагаме, ще е още повече, а някои експерти дори смятали, че страната ни ще има излишък на електроенергия около 12 мрд. киловатчаса.

„Така че дефинитивно този проект не е нужен за задоволяване на потребностите на България", каза Касчиев и допълни, че дори и да бъде построен "Белене", излишъкът електроенергия от него няма да намери пазар, защото в момента няма никъде дефицит на електроенергия.

Според експерта единственият вариант да се окаже "Белене" необходим е, ако бъдат затворени 5-6 блок на АЕЦ „Козлодуй"

„Виждам такъв стремеж у управляващите, отбеляза той. Касчиев подчерта, че не от руската страна, а от българската Агенция за ядрено регулиране зависи дали ще бъде удължен животът на двата блока и решението е на регулатора след сериозна обосновка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: АЕЦ БеленеСДСсините
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
3
 
! Отговори
молекулката преди 13 години
Мен ме е *** да кажа да се строи или не,зажото ако гръмне и тя няма да намерим място на земята за спасение .
146
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснаците не искат да преговарят с Трайков защото не е от ДС - на него не може да се разчита и няма как да се командва. Останалите преговарящи от наша страна са 100% предатели и марионетки.
145
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
К'во ще ги проверяват, всички преговарящи за АЕЦ са ДС-агенти-доносници от най-гадните, с тъмно минало. Завършили са в Москва или Киев и там са вербувани от КГБ - антибългари и лакей на руснаците.
144
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
важното е комунистическите крадци на над 100 милиарда активи на България да бъдат осъдени и тикнати в затвора. Костов е също един от тях и е редно с пашата *** да са в съседни килии и *** да ми прави ново барбекю, ама в двора на Централния затвор...Ето това искат хората и за това пак ще гласуват за ГЕРБ, така че специализираните съдилища да започват вече работа, щото на хората им писна престъпници, откраднали милиони всеки ден да се изтъпанчват по медиите и да дават и
143
6
 
2
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Не съм казал това - разбира се, че не искам! Писал съм и преди, че съм против,но кой ли слуша! Явно не сте ме разбрали - темата за ДС взе вече да ми писва! Ще ми се да чета, че различни партии или сдружения са против източването на държавата вътре в нея, че са против геноцида на хората, че са против безработицата, че са против инфлацията; ще ми се да излизат кадърни хора с ясна представа за това какво трябва да се прави, за да се излезе от това кризисно положение, а не само пиари по медиите!
142
10
 
2
 
! Отговори
Учуден преди 13 години
Тоя самсуняк още ли продължава да дава акъл?
141
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво МартинчоА ти 143- си луд , 10 милиарда искаш да ги дадем за Белене и после няма на кого да я продаваме тази енергия , даже в момента имаме излишна
140
7
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Абе стига с тази ДС, бе! Погледнете какво става с държавата!Прането на пари, лобизма, срастването на прокуратура и НАП с престъпността/прикриването на явното престъпване на законите от страна на управляващите/, бедността, безработицата, инфлацията...Ето това трябва да интересува опозицията! Мен не ме интересува кой е бил в ДС и кой не, интересува ме жизнения ми стандарт! За какво сте избрани бе Мартине там - само да лапате ли,бе?Положението става нетърпимо!Така ли няма партия, защитаваща хората!
139
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този Марти как би си паснал с Деян Икебаната .Може да направят една страхотна кандидат-президентска двойка.И двамата са еднакво прости.
138
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мартине, новият консултант взима 65 милиона евро хонорар! Много ли са, малко ли са незнам, но опитай да се внедриш и може да получиш нещичко, явно не ти стигат паричките от Мариците или бай Иван не ти дава нищо. Стига си ревал като вдовица за Х.Й, ставаш смешен, никой не те слуша и така ще загубиш и малкото гласове които имаш на изборите. Като гледам ти ставаш само за предизборен материал или електорат, както искаш го кажи. Опорочихте синята идея и това си е, излъгахте милиони!!!
137
0
 
6
 
! Отговори
до Българан от НФБ преди 13 години
да китай изпреварва Герчания, това е факт. Но!!! ако се сравни целият ЕС с неговите 50 милиона население ...реално са пред САЩ и Китай!Иначе да Китай изпреварва 80 милионна Германия и е втората икономическа сила! зАТОВА И ИДЕЯТА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ЕС!
136
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Недей така бе Мартинчо. Нали и на твоя патрон Костов може най-накрая да излезе досието. Ко праиме тогава?!
135
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мартине ако не тръгнете сред хората из малките градове,идеите ви няма да бъдат чути и разбрани.Хората в малките градове са смазани и обезверени от дивотиите на новата тройна коалиция!
134
2
 
6
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Вижте тази комунистическа КЛОУНАДА:"Кауза във "Фейсбук" за Трайчо Трайков"Казах ли ви, че се готви организирано новия ви "Спасител"! Това е следващия комунистически пудел след Дянков и Кристалина, които се опитват да ни пробурат с театрални ДС/БКП фатки:)И социологическите им агенции въртят тайно проучвания(ама истински) да видят от къде може да изкочи "зайчето". А форумнaта глутница плеска
133
1
 
7
 
! Отговори
до 100, 108, 110 преди 13 години
Внимавай с гробовете, знаеш поговорката.
132
6
 
19
 
! Отговори
Монопол нЕмА вЕрвайт преди 13 години
Една тръба за газЕдна рафинерия за петролЕдин АЕц за токвсе рускиедин народ българи -повечето бунаци
131
7
 
7
 
! Отговори
Българан преди 13 години
132! Стара ти е статистиката мой човек! Китай вече изнася повече от Германия! Не знам колко са непретнециозни китайците но цените на имотите в Шанхай са не по - ниски от тези в Берлин например.Китайците били много и затова просперирали? Ами Индия като е по - населена от Китай защо не са 3 икономика в света?Китайците строят АЕЦ като Лего къщички а ние за едно Белене ще го бистрим 20 години вече, е те затова просперират. И АЕЦ си имат и най - бързите влакове в света имат..а ние си имаме Костов!
130
3
 
4
 
! Отговори
намръщен преди 13 години
Анонимен 132,Китай, за мое съжаление, скоро ще е 2 след САЩ. По някои показатели те вече ритнаха Япония/не ща да ровя в момента/ Населението им не е претенциозно и ниският национален доход на човек не е пречка/засега/ При същото заплащане един германец няма и носа да си покаже навън.В Китай има хора, които желаят доларът да бъде сринат съвместно от юан и евро. Интересна идея, но в в интернет не мога да намеря нищо на български за това
129
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някакси 500 милиона европейцо произвеждат повече продукт от 1,2 милиарда китайци. Или не си забелязал? Само Германия изнася повече отколкото цял Китай.
128
2
 
3
 
! Отговори
намръщен преди 13 години
Към 97Аз пък все си мислех, че най-големите по население страни са Китай и Индия :)))Сега научавам, че не съм прав :) И че 500 милиона е по-голямо от 1,2 милиарда